Eva-Marie Åkerlund.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skola och arbetsliv i samverkan
Advertisements

Men det här är väl ingenting nytt?
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Brukarfokus i biståndshandläggning
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
För vem är UmU anpassat idag? Hur kan vi anpassa oss till fler?
Pedagogisk dokumentation med videokameran Kajsa Svaleryd.
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Feminism Grundläggande antaganden:
AU Digital samverkan LO Process
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
Vad innebär ett barnperspektiv
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna.
Utvärdering av BBIC på Södertörn
Projekt ”Barnets rättigheter i vårdnadstvister” Projektet drivs i samarbete med Socialstyrelsen, FoU i väst GR, regionförbundet i Örebro och sex kommuner.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
i kommuner, landsting/regioner
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Prostitution i Norden. Uppdragsgivare och organisatorisk hemvist Nordiska ministerrådet Nordiskt Institut för Kunskap om Kön.
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
Tidiga insatser för barn i förskolan
Nöjda brukare? Ingalill Stefansson Mikael Vallström.
Mervärden och aha-upplevelser
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Kommunens ansvar för barn och unga Jonas Reinholdsson KommunLex AB © KommunLex AB, får kopieras och spridas med angivande av källan.
Hur kan vi förstå begreppet?
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Bra initiativ med kalas och en eloge till skåne för detta arrangemang och allt bra som sker i skåne.
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Skolutveckling genom aktionsforskning
Delat beslutsfattande  Delat beslutsfattande är en evidensbaserad metod vilket innebär att den har funnits ha vetenskapligt stöd  Metoden har visat ge;
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Barnkonsekvensanalys Om att systematiskt fatta beslut för barnets bästa.
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
Barns delaktighet Helene Elvstrand, fil dr i pedagogik, Linköpings universitet.
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Något att tänka på när man söker pengar
Barnkonventionen i förskolan
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Heby kommuns kvalitetspolicy
Lisa Fröst Björnsdotter Leg. Psykolog Föräldra- barnhälsan
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Vad är barn? Det är något man räknar norm på!.
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Sara Berglund & Sven persson Partnerskoledagen 5 april 2016
Vad är SkolFam? Skolsatsning inom familjehemsvården
Centrala begrepp för barnrättsarbetet
Bättre brukarinflytande 2017
För föräldrar till barn 6-12 år
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Barnperspektiv, barnrättsperspektiv och barnets perspektiv
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Alla barn har samma rättigheter och lika värde
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Namn Presentation av er själva samt koppling till ABC. Datum.
Att vara idrottsförälder FC Gute PF 05/06 18 mars 2018
Presentationens avskrift:

Eva-Marie Åkerlund

Barnet mellan raderna- en intervjustudie om barn och ekonomiskt bistånd

KNUT Ett utvecklingsarbete av försörjningsstöd som inbegriper ambitionen att tydliggöra och lägga större vikt vid barns förutsättningar och levnadsvillkor.  

Barnkategorier i ekonomisk utsatthet Barn i nyligen splittrade familjer Barn till ensamstående föräldrar Barn med funktionsnedsättningar Barn med invandrarbakgrund (Rauhut 2013, Krantz & Alander 2013, Salonen 2013 )  

Socioekonomiska orsaker Familjestukturen. Föräldrarnas anknytning till arbetsmarknaden. Föräldrarnas anknytning till socialförsäkringssystemet.

Skiljelinjen mellan barnperspektiv/ barns perspektiv Ordalydelsen barnperspektiv knyter an till barn som kategori . Ordalydelsen barns perspektiv knyter an till barns subjektivitet och delaktighet.

Vem formulerar perspektivet?

Studiens syfte Undersöka och analysera hur barns situation och perspektiv förstås och hanteras i verksamheter som prövar och fattar beslut om ekonomiskt bistånd vid socialtjänsten.

Material och metod 5 fokusgruppsintervjuer Socialsekreterare Hembesökare Ledningspersonal

Frågeställningar Hur förhåller sig informanternas utsagor till distinktionen mellan barnperspektiv och barns perspektiv? På vilka sätt skildras barns delaktighet? Hur skildras förutsättningarna för att arbeta utifrån barns situation och perspektiv i verksamheten? Vilken betydelse ger informanterna kompetensutvecklingen i frågor som rör barn? Vad framstår som utvecklingsmöjligheter i frågor som rör barn?   Här ser ni frågeställningarna. Hur förhåller sig informanternas utsagor till distinktionen mellan barnperspektiv och barns perspektiv? På vilka sätt skildras barns delaktighet? Hur skildras förutsättningarna för att arbeta utifrån barns situation och perspektiv i verksamheten? Vilken betydelse ger informanterna kompetensutvecklingen i frågor som rör barn? Vad framstår som utvecklingsmöjligheter i frågor som rör barn?

Resultat Arbetslinjen

Citat Så att det inte leder till bidragsberoende. För att det finns ju studier som visar att socioekonomisk utsatthet påverkar barn. Även om man inte tänker på det i det vardagliga arbetet så är det ju nånstans inbakat i vårt mål med vårt jobb, att faktiskt försöka få dom [föräldrarna] ut i samhället igen. (Soc. sekr.)  

Riksnormen ramade in personalens handlingsutrymme på ett tydligt sätt. Sammanfattning Riksnormen ramade in personalens handlingsutrymme på ett tydligt sätt. Kunskap om barnets situation och behov ska förstås inom ramen för en ekonomisk utredningskontext där föräldern uppmuntras till att beskriva sitt barns levnadssituation.

När utredningssamtal leder till initiativ Föra en ekonomisk diskussion med föräldern. Slussa föräldern och barnet vidare till andra instanser. Om tecken på oro för barnet framkommer göra en orosanmälan.

När barns specifika situation spelar roll för ekonomiska beslut ”I vissa fall beviljar vi hyresskulder/elskulder utifrån barnperspektivet”.

Nödprövning ”Öronmärkta” matpengar åt barnet vid föräldrars överklagan av det ekonomiska beslutet

Skydd från vadå? Socialkontoret ses som en negativ miljö för barn. ”Socialtjänsten är inte en jättetrygg plats som man [som barn] ska vistas på”. Barn ska inte behöva se sina föräldrar upprörda och arga. Föräldrarna kan lockas till att ”dra in barnen” i själva ansökningsprocessen.

En delaktighetsposition En omsorgsposition En delaktighetsposition Där omsorgspositionen alltså används som ett skydd mot delaktighet.

Slutsats – ett övergripande barnperspektiv   Barnets specifika situation, perspektiv och delaktighet ej betonat.

1900-talet Barnets århundrade   Inom det socialpolitiska området riktades många välfärdsreformer mot just barn Ja, hur relaterar det här nu då till att barnkonventionen ska få en starkare ställning i den svenska lagstiftningen. Jo det är en markering av vikten av att öka de professionellas fokus på barn och göra dem mer delak­tiga i processer som rör dem. Här kan vi påminna oss om att Sverige har varit en pådrivande kraft i det internationella barnrättsarbetet och var bland de första länderna att skriva under barnkonventionen . Bakom det arbete har det legat en ide om att samhället har det yttersta ansvaret för barn. Bk har ett antal grundläggande antaganden om vad ett barn är och hur ett barn ska leva. Konventionens utgångspunkter samverkar på så sätt med en fortlöpande och pågående individualisering av barndomen som präglat Sverige och västvärlden sedan senare delen av 1900-talet (se t.ex. Sandin 2012, Zetterqvist Nelson 2012). där barn ses som aktiva subjekt med tillhörande resurser.

1900-talet Barnets århundrade   Inom det socialpolitiska området riktades många välfärdsreformer mot just barn Ja, hur relaterar det här nu då till att barnkonventionen ska få en starkare ställning i den svenska lagstiftningen. Jo det är en markering av vikten av att öka de professionellas fokus på barn och göra dem mer delak­tiga i processer som rör dem. Här kan vi påminna oss om att Sverige har varit en pådrivande kraft i det internationella barnrättsarbetet och var bland de första länderna att skriva under barnkonventionen . Bakom det arbete har det legat en ide om att samhället har det yttersta ansvaret för barn. Bk har ett antal grundläggande antaganden om vad ett barn är och hur ett barn ska leva. Konventionens utgångspunkter samverkar på så sätt med en fortlöpande och pågående individualisering av barndomen som präglat Sverige och västvärlden sedan senare delen av 1900-talet (se t.ex. Sandin 2012, Zetterqvist Nelson 2012). där barn ses som aktiva subjekt med tillhörande resurser.

Samhället har det yttersta ansvaret för alla barn. Bakomliggande idé   Samhället har det yttersta ansvaret för alla barn. Ja, hur relaterar det här nu då till att barnkonventionen ska få en starkare ställning i den svenska lagstiftningen. Jo det är en markering av vikten av att öka de professionellas fokus på barn och göra dem mer delak­tiga i processer som rör dem. Här kan vi påminna oss om att Sverige har varit en pådrivande kraft i det internationella barnrättsarbetet och var bland de första länderna att skriva under barnkonventionen . Bakom det arbete har det legat en ide om att samhället har det yttersta ansvaret för barn. Bk har ett antal grundläggande antaganden om vad ett barn är och hur ett barn ska leva. Konventionens utgångspunkter samverkar på så sätt med en fortlöpande och pågående individualisering av barndomen som präglat Sverige och västvärlden sedan senare delen av 1900-talet (se t.ex. Sandin 2012, Zetterqvist Nelson 2012). där barn ses som aktiva subjekt med tillhörande resurser.

BK grundläggande antaganden   Barn betraktas om aktiva subjekt med tillhörande resurser. Voice och representation är viktiga hörnstenar när det gäller att förstå och studera barns villkor och erfarenheter Ja, hur relaterar det här nu då till att barnkonventionen ska få en starkare ställning i den svenska lagstiftningen. Jo det är en markering av vikten av att öka de professionellas fokus på barn och göra dem mer delak­tiga i processer som rör dem. Här kan vi påminna oss om att Sverige har varit en pådrivande kraft i det internationella barnrättsarbetet och var bland de första länderna att skriva under barnkonventionen . Bakom det arbete har det legat en ide om att samhället har det yttersta ansvaret för barn. Bk har ett antal grundläggande antaganden om vad ett barn är och hur ett barn ska leva. Konventionens utgångspunkter samverkar på så sätt med en fortlöpande och pågående individualisering av barndomen som präglat Sverige och västvärlden sedan senare delen av 1900-talet (se t.ex. Sandin 2012, Zetterqvist Nelson 2012). där barn ses som aktiva subjekt med tillhörande resurser.

Konventionstextens innehåll   samverkar med en fortlöpande och pågående individualisering av barndomen som präglat Sverige och västvärlden sedan senare delen av 1900-talet (se t.ex. Sandin 2012, Zetterqvist Nelson 2012). Ja, hur relaterar det här nu då till att barnkonventionen ska få en starkare ställning i den svenska lagstiftningen. Jo det är en markering av vikten av att öka de professionellas fokus på barn och göra dem mer delak­tiga i processer som rör dem. Här kan vi påminna oss om att Sverige har varit en pådrivande kraft i det internationella barnrättsarbetet och var bland de första länderna att skriva under barnkonventionen . Bakom det arbete har det legat en ide om att samhället har det yttersta ansvaret för barn. Bk har ett antal grundläggande antaganden om vad ett barn är och hur ett barn ska leva. Konventionens utgångspunkter samverkar på så sätt med en fortlöpande och pågående individualisering av barndomen som präglat Sverige och västvärlden sedan senare delen av 1900-talet (se t.ex. Sandin 2012, Zetterqvist Nelson 2012). där barn ses som aktiva subjekt med tillhörande resurser.

Barnforskare problematiserar konventionstexten   Ett instrumentellt synsätt på barns rättigheter. Ett västerländskt normativ kring synen på barn. Oklarheter i definition av barns rätt i förhållande till föräldrars rätt. Ålderism. (se t.ex. Wall 2008, Alanen 2010, Quennerstedt 2013; Tisdall & Punsch 2012). Ja, hur relaterar det här nu då till att barnkonventionen ska få en starkare ställning i den svenska lagstiftningen. Jo det är en markering av vikten av att öka de professionellas fokus på barn och göra dem mer delak­tiga i processer som rör dem. Här kan vi påminna oss om att Sverige har varit en pådrivande kraft i det internationella barnrättsarbetet och var bland de första länderna att skriva under barnkonventionen . Bakom det arbete har det legat en ide om att samhället har det yttersta ansvaret för barn. Bk har ett antal grundläggande antaganden om vad ett barn är och hur ett barn ska leva. Konventionens utgångspunkter samverkar på så sätt med en fortlöpande och pågående individualisering av barndomen som präglat Sverige och västvärlden sedan senare delen av 1900-talet (se t.ex. Sandin 2012, Zetterqvist Nelson 2012). där barn ses som aktiva subjekt med tillhörande resurser.

En diskussion om både materialitet och förgivettagna normer. Utvecklingsområden   En diskussion om både materialitet och förgivettagna normer. Stärka tvärprofessionellt samarbeten. Stärka personalens handlingsutrymme Med hjälp av det här exemplet kan man diskutera utvecklingsbehov inom verksamhetsområdet barn och ekonomist bistånd just genom barnkonventionens utgångspunkter. Bakgrunden till studien är just ett exempel på att den frågan börjat diskuteras alltmer. En sån diskussion behöver behandla både materialitet och normer. Ett utvecklingsområde handlar om att barn måste få möjlighet att komma till tals i frågor som berör dom.   Och då handlar det inte bara om att försöka fånga deras åsikter utan också om att fånga deras problembeskrivning, erfarenheter och upplevelser av sin situation. En annat utvecklingsområde handlar om att skapa och stärka tvärprofessionella samarbeten i det ekonomiska biståndsarbetet. Här kan ett alternativ vara att förstärka kopplingen mellan f-stöd och barnenheterna, i de fall familjerna är aktuella på båda ställena. Ett annat alternativ kan vara att tydliggöra hembesökarnas yrkes roll mot ett tydligare barnfokus.