Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sida 1 Så finansierar svensken och övriga nordbor sina större inköp En nordisk TEMO-undersökning för Nordea Nordisk Rapport Ingela Gabrielsson 2006-03-15.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sida 1 Så finansierar svensken och övriga nordbor sina större inköp En nordisk TEMO-undersökning för Nordea Nordisk Rapport Ingela Gabrielsson 2006-03-15."— Presentationens avskrift:

1 Sida 1 Så finansierar svensken och övriga nordbor sina större inköp En nordisk TEMO-undersökning för Nordea Nordisk Rapport Ingela Gabrielsson 2006-03-15

2 Sida 2 Danskarna är inte lika köpsugna Har du några planer på att göra ett större inköp, t ex en TV, semesterresa, dator, tvättmaskin eller annan produkt eller tjänst till motsvarande värde, under de kommande sex månaderna?

3 Sida 3 Svenskarna reser upp pengarna Vilken typ av inköp planerar du? (spontana svar) Fem i topp av planerade inköp.

4 Sida 4 Danskar och svenskar betalar med sparade pengar Hur avser du att finansiera inköpet? Tänker du betala främst med pengar som du har just då, eller med sparpengar, eller tror du att du kommer att ta ett lån/kredit?

5 Sida 5 Norrmän ökar belåningen på sitt hus Vilken typ av lån eller kredit tror du att du kommer att använda i huvudsak? Finländare och danskar planerar att ta banklån, medan norrmän planerar att öka belåningen på sitt hus.

6 Sida 6 Butikskrediter dyrast enligt danskar, svenskar och finländare Bland följande alternativ, vilket anser du vara det dyraste? I Norge betraktas kortkredit som dyrast. I andra länder anses butikskrediter vara dyrast. Finländare och norrmän betraktar ett konsumtionslån i bank som dyrare än vad svenskar och danskar gör.

7 Sida 7 Sammanfattning Färre danskar än andra nordbor planerar att göra ett större inköp under de kommande sex månaderna. Bara 34 procent av danskarna är säkra på att de kommer att göra ett, att jämföra med 42 procent av norrmännen. Ett sådant inköp definieras som en TV, semesterresa, möbler, dator, tvättmaskin eller annan produkt/tjänst till ett motsvarande belopp. Resor/semestrar är det vanligaste planerade inköpet i alla länder, allra vanligast i Sverige. I Norge och Finland räknar man med att finansiera köpet med pengar man har då, medan svenskar och danskar planerar att använda sparade pengar. I alla länder tänker cirka 10 procent ta lån/kredit. Få planerar att betala med lån. I Finland och Danmark planerar de flesta att låna i bank. I Norge är det vanligast att öka belåningen på huset. I Finland och Sverige är det också vanligt att använda kortkredit med betalning senare. Medan norrmännen betraktar kortkredit med betalning senare som den dyraste finansieringsformen ser övriga nordbor butikskrediter som det dyraste alternativet.

8 Sida 8 Nordea har kartlagt de nordiska konsumenternas inköpsplaner de närmaste sex månaderna och hur de tänker finansiera sina inköp. Resultatet visar hur nordbornas inköpsplaner ser ut och hur de tänker sig finansieringen. Undersökningen har genomförts av Temo i februari med sammanlagt 4026 intervjuer i Sverige, Norge, Danmark och Finland. De intervjuade är i åldern 18-74 år och resultatet är representativt för befolkningen i det aktuella åldersintervallet. Undersökning på nordisk nivå


Ladda ner ppt "Sida 1 Så finansierar svensken och övriga nordbor sina större inköp En nordisk TEMO-undersökning för Nordea Nordisk Rapport Ingela Gabrielsson 2006-03-15."

Liknande presentationer


Google-annonser