Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Budget 2018 GrönBlå Samverkan.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Budget 2018 GrönBlå Samverkan."— Presentationens avskrift:

1 Budget 2018 GrönBlå Samverkan

2 Budget för 2018 - förutsättningar
Stabil ekonomi och starkt resultat 2016. 1400 mnkr har reserverats i det egna kapitalet för kostnader i samband med FVM. Osäker utveckling för 2018 och framöver Sämre BNP och sämre skatteprognos Pensionskostnaderna svåra att överblicka Ökad del i kostnadsutjämningen/regleringsavgift. Budgeten är underbalanserad – men bokslutet kommer klaras! En del av det reserverade kapitalet och tidigare avsättning till pensionskostnaderna kan eventuell behöva tas i anspråk. En kompletteringsbudget läggs fram i höst.

3 Grönblå prioriteringar under mandatperioden
Stora ramökningar tillförda akuterna och för att minska köerna inom sjukvården. Ännu är vi ej nöjda med resultaten. Omställningen av vården – mera närsjukvård och koncentration av akut- och högspecialiserad vård. Start på framtidens vårdinformationsmiljö. Psykiatrin och BUP har prioriterats. Kollektivtrafikens fördubblingsmål fortsätter. Starkt stöd till och vidgat deltagande i kulturlivet.

4 Ramökningar för 2018 Största satsningen i budgeten görs inom personalområdet. Målet är att fördubbla ersättningen för de som jobbar kvällar, nätter och helger inom vården. Totalt tillförs 262 mnkr för ökat OB-tillägg. Ytterligare 20 mnkr tillförs för introduktionsutbildning och ökat friskvårdsbidrag. 15 mnkr tillförs projekt för bättre arbetsmiljö och modernt arbetsliv. Tidigare ramar för utbildningsinsatser kvarstår liksom insatser för att minska sjukskrivningarna. Tidigare medel till HSN för jämställda löner kvarstår (sammanlagt 300 mnkr).

5 Omställningen av vården
Ytterligare 250 mnkr tillförs HSS för omställningsarbetet inom sjukvården. 100 mnkr ligger kvar från 2017 för att stärka den nära sjukvården och ytterligare 200 mnkr. ligger i plan för 2019. Hälso- och sjukvårdsnämnderna får 170 mnkr utöver den generella uppräkningsfaktorn. Till VG Primärvård avsätts brutto 6263 mnkr. Befolkningsökningen m.m. innebär en ramökning med 77 mnkr. Ersättningen till Bild- och interventionscentrum på SU ökas till 170 mnkr.

6 Övriga ramökningar Alla verksamheter får kompensation för inflation med uppräkningsfaktor 2 procent. Totalt är indexökningen i budgeten ca 3,9 procent. Kollektivtrafiken tillförs en ramökning med 177 mnkr. RUN får 10 mnkr för satsning på biogas och förberedelser för fler stationslägen inom Västtågsutredningen. För åtgärder inom infrastrukturområdet tillförs 35 mnkr. Miljönämnden får 10 mnkr implementering av miljöplanen m.m. Kulturnämnden tillförs 8 mnkr för bland annat ökade kostnader för folkhögskolorna.


Ladda ner ppt "Budget 2018 GrönBlå Samverkan."

Liknande presentationer


Google-annonser