Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Projektets syfte Utvärdera om ett gemensamt och integrerat IT-stöd för hälso- och sjukvården (sammanhållen journalföring) ökar patientsäkerhet, kvalitet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Projektets syfte Utvärdera om ett gemensamt och integrerat IT-stöd för hälso- och sjukvården (sammanhållen journalföring) ökar patientsäkerhet, kvalitet."— Presentationens avskrift:

1 Projekt - Pilot för sammanhållen journal mellan Västerås stad och Region Västmanland

2 Projektets syfte Utvärdera om ett gemensamt och integrerat IT-stöd för hälso- och sjukvården (sammanhållen journalföring) ökar patientsäkerhet, kvalitet och effektivitet i verksamheten hos såväl kommun som region. Västerås stad utvärderar om Cosmic är ett journalsystem som fungerar inom den kommunala hälso- och sjukvården. Utvärderingen genomförs som en pilot med Region Västmanlands Cosmicinstallation på ett par enheter inom Västerås stad. I uppdraget ingår också att utvärdera piloten och ta fram beslutsunderlag för ett eventuellt fortsatt arbete kring sammanhållen journalföring.

3 Projektorganisation Styrgrupp:
Jonas Ekström Region Västmanland, Objektägare Elektronisk journal Lars Öhman Region Västmanland, Objektägare IT Elektronisk journal Anne-Marie Svensson, Region Västmanland, Hälso- och sjukvårdsdirektör Anne Almqvist Västerås stad, digitaliseringsstrateg Sociala Nämndernas Förvaltning Eva Sahlén Västerås stad, direktör Sociala Nämndernas Förvaltning Christine Wäneskog Västerås stad, Verksamhetschef Vård och omsorg Projektägare: Lars Öhman för Region Västmanland och Eva Sahlén för Västerås stad

4 Tidplan Våren 2017 Diskussioner och arbetade fram ett projektdirektiv som godkändes 4 juli 30 augusti Projektledare och delprojektledare tillsatta, första projektmötet 20 december Verksamhetsanalys för Hemsjukvården klar 11 april Pilotstart 27 april Verksamhetsanalys för korttids- och äldreboende 28 september Verifiering av korttids- och äldreboende 30 oktober Pilot utvärderas och beslutsunderlag framtaget 30 oktober Ställningstagande till fortsatt pilot 15 november Projektavslut

5

6 Enheter som går in i sammanhållen journalföring
Hälso- och sjukvårdsenheten Hemsjukvården, Vård och omsorg Sjuksköterskepatrullen kvällar och nätter Ca 600 patienter och 75 användare

7 Krav på vårdcentralerna
Vårdbegäran ska skickas i Cosmic till Hälso- och sjukvårdsenheten för de patienter som bor i Västerås (överrapporterings blanketten ska inte användas för dessa patienter). Enkel läkemedelsgenomgång ska var gjord så det finns en ” digital tidsstämpel” i läkemedelslistan. Detta för att Hälso- sjukvårdsenheten ska veta att läkemedelslistan är uppdaterad och aktuell. Familjeläkarna har (efter samtycke) möjlighet att ta del av Hälso- sjukvårdsenhetens och hemsjukvårdens anteckningar. Kommunikation mellan Hälso- och sjukvårdsenheten Hemsjukvård och familjeläkare ska ske via vårdbegäran och messenger i Cosmic.

8 Enkel läkemedelsgenomgång

9 Krav på vårdcentralerna
Att vårdcentralerna har en funktionsbrevlåda i Cosmic som bevakas regelbundet (lika ofta som faxen). Att messenger till hemsjukvården alltid skickas till Hälso- sjukvårdsenhetens eller hemsjukvårdens funktionsbrevlåda. Att det bifogas en journalanteckning till alla messenger.

10 Hälso- sjukvårdsenheten
Kommer att journalföra alla patienter i Cosmic. Bevakar alla inkommande vårdbegäran och göra en bedömning om patienten är berättigad till hemsjukvård. Patient som valt utförare hemsjukvård, Vård och omsorg kommer vårdbegäran omriktas till Vård och omsorg, Hemsjukvård. Övriga patienten kommer de besvara vårdbegäran till remittenten och där ska framgå vilken bedömning Hälso- och sjukvårdsenheten gjort och vilken utförare patienten valt. Hanteringen till andra utförare sker som tidigare. I patientkortet ska de dokumentera att patienten har hemsjukvård och vilken utförare som ger patienten vård.

11 Hemsjukvården, Vård och omsorg
Kommer att använda anslutningsöversikten i Cosmic och ansluta patienten till olika team. All vårddokumentation kommer att ske i Cosmic. Vårdbegäran som omriktats från Hälso- och sjukvårdsenheten kommer att besvaras av hemsjukvården. Kommer att dokumentera i vårdplansmodulen, vilket innebär att deras dokumentation kommer att återfinnas i kronologiska journalen och i vårdplansmodulen.

12 Hemsjukvården Kommer inte arbeta i läkemedelsmodulen utan hantera läkemedel genom att dokumentera i en vårdplan. OBS! Det är mycket viktigt att läkemedelslistan i Cosmic är korrekt. Hemsjukvården kommer att läsa, ta dela av vad som står där. Hemsjukvården kommer även ha tillgång till Auricula för att kunna följa Waran ordinationer.

13 Vårdcentral För att vårdcentralerna ska kunna följa vilka utförda åtgärder som gjort måste vårdcentralerna gå in i vårdplansmodulen från journalvyn. Patientens alla vårdåtagande/vårdplaner. Gäller endast patient som valt utförare Vård och omsorgs hemsjukvård. Ni kommer att hitta Västerås kommun och Hälso- sjukvårdsenheten och hemsjukvård, Vård och omsorg i journalträdet

14 Sjuksköterskepatrullen
Dokumentation kommer att ske i Cosmic för de patienter som är hemsjukvårdspatienter och har valt utförare Vård och omsorg. Patienten som behöver hjälp på kvällar och nätter och valt annan utförare än Vård och omsorgs hemsjukvård, men Vård och omsorg har åtagit sig uppdrag att sköta hemsjukvård dessa tider kommer informationen att dokumenteras i Cosmic. Patienter boende på kommunens äldreboenden och korttidsboende kommer vårddokumentation ske i Procapita som tidigare.

15

16 Informationsbehov Cosmic nyhetsbrev Superanvändare Kliniker
Vårdcentraler

17 Effekterhemtagning Ökad patientsäkerhet, kvalitet och effektivitet i verksamheten hos såväl kommun som region. Utskick av enkät, via Västerås stads webbenkätverktyg, för uppföljning av effektmålen Nollmätning v.5 till alla Västerås 75 användare som ingår i piloten. Nollmätning för utvald personal inom regionen under mars, vårdcentraler, akuten, hjärtmottagningen, medicinmottagningen, MOFFA. Mellanmätning till alla i början av juni. Slutmätning början av september.

18 Frågor… Gunilla Svensson gunilla.svensson@regionvastmanland.se
Kerstin Bokén


Ladda ner ppt "Projektets syfte Utvärdera om ett gemensamt och integrerat IT-stöd för hälso- och sjukvården (sammanhållen journalföring) ökar patientsäkerhet, kvalitet."

Liknande presentationer


Google-annonser