Så styrs Sverige.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Riksdag och regering.
Advertisements

Har du det du behöver? Penna Papper
Hur använder vi demokratin?
Så Styrs Sverige Regering Myndigheter Folket väljer Politisk Parti
Så styrs Sverige.
Parlamentarismen Demokratins kärna.
Så Styrs Sverige Regering Myndigheter Folket väljer Politisk Parti
LAG & RÄTT.
Demokrati och hur Sverige styrs
Politiken måste ha ett innehåll, de utvalda ska tycka något.
Demokrati, politik och val.
Vilken ska bort och varför
Lag och rätt – del 1 Lagar.
Det beskrivs i författningen, alltså de fyra grundlagarna.
Så styrs Sverige.
Demokrati (=folkstyre)
Demokrati (= folkstyre) Från grekiska orden ”demo” (folk) och ”kratia” (välde eller styre) Började i Aten för ca 2500 år sedan Där fick alla vuxna fria.
Statsskick.
Den svenska författningen
Demokrati.
SÅ STYRS SVERIGE.
Demokrati Och Diktatur.
Vem är det som bestämmer?
Välfärd och Ideologier
Sveriges politiska system Parti och ideologi
Demokrati.
Sveriges grundlagar Regeringsformen – hur Sverige styrs
Riksdag, Regering och ett ärendes gång
Demokrati och vår Riksdag
Demokrati och vår Riksdag
Så styrs Sverige.
Vem bestämmer i Sverige?
Demokrati.
Riksdagen.
Vem gör vad i svenskt parlament?
Sverige är en parlamentarisk demokrati och en monarki.
Vem ska besluta om vad? Grundlagar och val i Sverige.
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Lag och rätt. Vad är…  Regler När använder vi dem? Exempel?  NormVad är normer? Exempel?  LagNär används lagen? Exempel?
Vad menas med värdegrund? En värdegrund kan beskrivas som en samling viktiga normer eller värden. Den gemensamma statliga värdegrunden reglerar statsförvaltningens.
Riksdagen- 349 personer från åtta partier. Stiftar lagar. Bestämmer kring inkomster/utgifter. Kontrollerar regeringen.
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
Hur styrs Sverige?.
Så styrs Sverige – Riksdag & Regering
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
SÅ STYRS SVERIGE.
Viktoria Hagelstedt, verksamhetsutvecklare CSN
LAG OCH RÄTT Samhällskunskap LPP.
SÅ STYRS SVERIGE Demokratiska val vart fjärde år
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Religion.
Upplysningen 1700.
Våra medier.
Svara på frågorna genom att använda texten på s
Val i Sverige.
Barnkonventionen.
SÅ STYRS SVERIGE Demokratiska val vart fjärde år
Demokrati, politik och val.
Regeringen Så styrs Sverige!.
Sverige är en parlamentarisk demokrati och en monarki.
SÅ STYRS SVERIGE.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Demokrati och diktatur
Riksdagen.
Sveriges grundlagar Regeringsformen – hur Sverige styrs
Catha Glaas Herrängens skola
Främmande länders statsskick
Presentationens avskrift:

Så styrs Sverige

Vad vet du om valet? Hur ser man ute i samhället att det är val snart? Hur ofta är det val i Sverige? Hur länge har vi haft demokrati i Sverige? Vad är demokrati? Vad är motsatsen till demokrati? Vilka är de åtta största partierna i Sverige just nu?

Efter programmet ”Att rösta” Vad tror du, kommer människor att kämpa för fria val och demokrati? Hur påverkas demokratin om medborgarna slutar att rösta? Ofta talar man om att högt röstdeltagande hänger ihop med hög utbildning och lågt röstdeltagande med lägre utbildning. Vad tror du det beror på? Hur kan man göra för att alla ska rösta i lika hög grad? Vad skulle hända om barn fick rösta? Skulle politiken förändras?

Begrepp medborgare inkomstskatt valbås moms valsedlar diktatur riksdag demokrati regering representativ demokrati kommun direkt demokrati landsting 4 % - spärren minister mandat statsminister

Efter programmet ”Grundlagarna” Varför har vi grundlagar? Vilka grundlagar har vi i Sverige? Vad kännetecknar en demokrati respektive en diktatur? Varför är det viktigt att få skriva och yttra det man vill? (tryckfrihet/yttrandefrihet?)

Våra fyra grundlagar Grundlagar är extra viktiga lagar. De är svårare att ändra än andra lagar. För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten.  Våra fyra grundlagar ska skydda demokratin i landet.

Regeringsformen: är vår viktigaste grundlag Regeringsformen: är vår viktigaste grundlag. Beskriver våra viktigaste rättigheter och att all makt i landet ska utgå från folket. Tryckfrihetsgrundlagen: Lagen handlar om att man har rätt att uttrycka sig fritt i tidningar och böcker. Men man får inte kränka någon annan. Yttrandefrihetsgrundlagen: Lagen handlar om att man har rätt att uttrycka sig fritt i radio, tv och på webben. Men man får inte kränka någon annan. Successionsordningen: Lagen handlar om hur kungen och drottningen ärver sitt uppdrag.

Riksdagen Stiftar lagar, riksdagens största och viktigaste uppgift. Beslutar om budgeten, hur mycket pengar staten ska lägga på olika saker. Utser statsministern. Granskar regeringen, kontrollera om regeringen följer de lagar som finns. Lagstiftning i EU, bestämmer vilka lagförslag Sverige ska stödja i EU.

Regeringen Riksdagens talman ger förslag på vem som ska bli statsminister. Riksdagen röstar på förslaget. Statsministern bestämmer vilka som ska ingå i hens regering. De som ingår i regeringen kallas för ministrar. De brukar sitta ungefär 20 ministrar i regeringen. Regeringen ser till att de beslut som fattas i riksdagen genomförs. Regeringen träffas en gång i veckan i Rosenbad. Till sin hjälp har regeringen regeringskansliet. Regeringskansliet är uppdelat i olika avdelningar / departement.

Utanför systemet – att påverka mellan valen Begrepp: opinionsbildning, civil olydnad, demonstration, ideellt Vilka organisationer känner du till som vill hjälpa till eller förändra samhället? Varför väljer många människor att engagera sig ideellt i olika organisationer? Känner du någon som är aktiv inom någon sådan organisation?