Patientsäker vårddokumentation

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dokumentation av Arbetsterapiprocess
Advertisements

Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Vårdplaneringsprocessen vid in- och utskrivning till och från landstingets slutna hälso- och sjukvård Inskickningsmeddelande Inskrivnings meddelande Kallelse.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Landstinget i Östergötland
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Juridik och beslutsstöd - vad gäller?
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Patientlagen Ny lag som reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv Börjar gälla 1 januari 2015 Patientlagen ger en samlad bild av vad som gäller.
NPÖ –användning i Örebro
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Ny patientlag Lagen träder ikraft den1 januari 2015.
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Bakgrund och sammanfattning med inriktning mot primärvård
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Ändra till startrubrik
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
Diagnos och delaktighet
Patientlagen och information till patienter och närstående
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Samordnad Individuell Plan
Landstingets ledningskontor Patientlagen 1 januari 2015 Bakgrund och sammanfattning med inriktning mot specialistvård.
Följsamhet till riktlinjer Dec 2014 – feb 2014 Följsamhet till riktlinjer Dec 2014 – feb 2014.
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Patientjournallagen Ändamål
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Vi arbetar aktivt med patientsäkerhet i hälso- och sjukvården inom Landstinget i Jönköpings län Bland annat genom satsningen Säker vård – alla gånger.
Följsamhet till riktlinjer Medicinsk vård - per avdelning Följsamhet till riktlinjer Medicinsk vård - per avdelning.
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
Barnets rättigheter i nya patientlagen
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Carita Fallström
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Patientsäkerhet och god tandvård - var är riskerna störst att misslyckas? Iakttagelser och betraktelser från IVO. Svensk förening för vårdhygien 20 april.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
JOURNALSKRIVNING Hanna Hjort Wallentin, leg.psykolog
Lex Maria.
Dokumentation i Stöd och behandling
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Följsamhet till riktlinjer
Uppmärksamhetssymbolen (UMS) i COSMIC R8.1
Projektets syfte Utvärdera om ett gemensamt och integrerat IT-stöd för hälso- och sjukvården (sammanhållen journalföring) ökar patientsäkerhet, kvalitet.
Delat beslutsfattande och SIP
…en del av vård och behandling
Patientlagen (2014:821).
Presentation av Västra Götalands gemensamma riktlinje
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 23 mars 2018 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Följsamhet till riktlinjer
Uppmärksamhetssymbolen
Följsamhet till riktlinjer
Dokumentera rätt i vården
Plan för vård och behandling
Läkarintyg för sjukpenning
Frågor och svar Att ta del av, använda och utbyta uppgifter i hälso- och sjukvård och socialtjänst Presentationen ingår i utredningens delredovisning.
Presentationens avskrift:

Patientsäker vårddokumentation Varför dokumenterar vi ..? 2018-02 Per Nordbeck

Eftersom … Vårdgivaren är skyldig att föra patientjournal för att i första hand bidra till en god och säker vård av patienten. 3 kap. 1-2 § PDL

Men även … Informationskälla för patienten Kvalitetssäkring, tillsyn och forskning Rättslig och ekonomisk betydelse

Vem ska dokumentera ..? Den som har legitimation eller särskilt förordnande och den som jobbar som kurator i den allmänna hälso- och sjukvården är skyldig att föra patientjournal, så kallad journalföringsplikt. I vissa fall måste även icke-legitimerad personal föra patientjournal. Detta gäller för den som utan att ha legitimation för yrket, utför arbetsuppgifter som annars bara ska utföras av logoped, psykolog eller psykoterapeut inom den allmänna hälso- och sjukvården, eller utför sådana arbetsuppgifter inom enskild hälso- och sjukvård som biträde åt legitimerad yrkesutövare. Annan personal som vårdar en patient kan föra patientjournal. Den som för patientjournal ansvarar för de uppgifter hen för in i patientjournalen. En patient kan inte motsätta sig att en patientjournal förs, men om patienten anser att en uppgift är oriktig eller missvisande ska det antecknas i patientjournalen.

Vad är en patientjournal..? Journalhandlingen kan föras på papper, digitalt (exempelvis i en dator) eller via ljudinspelning och bestå av anteckningar, filmer eller bilder. En journalhandling kan till exempel vara en remiss eller ett provsvar.

3 kap. 6§ PDL uttrycker … uppgifter om patientens identitet Enligt de grundläggande bestämmelserna ska patientjournalen alltid innehålla: uppgifter om patientens identitet väsentliga uppgifter om bakgrunden till vården uppgifter om diagnos och anledning till mer framstående åtgärder väsentliga uppgifter om genomförda och planerade åtgärder uppgifter om informationen som lämnats till patienten, hens vårdnadshavare och övriga närstående uppgifter om ställningstaganden som gjorts om val av behandlingsalternativ och möjligheten till ny medicinsk bedömning uppgifter om att patienten valt att avstå från vård eller behandling uppgifter om vem som har gjort en viss anteckning och när anteckningen gjordes.

5 kap 5 § HSLF-FS 2016:40 uttrycker … Patientjournalen ska i förekommande fall innehålla: aktuellt hälsotillstånd och medicinska bedömningar, utredande och behandlande åtgärder samt bakgrunden till dessa, ordinationer och ordinationsorsak, resultat av utredande och behandlande åtgärder, slutanteckning och andra sammanfattningar av genomförd vård, överkänslighet för läkemedel och eller vissa ämnen komplikationer av vård och behandling, vårdrelaterade infektioner, samtycken och återkallade samtycken, patientens önskemål om vård och behandling, de medicintekniska produkter som har förskrivits till, utlämnats till eller tillförts en patient på ett sådant sätt att de kan spåras, intyg, remisser och annan för vården relevant inkommande och utgående information och vårdplanering. Intoleranser och överkänslighet som innebär en allvarlig risk för patientens liv eller hälsa.

Strategi inom Region Kronoberg Princip 1 – Gemensamt Dokumentationen utgår från gemensamma processer, riktlinjer och rutiner. Princip 2 – Följsamt Dokumentationen beskriver vård och behandling som gör att det går att följa status, bedömning, åtgärder, patientens delaktighet och önskemål, resultat, uppföljning, planering och görs tillgängliga via digitala verktyg. . Princip 3 – Tydligt Vårddokumentationen är enkel och otvetydig som både patienter och medarbetare i vården förstår utan djupare förförståelse och profession.

Kunskapskälla … https://div.socialstyrelsen.se/juridiskt-stod