Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mutor Det dolda hotet Korruption? Mutor? Nej, inte i Sverige. Det är i alla fall vad vår självbild säger. Men kanske är det dags att tänka om? I Sverige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mutor Det dolda hotet Korruption? Mutor? Nej, inte i Sverige. Det är i alla fall vad vår självbild säger. Men kanske är det dags att tänka om? I Sverige."— Presentationens avskrift:

1 Mutor Det dolda hotet Korruption? Mutor? Nej, inte i Sverige. Det är i alla fall vad vår självbild säger. Men kanske är det dags att tänka om? I Sverige har till och med fängelser byggts för mutpengar.

2 700 miljarder kronor så mycket köper offentliga sektorn varor och tjänster för varje år
En stor del av pengarna går till byggbranschen. Och just offentliga sektorn och byggbranschen är överrepresenterade när det gäller mutbrott. För att bli framgångsrik i kampen mot korruption är tonen från toppen avgörande. Styrelser, ledningar och politiker måste signalera att de tar frågan på allvar.

3 Det råder ingen tvekan att det finns länder där korruption och mutor är ett större problem än i Sverige. Men stämmer det att vi klarat oss bra undan mutkulturen? Det kanske är dags att se över självbilden … 31 % När SOM-institutet 2014 ställde frågan om vad som var mest oroande inför framtiden svarade 31 procent att utbredd korruption var mycket oroande gav 26 procent samma svar.

4 En genomgång av domar från de senaste tio åren visar att mutor och korruption finns överallt. Säljaren i byggvaruhuset låter bli att ta betalt av byggföretaget. Läkaren tar emot en testamenterad fastighet. Motala-skandalen, Göteborgs-härvan och muthärvan runt Sveriges nationalarena i Solna är långt ifrån isolerade företeelser.

5 Resor, pengar, föremål är de vanligaste mutorna
I vilken sektor? I vilken bransch? 34 % Privat sektor 27 % Statlig sektor 26 % Kommunal sektor 10 % Privatpersoner 3 % Föreningar och stiftelser 28 % Bygg och anläggning 21 % Tillverkning 19 % Parti- och detaljhandel 6 % Fastighet 4 % Vatten, el, rengöring Transport, tele

6 Hur mäter man förekomsten av mutbrott
Hur mäter man förekomsten av mutbrott? När det handlar om ett brott där mörkertalet är stort och viljan att anmäla näst intill noll. Inom rättsväsendet arbetar man hårt för att öka medvetenheten kring konsekvenserna av mutor och vad som kan hända om vi får ett samhälle genomsyrat av korruption. All time high 2015 99 polisanmälningar 2012 103 polisanmälningar 2013 117 polisanmälningar 2014 136 polisanmälningar 2015 Hur många blir det 2016?

7 Korruptionsindex Bäst: Sämst: Danmark Finland Sverige Nya Zeeland
Nederländerna Norge Sämst: Somalia Korea Afghanistan Sudan Sydsudan Angola

8 Löpsedelstestet avskräcker
Media spelar en viktig roll för upptäckten av korruptionsbrott. Och kanske bidrar även media förebyggande? ”Löpsedelstestet” – det vill säga riskerar ditt beteende att hamna på löpsedlarna? – är vanligt inom både näringsliv och politik. 3,6 % av svenskarna blev 2013 erbjuden en muta

9 Revisorer har anmälningsplikt om de misstänker mutbrott
Revisorer har anmälningsplikt om de misstänker mutbrott. Men få anmälningar kommer från branschen. Forskaren Lars Korsell menar dock att man inte ska stirra sig blind på anmälningsplikten. Han betonar i stället revisorns förebyggande roll. 2003: Riksenheten mot korruption inrättas 2012: Polisens nationella korruptionsgrupp bildas 1/7 2012: Ny mutlagstiftning införs 1/9 2012: Koden om gåvor, belöningar och andra förmåner (framtagen av IMM) införs


Ladda ner ppt "Mutor Det dolda hotet Korruption? Mutor? Nej, inte i Sverige. Det är i alla fall vad vår självbild säger. Men kanske är det dags att tänka om? I Sverige."

Liknande presentationer


Google-annonser