Framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Presentation av Tehusprojektet
Advertisements

Genomförandeprojektet Vård 2010 – så blev det NU-sjukvården Oktober 2010.
Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget 2010 och planering 2011 – 2012
Hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi
Vägen mot ETT Skaraborgs Sjukhus Redovisning av åtgärdsplaner 12 september 2012 Samordna opererande verksamhet.
Vårdgaranti och tillgänglighet i Region Skåne
Caj Skoglund Direktiv Närsjukvård NLL Vissa övergripande förutsättningar –Demografi och befolkningsutveckling Från invånare år 1995.
Pressträff 26/ Framtidens hälso- och sjukvård och en ekonomi i balans.
Så vill vi ha det i Norrbotten Likvärdig vård i länet oavsett bostadsort – Enhetliga bedömningar & prioriteringar – Enhetliga rutiner & utrustning Nöjda.
Landstingsdirektörens ledningsstab Landstingsdirektörens ledningsstab 2 Vem är jag? 62 år ( nästan ) Sambo sedan 35 år tillbaka, en utflugen.
(1) Landstinget Kronoberg 2009 – 2015.
CENTRALLASARETTET VÄSTERÅS – OPERATIONSVERKSAMHETEN PRESENTATION AV TIDIG FÖRSTUDIE GÄLLANDE OPERATIONSVERKSAMHETENS FYSISKA MILJÖ Infoga bild – workshop.
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Ny patientlag Lagen träder ikraft den1 januari 2015.
Så vill vi utveckla närsjukvården i Göteborgsområdet
/1 Landstinget Kronoberg 2009 – 2015 Strategisk utvecklingsplan, delrapport april 2009.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Fastighetsutvecklingsplan Södertälje sjukhusområde – Reviderad april
Vision, mål och uppdrag Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Omkring personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Medicinerna gör äldre sjuka Artikel i Dagens Samhälle nr 14 /2011.
Krav på privata aktörer i välfärden SOU 2015:7
Detta är God Vård
Verksamhetsanalys Figur F-1. Antal (utanför cirklarna) och procent (inne i cirklarna) som haft kontakt med läkare i olika.
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Skillnader i medianväntetid Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 – 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna.
Vad står vi inför i hälso- och sjukvården? Förändringar på kort och lång sikt.
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Medieträff Landstingsstyrelsens beslut april 2015 Specialistvården ska samordnas och effektiviseras Kostnaderna ska.
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
1. 2 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner.
Ekonomirapporten, april 2016 – Om kommunernas och landstingens ekonomi Diagrammen.
Regionstyrelsen Tillskriva Västra nämnden - klart Tillskriva Hälso- och sjukvårdsstyrelsen angående engångskostnader helikoptern - avvakta resultat.
Äldre Bikupediskussion. Kunskapsstyrning Kunskapsstyrning på allas läppar men ännu inget genomslag i praxis Data samlas i mängd, men systemet agerar inte.
Framtidens nära vård Delbetänkande
Samordnad utveckling för god och nära vård
Primärvårdscentrum Östergötland
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Hemsjukvårdsreformen i Östergötland
Jämtland Härjedalen Analysgruppens presentation
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Länspensionärsråd och tillgänglighetsråd
Tillgängliga Samordnade Individuella Planer
2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr
HÄLSOSTADEN Ängelholm Carl-Johan Robertz Förvaltningschef
Sofia Kialt projektledare​
”Hur arbetar vi i ambulanssjukvården som en del i framtidens sjukvård”
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Ekonomirapporten, oktober 2017 Alla diagram
Omställningen av hälso- och sjukvården
Den demografiska utmaningen
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Ekonomi Tillbakablick Tillväxten och dess utmaningar Arbeta smartare.
Budget 2018 GrönBlå Samverkan.
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Uppdragsstyrning – hur hänger det ihop?
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Kostnader för inhyrd personal i hälso- och sjukvården
Nära vård i samverkan Förändrade arbetssätt inom Primärvården och Specialiserade vården/ambulansverksamheten i samverkan med kommunerna genom utökad samverkan.
Målbild framtidens hälso- och sjukvård
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Ny Nära Vård Södra Dalarna
Hur styrs landstinget?.
Ekonomirapporten maj 2019 Anders Knape, ordförande Annika Wallenskog, chefsekonom Välkomna Anders. Hej och välkomna till presentation av vårens Ekonomirapport.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge En långsiktig plan för hur hälso- och sjukvården i Blekinge ska utformas för att bättre möta framtida vårdbehov.

Svensk hälso- och sjukvårds stora utmaningar En åldrande befolkning med ökat vårdbehov En snabb medicinsk och medicinskteknisk utveckling som innebär större möjligheter att lindra och bota sjukdomar Fler kunniga och pålästa patienter som tar större eget ansvar för sin hälsa Kommande generationers krav och förväntningar på hälso- och sjukvården Ekonomiska förutsättningar och krav på en långsiktigt stabil ekonomi med en budget i balans. 2018-12-25

Metod för utredningen Utredningsarbetet har bland annat bedrivits genom omvärldsbevakning intervjuer med nyckelfunktioner i landstinget seminarieserier för bland annat landstingspolitiker, verksamhetsföreträdare, fackligt förtroendevalda och kommunrepresentanter. inventering och analys av landstingsets fastighetsbestånd och konsekvenser av olika alternativ för Blekingesjukhusets framtid. 2018-12-25

Fokus på sex olika områden Vad krävs för att vara en attraktiv arbetsgivare? Hur ska vi förhålla oss till tekniska landvinningar? Vilka vårdprocesser ska vi ha särskild fokus på? Vad ska inrymmas i den framtida hemsjukvården och hur ska den organiseras? Hur ska vi organisera vården för att bättre möta multisjuka äldre, patienter i palliativ vård och vården av barn på bästa sätt? Vilket uppdrag ska primärvården ha i framtiden? 2018-12-25

Kompletterande uppdrag En delrapport lämnades till landstingsstyrelsen den 13 februari 2013. Inom ramen för utredningen fick landstingsdirektören då också ett kompletterande uppdrag: Beskriv konsekvenserna för följande scenarier: Bedriva somatisk sjukvård i Karlskrona och Karlshamn ungefär som idag, men med vissa mindre förändringar. Lokalisera all somatisk sjukvård till Karlshamn. Lokalisera all somatisk sjukvård till Karlskrona. Bedriva all somatisk sjukvård på en annan ort i länet. 2018-12-25

Somatisk sjukvård både i Karlshamn och i Karlskrona Förslaget är att somatisk sjukvård även fortsättningsvis ska bedrivas i Karlshamn och i Karlskrona. Det är mest fördelaktigt ur ett Befolkningsperspektiv Verksamhetsperspektiv Arbetsgivarperspektiv 2018-12-25

Fortsatt profilering av enheterna Karlshamn geriatrik palliativ vård specialiserad öppenvård dagkirurgi slutenvård för internmedicin med övervakningsmöjligheter. Karlskrona avancerad sjukhusvård som kräver omfattande kringresurser övrig slutenvård, såväl akut som planerad. 2018-12-25

Ett antal profilområden En särkskild satsning på kateterburen interventionsteknik genom att starta ett kateterburet interventionscentrum Högspecialiserad gynekologisk cancerkirurgi Robotassisterad kirurgi, inte bara för gynekologiska operationer utan även för operationer inom till exempel urologi, kirurgi, barn och öron Högspecialiserad ryggkirurgi 2018-12-25

Nya krav på lokaler och teknik Dagens och framtidens hälso- och sjukvård ställer nya krav på operationssalar, vårdavdelningar, intensivvård och teknisk försörjning som flertalet av våra befintliga sjukhusbyggnader inte uppfyller. Stora delar av den offentliga sektorn byggdes upp på 1960- och 1970-talen. För Landstinget Blekinge, såväl som många andra landsting så är vi nu på väg in i en period av mycket stora investeringsbehov. 2018-12-25

Landstingets finansiella förmåga Kostnaden för den somatiska sjukvården utslaget per invånare i Blekinge ligger nu under medel i riket. Landstinget Blekinge har en ekonomi i balans. Kostnaderna kommer att öka framöver. Fler sjuka äldre, specialiserad vård, nya möjligheter, behandlingar och läkemedel är en orsak. Kraftigt ökade investeringar i lokaler är en annan. 2018-12-25

För dyrt att bygga ett nytt sjukhus En grov kostnadsuppskattning för att bygga ett nytt sjukhus har gjorts. Ett nytt sjukhus kostar omkring 4,5-5,2 miljarder kronor att bygga. Till det kommer medicinteknisk utrustning för ungefär 2,5 miljarder kronor. Bedömningen är att Landstinget Blekinge inte har finansiell förmåga att bygga ett nytt sjukhus 2018-12-25

Kostnader för ett nytt sjukhus Driftskostnad (mnkr) År 1 2 3 4 5 6 7 Avskrivning byggnad (30 år) 0,2 0,5 12,3 35,7 58,7 70,0 Avskrivning MT utrust. (10 år) 0,0 22,5 67,5 90,0 Finansiell kostnad 3% byggnad 0,1 0,4 11,1 32,1 52,8 63,0 Finansiell kostnad 3% MT utrust. 6,8 20,3 27,0 Summa 0,3 0,9 23,4 97,0 199,2 250,0 En investering på 3 miljarder skulle ge kostnadsökningar på 250 mnkr år 6. En kostnadsökning måste finansieras på något sätt, till exempel genom besparingar eller skattehöjning. 1 kr i skattehöjning ger cirka 265 mnkr i ökade intäkter beräknat på 2013 års skatteunderlag. 2018-12-25

Nyinvestering i lokaler och medicinteknisk utrustning Befintliga fastigheter uppgraderas och anpassas till vårdens förändrade behov och krav. Nybyggnationer behövs också. Moderniseringen bör ske etappvis för att begränsa negativ påverkan på verksamheten. En förprojektering med inriktning på ett nytt operations- och intensivvårdsblock i Karlskrona föreslås. 2018-12-25

Andra åtgärder som föreslås Omfördela vårdplatser för att skapa en mer kostnadseffektiv bemanning på vårdavdelningar. Möjlighet till läkarbesök i hemmen där läkare vid behov kan ta beslut om direktinläggning på sjukhus. Inrätta en särskild funktion som arbetar hälsoförebyggande gentemot äldre (över 65 år). 2018-12-25

Andra åtgärder som föreslås Fokus på e-hälsa för att bättre möta kommande generationers behov av att själva kunna utföra hälsotjänster via Internet och för att effektivisera interna arbetsprocesser. Samlokalisera dagakutmottagningen och jourcentralen i Karlshamn. Ta fram en tydlig personal- och kompetensstrategi för att stärka Landstinget Blekinges arbetsgivarvarumärke. 2018-12-25

Vad händer nu? Beslut i Landstingsstyrelsen 2 november 2013. 2018-12-25