Jörgen Lundälv, docent Institutionen för socialt arbete

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att förbättra världen genom återvinning och utbildning Handen på hjärtat – har vi inte ofta för mycket kläder i garderoben som vi inte använder? Det är.
Advertisements

SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Ett forskningsbaserat arbetssätt i teorin och praktiken.
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
Miljonprogram 2.0 med tillgängliga bostäder? Professor, leg. arbetsterapeut Susanne Iwarsson.
Aktivt medborgarskap: lärdomar från ett europeiskt forskningsprojekt baserad på konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Marie.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID.
”Normkritiska perspektiv och maktstrukturer” Linn Areskoug Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier (EDU) Uppsala universitet.
Finansiärer Länsstyrelsen i Södermanland Landstinget Sörmland Kulturrådet Landstinget Stockholm Östsam Integration inom kultursektorn under 11 år. Projektägare.
Funktionshinder och rehabilitering Föreläsning 2 februari 2011 Jörgen Lundälv.
… går det att komma in i cafét med rullstol eller barnvagn? … finns det mat för den som inte kan, får eller vill äta allt? … finns det handikapptoalett.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering Carolina Stiwenius Diskrimineringsombudsmannen,
Svenska kyrkan i utlandet Ett folk i rörelse Våra resor går allt längre bort i världen och varar allt längre tid. Fler och fler svenskar bosätter.
Arbetsområde Fysik Krafter. Vad är krafter för något? Fysiken och vardagslivet  Krafter, rörelser och rörelseförändringar i vardagliga situationer och.
”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”
Detta är miljömåltider
Empowerment i teori och praktik?
Kommande moment Idag: Gruppövning 1 Historiesyn
LULEÅ GYMNASIEBY Fyra kvarter samt bibliotek och Hälsans hus.
Christer Borgfeldt Docent Överläkare Kvinnokliniken Lund SUS
Bästa utveckling för alla
Religion Vi ska jobba med två av de tre syskonreligionerna de kommande veckorna, Judendomen och Islam. Vi kommer ha föreläsningar, diskutera, läsa, se.
Välkommen till information om lex Sarah
Vardagens komplexitet - Samhällets tankeförenkling
Människokännedom.
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Boendestöd.
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Religion.
Om den nya timfördelningen för gymnasiet ( ):
Problematisering av diplomet
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga

Språkets makt.
Äldres behov i centrum Välkommen till introduktion! 22 februari 2016.
Granska läromedel.
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Iris Rosengren Larsson
Kan man förutsäga vem som blir brottsling?
Varför bor vi där vi bor? Vi blir allt fler.
Etik- planering.
Hälsofrämjande miljö på Falu vårdcentral
Fysiskt tvång - fasthållningar
Pierre Bourdieu.
Centrala begrepp och perspektiv inom funktionshinderforskning, del 3
FÖRMÅGOR OCH KUNSKAPSKRAV
Strategier för att förstå det vi läser
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
VÄLKOMNA!.
Riksrevisionen Årlig Revision
Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län
Mångfald Verksamhetsåret En ökad satsning
Barn och ungas delaktighet
Workshop Mänskliga rättigheter.
Vård och omsorgsutbildning
2. genomföra systematiska undersökningar i kemi, och
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
Hur grupper utvecklas och hur folk beter sig i grupper
Funktionsrätt Sörmland
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Utveckla resonemang Höstterminen 2016.
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Barnkonventionen och barnrättslagen
Funktionshinderspolitik i Göteborgsregionen 7 mars 2019 Linnéa Björk och Erik Lindqvist Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Föräldrar Förskola Förskolan Solägget 14 svar, 78%
Presentationens avskrift:

Föreställningar om normalitet, kritiskt tänkande och kritiskt handlande Jörgen Lundälv, docent Institutionen för socialt arbete Föreläsning och seminarium 1, SW2239 Socialt arbete och funktionshinder. 8 september 2017

Normalitet Ett mångfacetterat begrepp Normalitet och avvikande Normalisering: rätten att kunna leva sitt liv som andra. Uppnått när levnadsvillkoren är uppnådda för personer med funktionsnedsättningar så att de har samma nivå som andra; likvärdiga levnadsvillkor.

Levnadsnivåundersökningar: Arbete och utbildning Transport och förflyttning Trygghet och säkerhet Boendeförhållanden

Viktiga och centrala begreppsbildningar Normalitet Avvikelse Diagnoser Tillgänglighet Delaktighet Användbarhet Universal design Inkludering Exkludering

Normalitet och marginalisering Betydelsen av delaktighet, tillgänglighet och användbarhet i samhället.

Kritiskt tänkande Kritiska perspektivet: att hylla olikheterna, mångfaldens betydelse, kritisk till normalitetstanken vilket utpekar utsatta grupper i samhället. Mäta och sortera människor = ger upphov till nya avvikelser, marginalisering av avvikande i samhället Disability studies: utgår från det kritiska perspektivet Det kritiska tänkandet/perspektivet säger oss att funktionsnedsättning inte är problemet utan att det är den förtryckande miljön i samhället som ökar hindren. Marginaliserade grupper i samhället konfronteras med strukturella hinder.

Kritiskt tänkande ”Ett kritiskt tänkande kan innefatta en diskussion om att problematisering av de ibland använda ”etiketterna” för vissa funktionshindrade kvinnor och män, som ”stökiga” eller ”utagerande”. En sådan diskussion kan medföra att det som endast tolkas som oacceptabelt beteende som bör åtgärdas också kan förstås som ett uttryck för motmakt dvs som en protest mot en underordnad social position” (s. 12, Barron Maktmedveten omsorg och socialt arbete i Gunnarsson, E, Szebehely, Genus i omsorgens vardag).

Kritiskt handlande ”Ett exempel på ett sådant handlande är att göra en anmälan till relevant myndighet då osäkerhet råder om kollegors eller chefers behandling av funktionshindrade människor är i enlighet med gällande lagar”. (s. 12, Barron Maktmedveten omsorg och socialt arbete i Gunnarsson, E, Szebehely, Genus i omsorgens vardag).

Diskussionsfrågor: Vilka föreställningar om normalitet finns och vilken betydelse tror du att dessa har för identitetsskapandet? Vilken inverkan och betydelse har kategoriseringar inom funktionshinderområdet för den enskilde? Diskutera om egna och andras erfarenheter av kritiskt handlande i socialt arbete/omsorg? Exemplifiera gärna!