Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Karin Lexén Generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Karin Lexén Generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen"— Presentationens avskrift:

1 Karin Lexén Generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen
Plasten i naturen

2

3 Naturskyddsföreningen
medlemmar Lokala kretsar i 270 kommuner 24 länsförbund 10 regionala kanslier 40 globala partners Rikskansli Foto: Filip Lundin / Naturskyddsföreningen

4 Plasten – hot för miljön?
Plasten – hot för miljön? Karin Lexén, Generalsekreterare

5 Plast i samhället 1

6 Plastens fördelar: Lätt Rostfritt Leder ej ström Formbart Billigt
Plasten har revolutionerat vårt sätt att leva. Plast har många bra egenskaper, som gör den oumbärlig i vårt tekniska samhälle. Tänk er datorer, bilbarnstolar, gympahallar och fiskeredskap utan plast – det går nästan inte. Plasten är bra på många sätt, och det ska vi dra nytta av, samtidigt som utmaningen blir att få den miljömässigt hållbar.

7 Plast i naturen 2

8 Kan innehålla farliga ämnen Djur kan fastna och missta plast för mat
Plastens avigsidor: Svårnedbrytbart Kan innehålla farliga ämnen Djur kan fastna och missta plast för mat För så här vill vi inte ha det! Plast är mycket svårnedbrytbart, så därför blir den kvar i naturen, och det blir bara mer och mer plast på land och i våra hav. Djur kan fastna i plasten, eller missta plasten för mat. En plastpåse ser ut som en manet där den flyter omkring, vilket gör att sköldpaddor - som älskar maneter - en av de värst utsatta djurarterna. UV-ljus och mekanisk nötning gör att plasten med tiden smulas sönder till mindre och mindre bitar. Till slut syns den inte längre, men finns kvar i form av mikro- och nanoplast. Ett forskarteam i Lund har visat att fiskar kan få nanoplast i sina hjärnor om de äter djurplankton som man matats med nanoplast. Om detsamma även gäller för andra djurarter och människor är det skrämmande! Skrämmande eftersom studier visar att 8 av 10 undersökta dricksvatten runt om i världen innehåller nanoplast.

9 Fossilt till biobaserat
3

10 Minskad användning av plast Ökad återanvändning
Biobaserad råvara är bra, men skogen och åkrarna räcker inte till allt… Därför behövs även: Minskad användning av plast Ökad återanvändning Ökad material-återvinning (nuvarande mål 30 % för plastförpackningar) Så gott som all plast som används idag är gjord av fossil råvara. Det är inte hållbart. Därför börjar fler och fler intressera sig för biobaserad råvara. Men det är inte bara plasttillverkare som vill gå från fossilt till biobaserat, det vill även hela transportsektorn och kemiindustrin – och så mycket skog och åkrar har vi inte så att de kommer räcka till alla. Därför behöver vi minska både vårt transportberoende men även vår materialanvändning. Biobaserad plast är bra, men att minska användningen, återanvända och materialåtervinna är ännu bättre.

11 Plast på fel ställe 4

12 Plast på fel ställe, t ex: Gummigranulat på konstgräsplaner
Nötta fiskeredskap som släpper mikroplaster Textilier av syntet som släpper plastfibrer vid tvätt Plast i kosmetika och hygienprodukter Plast är ett hållbart material och ska användas till långsiktiga applikationer och där andra material inte fungerar. Plast ska inte användas i produkter som släpps ut i naturen, avsiktligt eller oavsiktligt. Några exempel är gummigranulat på konstgräsplaner för breddfotboll – istället kan sand användas som ifyllnadsmaterial, Nötta fiskeredskap och tampar av plast som släpper ifrån sig mikroplaster – nötta redskap ska bytas mot nya som släpper mindre mikroplast eller mot redskap av naturmaterial, textilier av syntet som släpper ifrån sig plastfibrer vid tvätt, vilket hamnar i avloppet – istället ska biologiskt nedbrytbara textilier användas eller filter användas antingen i tvättmaskinen eller i tvättpåsar, mikroplast och annan plast i kosmetika och hygienprodukter, som tvättas av och hamnar i avloppet – istället kan biologiskt nedbrytbara ämnen användas, För även om avloppsreningsverken avskiljer merparten (ca 70-90%) av all plast, så kommer ändå betydande mängder ut i våra vattendrag – och det som inte hamnar där återfinns i slammet som bland annat sprids på våra åkrar.

13 Farliga ämnen i plast 5

14 Hälsofarliga ämnen kan finnas i plasten, t. ex
Hälsofarliga ämnen kan finnas i plasten, t.ex. ftalater, bisfenoler, PFAS och bromerade flamskyddsmedel. Svårt att få reda på vad plasten innehåller. Innehållsförteckning behövs för säker materialåtervinning. Farliga ämnen kan finnas i plast. Därför är det viktigt med en fungerande kemikalielagstiftning. Implementeringen av REACH tar alldeles för lång tid och kräver stora mängder bevismaterial för att ett ämne ska regleras. Polymera material – som plast – är inte ens med i lagstiftningen. Materialåtervinning är ett sätt att spara på jordens resurser, därför är det att föredra framför energiåtervinning som bränner upp plasten och släpper ut koldioxid. Andelen plast som materialåtervinns måste öka. Idag är materialåtervinningsmålet för plast i Sverige 30 %, vilket är betydligt lägre än för papper (65 %) och glas (70 %). Men plast som innehåller farliga kemikalier ska inte materialåtervinnas, den ska destrueras på ett säkert sätt. För att inte få in farliga kemikalier i den återvunna plasten måste information finnas tillgänglig om den plast som ska återvinnas, eller så måste farliga ämnen förbjudas i plast. Dock kan ny information göra att man i framtiden klassificerar fler ämnen som farliga så de förbjuds och då kvarstår problemet att gamla produkter kan innehålla dessa farliga ämnen. Därför vore det bästa om alla produkter hade en innehållsförteckning, gärna en för varje separat del, så att det blir enkelt att avgöra vad som kan återvinnas och till vad.

15 Vad gör Naturskyddsföreningen?
6

16 Sprider kunskap: - Rapporter Kampanjer Surfejs Dialoger
Vi på Naturskyddsföreningen arbetar aktivt med att sprida kunskap om plast – att rätt plast ska användas på rätt plats. Det gör vi genom kunskapssammanställning i form av rapporter, kampanjer och dialoger. Surfejs riktar sig speciellt till ungdomar och är en ögonöppnare om vilka farliga ämnen som man kan hitta i hygien- och skönhetsprodukter. Ngt mer?

17 Detta föreslår Naturskyddsföreningen
Mängden plast som används måste minska. En rejäl satsning på forskning om hur plast påverkar miljön. En rejäl satsning på att få in plasten i den cirkulära ekonomin. Höga krav ska ställas på farliga kemikalier vid materialåtervinning. Målet för andelen materialåtervunnen plast behöver öka till 60 % till år 2025. Materialåtervinningen av förpackningar ska förenklas . Vi på Naturskyddsföreningen vill att: Mängden plast som används måste minska, framförallt bland engångsartiklar och förpackningar. Det behövs en rejäl satsning på forskning kring hur svårnedbrytbar plast i olika storlekar och former påverkar miljön, både på land och i haven, samt hur det i en förlängning påverkar människor. Det behövs en rejäl satsning på innovationsstöd för att få in plasten i den cirkulära ekonomin. Höga krav ska ställas på att farliga kemikalier inte får följa med i materialåtervinningen. Inga tillstånd ska ges för användning av förbjudna ämnen i återvunnen plast. Innehållsdeklaration ska finnas för alla varor och material, och den ska följa med i alla led fram till avfallshanteringen. Målet för andelen materialåtervunnen plast ökar till 60 % till år 2025. Materialåtervinningen ska förenklas genom att tillåta endast ett fåtal plastsorter, med väl definierade krav för tillsatsämnen, för plastförpackningar. Ett långsiktigt mål ska sättas upp för materialåtervinning av alla varor, till samma nivå som för bilar, dvs. 95 %. Krav ska ställas på teknik i tvättmaskiner som kan avskilja textilfibrer innan vattnet sköljs ut i avloppet. Tvättmaskinerna ska poängsättas för deras reduktion av fibrer och mikroplast, på samma sätt som för energianvändning och ljudnivå. Slamspridning snarast bör upphöra och att utveckling och införande av system och tekniker för att återföra växtnäring utan spridning av miljögifter och mikroplaster ska påskyndas.

18 Detta föreslår Naturskyddsföreningen
Krav ska ställas på teknik i tvättmaskiner som kan avskilja textilfibrer innan vattnet sköljs ut i avloppet. Slamspridning snarast bör upphöra och att utveckling och införande av system och tekniker för att återföra växtnäring utan spridning av miljögifter och mikroplaster ska påskyndas. . Vi på Naturskyddsföreningen vill att: Mängden plast som används måste minska, framförallt bland engångsartiklar och förpackningar. Det behövs en rejäl satsning på forskning kring hur svårnedbrytbar plast i olika storlekar och former påverkar miljön, både på land och i haven, samt hur det i en förlängning påverkar människor. Det behövs en rejäl satsning på innovationsstöd för att få in plasten i den cirkulära ekonomin. Höga krav ska ställas på att farliga kemikalier inte får följa med i materialåtervinningen. Inga tillstånd ska ges för användning av förbjudna ämnen i återvunnen plast. Innehållsdeklaration ska finnas för alla varor och material, och den ska följa med i alla led fram till avfallshanteringen. Målet för andelen materialåtervunnen plast ökar till 60 % till år 2025. Materialåtervinningen ska förenklas genom att tillåta endast ett fåtal plastsorter, med väl definierade krav för tillsatsämnen, för plastförpackningar. Ett långsiktigt mål ska sättas upp för materialåtervinning av alla varor, till samma nivå som för bilar, dvs. 95 %. Krav ska ställas på teknik i tvättmaskiner som kan avskilja textilfibrer innan vattnet sköljs ut i avloppet. Tvättmaskinerna ska poängsättas för deras reduktion av fibrer och mikroplast, på samma sätt som för energianvändning och ljudnivå. Slamspridning snarast bör upphöra och att utveckling och införande av system och tekniker för att återföra växtnäring utan spridning av miljögifter och mikroplaster ska påskyndas.

19 Minska mängden plast som används
Byt råvaran från fossilt till biobaserad Förhindra att plast kommer ut i naturen Städa bort den plast som redan finns i naturen

20 Tack!


Ladda ner ppt "Karin Lexén Generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen"

Liknande presentationer


Google-annonser