Biblioteken speglar samhället

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
”Biblioteket hjälper mig att komma in i samhället” En studie av asylsökandes kännedom om, användning av och förväntningar på Stockholmregionens bibliotek.
Advertisements

Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
9/21/2016 Föräldraenkäten 2015 Förskola Skyttebo.
Jämställdhetsenkät – sammanställning Under 2014 spred vi en enkät till alla som definierar sig som kvinnor och som bor på landsbygden.
11 Kvaliteten i ditt vård- och omsorgsboende Stadsledningskontorets brukarundersökning 2011 November 2011 Spånga-Tensta.
Otrygghet, oordning och berusning sommaren 2010 i Visby Från 2009… Midsommar Ordningen på krogen och champagnesprut Ordningen på stán Inför 2010… Kommunala.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
11 Kvaliteten i din hemtjänst Stadsledningskontorets brukarundersökning 2011 November 2011 Spånga-Tensta.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Arbetsmarknadsrapport Syftet är att redovisa hur och med vilka insatser Arbetsförmedlingen arbetar för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt.
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring ENSAMKOMMANDE BARN Under 2015 kom ensamkommande barn och unga till Sverige för att söka.
INCLUSIVE CITY.
Hur tänker du kring detta? 1 Du läser något på sociala medier som upprör dig. Du kommenterar och delar inlägget och flera av dina vänner gör samma.
Fri:Ja! K Kristianstad kommuns projekt mot kvinnlig könsstympning
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Taltidning till fler 16 mars 2017 Götabiblioteken.
SKL Trygghet & säkerhet
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Föräldraenkäten 2015 Förskola Åkerbo
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
(antal enkäter = 229, antal svar = 196)
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Problematisering av diplomet
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Mutor Det dolda hotet Korruption? Mutor? Nej, inte i Sverige. Det är i alla fall vad vår självbild säger. Men kanske är det dags att tänka om? I Sverige.
SKL Trygghet & säkerhet
Brottsförebyggande Information
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Bilaga 2 Sysselsättning - Fokusera på om utföraren måste avsätta resurser inom varje område för att ge stöd åt den enskilde och i så fall hur mycket?
Erfarenhetsutbyte 25 november
Fysiskt tvång - fasthållningar
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
EXEMPEL GLOBALISERING Megatrend Konsekvenser för Helsingborg
Din lön och din utveckling
APL – Arbetsmiljö minderårig – Inledande fas
RISKBEDÖMNINGAR Inför ändringar i verksamheten
Stoppa mobbning på jobbet - fördjupning
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Vässa SAM med hjälp av IA-systemet
Skyddsombud i Vision
Vision för rätt lön
Sjuksköterskedagen 12 maj
Schyst offentlig upphandling
Akademikerförbundet SSR
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
Hot och hat mot förtroendevalda
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar
Hur gör vi nu tillsammans på skolan med praktiska test?
Medarbetar- och chefsenkäten 2017
Ersättningskollen.
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader Brännpunkt Konsekvenser för staden
Hållbar utveckling måste vara
Medarbetar- och chefsenkäten 2017
Revisionsredogörelsen 2017
Medarbetar- och chefsenkäten 2017
Sjuksköterskedagen 12 maj
Presentationens avskrift:

Biblioteken speglar samhället Var finns ni? Bibliotek, museum, kommunikationsavdelning, konsthall, arkiv? Annat? Jag. Bibliotopia – Trollhättan 2018-04-11

1 Så gjorde vi

Metod Enkät till medlemmar inom biblioteksområdet 1358 svarade (28,5 %) Respondentanalys Nytt för denna gång Ställt frågor om de senaste två åren Frågor om medieinköp

2 Resultat DIK enkät, rapport förra veckan. Ca 1300 svar, ca 28% svarsfrekvens. Respondentanalys, stämmer bra med svarsgrupp och population/urvalet.

Social oro Nära 3 av 4 upplevt social oro 1 av 4 upplever det flera gånger i veckan

”Upplever att samhällsproblemen i högre grad flyttar in på biblioteket och att ansvaret för att hantera dess hamnar hos bibliotekspersonalen.”

Skadegörelse 6 av 10 bibliotekarier svarar ja Vanligast på folk- och skolbibliotek Förstörda möbler, böcker, kiss

Hot, våld och trakasserier Hot mot 1 av 5 folkbibliotekarier 4 av 10 uppger att det förekommit våld 4 av 10 fått ta emot kränkande tillmälen Hot vanligast i samband med besök, men kommer även via mail, telefon och sociala medier, egna som jobbets. Dock ovanligt. & av tio folkbibliotekarier upplever att det ökat de senaste två åren. Besökare mer utsatt för våld än personal. Drygt 4 av 10 upplever att det ökat. 25 % upplever våld flera gånger i månaden, ytterligare 6 % flera gånger i veckan. 55 % upplever att det ökat. Kan vara allt från elever som slåss i biblioteket till att personal blir nedslagen. Kränkande tillmälen Ifrågasatt kompetens (hälften) sexism (1/4). Kvinnor mer utsatta 44 %, män 34 %. 4 av 10 upplever att det ökat.

”Jag upplever att mycket av kränkningarna har jag vant mig vid ”Jag upplever att mycket av kränkningarna har jag vant mig vid. I början blev jag chockad och anmälde allt, men nu har det blivit en del av vardagen att bli utsatt för verbala kränkningar och skadegörelse av olika slag. Jag märker själv att jag trubbats av en del och det skrämmer mig.”

Medieinköp 1 av 5 som jobbar på folkbibliotek har upplevt påtryckningar 1 av 6 upplever att hot ökat 1 av 6 upplever att bedömningarna förändrats pga påtryckningar Medieinköp. Mest via besök och jobbmail, men även via telefon och på jobbets eller egna sociala medier. Medieurval. Vet ej hur det förändrats eller om beslut ändrats, mer än i de fall det omskrivits i media (tex ekerö) (kommunledning kör över bibliotekets beslut, tankar om det?)

3 Konsekvenser och risker

Konsekvenser Sedan tidigare; Väktare , Larm och samverkan med andra aktörer Ändrade rutiner; samma som ovan + utbildning, bemanning, ommöblering 1 av 6 har funderat på att byta jobb pga social oro, hot eller våld Väktare 4 av 10, Larm t väktare el polis drygt hälften, larm t kollegor 1 av 4, 1 av 5 samverkan Ändrade rutiner; ändrade öppettider 5 %, stängt arbetsplatsen 5 %, anlitat väktare 25 %, installerat larm, samverkat med andra aktörer. Ommöblering. Utbildning. Inget ensamarbete

Risker Vakter istället för bibliotekarier? Mindre välkomnande miljö? Ändrat utbud? Vad ser ni? Tänker? Biblioteket som offentlig plats med låg tröskel, vad händer om det alltid står väktare i entrén? Tryggare/otryggare? Lättare svårare nå prioriterade målgrupper?

4 DIK:s krav

Arbetsgivare har ansvar att: Bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete och definiera hot, våld samt oro och oordning på biblioteken som ett arbetsmiljöproblem. Varje arbetsplats ska ha nedskrivna och kända rutiner för att anmäla incidenter, förankrade hos personal och arbetsgivare, och varje incident ska rapporteras och hanteras. Varje arbetsplats ska ha en handlingsplan för hur bibliotekspersonalen ska möta svåra och hotfulla situationer. Personalen ska ha utbildning för att hantera svåra och hotfulla situationer. Ensamarbete på folkbibliotek ska inte förekomma.

Politiker har ansvar att: Biblioteken ska ha tillräckliga resurser att utföra sitt uppdrag samtidigt som en god arbetsmiljö upprätthålls. Säkerställa att samhällets utsatta inte blir bibliotekens ansvar. Det behövs fler ytor där alla är välkomna och aktörer med ansvar för socialt utsatta måste ges resurser för att klara av sitt uppdrag.

Känner ni igen er. Vilka risker/möjligheter ser ni Känner ni igen er? Vilka risker/möjligheter ser ni? Påverkan på demokratiskt samtal? Yttrandefrihet/självcensur?

Tack! Kontakt anna.troberg@dik.se - @annatroberg