Enhet för Asyl- och flyktinghälsa

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Taktisk grupp Programområde Psykiatri
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Psykiatridelegationens arbetsgrupp för samverkan kring barn och unga.
Kartläggning av mas m.fl Åsa Borén enheten för uppföljning avdelningen för statistik och utvärdering.
Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen HSU
Regiongemensam utveckling av hälso- och sjukvården Regionstyrelsen
1 Vilka trender syns över landet Goda exempel och aktuella rekommendationer.
Bättre stöd och vård till barn och unga med psykisk ohälsa
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Förbättrade rutiner för hälsoundersökning av nyanlända i länet
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
Integrerad Missbruks Mottagning Ludvika Smedjebacken
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Samordnad vård och omsorgsplanering i slutenvård, öppenvård och hemsjukvård Lokala anvisningar/rutiner för östra länsdelen.
Kraftsamling för äldres psykiska hälsa i Skåne
Uppdragpsykiskhälsa.se
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Socialdepartementet. Bred delaktighet, samarbete och samråd.
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
Statusuppdatering till Socialdepartementet 3 februari Förstudie – Förstärkt hälsa hos nyanlända och asylsökande.
Sjukvård till nyanlända – samordning av insatser för asylsökande Anna Nergårdh Chefläkare för Stockholms läns landsting.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Workshop 5: Primärvårdens arbete med asylsökande och nyanlända Henrik Tunér Uppdrag Psykisk Hälsa 18 oktober 2016.
Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Steg 2 Datum:
Barn- och utbildningsförvaltningen, Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen och.
Barn- och ungasatsningen
Kultur- och språkanpassad hälsoinformation
Insatser vid trauma hos asylsökande och nyanlända
Hemsjukvårdsreformen i Östergötland
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Modell över förstärkta arbetssätt för hälsoundersökning Förbereda och kalla till hälsoundersökning Genomföra hälsoundersökning Följa upp och remittera.
Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Barn- och ungasatsningen
Gruppverksamhet för asylsökande och nyanlända
Trygg hemma Förstärkt samarbete i öppenvård Arbetsgrupp träff 2
Hemsjukvårdsavtalet Specialiserade vården/Slutenvård
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Asylmottagningen Sunnansjö / Ludvika / Smedjebacken
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Avdelningen för vård och omsorg
Nämnden för hälsa, vård och forskning
Tidiga insatser för att förebygga och förkorta sjukskrivningar
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Ny Remissrutin till BUP
Omställningen av hälso- och sjukvården
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Registrering av asylsökande i VAS
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Samordnare samsjuklighet
Ny Remissrutin till BUP
Användarinstruktioner Vårdochinsats.se
Barn och ungdomspsykiatriska kliniken
Ny Nära Vård Södra Dalarna
Ersättning asyl/kommunmottagna vårdcentraler 2018
Samordnad utveckling för god och nära vård
Flyktingbarnmottagningen Göteborg
Presentationens avskrift:

Enhet för Asyl- och flyktinghälsa huvudUppdrag Enhet för asyl- och flyktinghälsa har som grund ett uppdrag att förstärka en positiv hälsoutveckling för asylsökande och nyanlända efter ankomst till Sverige och därigenom öka förutsättningarna för en snabb återhämtning och god etablering i Sverige. Enhet för asyl- och flyktinghälsa ska inte ersätta eller skapa prioriterande specialspår för asylsökande, flyktingar och nyanlända och därigenom bygga ojämlika system utan endast sträva mot att ge möjlighet till vård på lika villkor. Enhet för asyl- och flyktinghälsa uppdrag är att sträva efter att riva de hinder som exkluderar asylsökande flyktingar och nyanlända och därigenom ge alla länsinnevånare samma förutsättningar till hälso-sjukvård och positiv hälsoutveckling.

Enhet för Asyl- och flyktighälsa Avgränsningar och organisatorisk placering Enhetens uppdrag är begränsat till asylsökande och nyanlända, papperslösa och gömda. Enhetens insatser ska avlasta regiondriven primärvård samt erbjudas privata utförare. Verksamheten är organiserad i Hälso-och Sjukvårdsförvaltningen, Område Primärvård / anslagsfinansierad verksamhet.

Enhet för Asyl- och flyktinghälsa Uppdragets innehåll Hälsosamtal Hälsoundersökningar Hälso- och Sjukvård för nyanlända och asylsökande Lotsansvar Kunskapsbank/ konsulter Informations och utbildningsansvar Utvecklingsansvar

Hälsosamtal Hälsoundersökningar Hälsoundersökningar för asylsökande, ensamkommande barn/ungdomar, nyanlända (kvotflykting och anhöriginvandring) som avlastning för regiondriven primärvård och som erbjudande till privata utförare. Via hälsosamtal skanna/uppmärksamma eventuella fortsatta hälso-sjukvårdsbehov. Öka genomförandegraden av och inkludera psykisk hälsa i hälsoundersökningar för att identifiera de som behöver somatisk och psykiatrisk vård. Öka tillgängligheten till förstalinje-insatser och kulturanpassad psykiatrisk vård- och traumabehandling Utveckla det sjuksköterskebaserade hälsosamtalet för att läkarresurser ska användas där de bäst behövs.

Hälso- och Sjukvård för nyanlända och asylsökande Som avlastning för regiondriven primärvård och som erbjudande till privata utförare. Bedriva hälso- och sjukvård vid behov av specifik transkulturell- kulturanpassad vård. Utveckla och förtydliga kriterier för enhetens mottagande av patienter samt sprida dessa i organisationen samt gentemot övriga aktörer. Verka som mottagning på primärvårdsnivå för transkulturell kulturanpassad vård för de psykiska, psykosomatiska och/eller somatiska hälsoproblem som följer med asylflykting och nyanländas situation och bakgrund. Psykisk ohälsa bör ägnas särskild uppmärksamhet utifrån SKL:s utbildningssatsning och med fokus på alla åldersgrupper. Enheten skall inte ha kvarstående ansvar utan fram till dess nödvändiga utredningar/ behandling/uppföljning är genomförd och fortsatt behandling/uppföljning lika väl kan ske vid listad hälsocentral

Lotsansvar, konsulter, kunskapsbank Vid uppmärksammade/bedömda behov remittera till fortsatt vård samt följa upp initierad insats och lotsa till dess nästa sjukvårdsnivå tagit vid. Konsultativ verksamhet Vara konsulter gällande initiala hälsoproblem samt transkulturell- kulturanpassad vård Kunskapsbank samt informations- utbildningsansvar Inneha uppdrag att vara specialiserad på initiala hälsoproblem som följer med asylflykting och nyanländas situation utifrån miljömässiga såväl som religiösa och kulturella aspekter i kombination med individuella behov.

Utbildning och utveckling Uppdrag att vara ”utbildare av utbildare” gällande hälsa för asylsökande och nyanlända. Utgöra nav och utbildnings-informationskälla för ev utveckling av hälsokommunikatörer /informatörer i regionens verksamhet men även gentemot övrig personal som möter de nyanlända och asylsökande i första ledet i övrig hälso-sjuk och tandvård, på boenden, i utbildningar, etablering mm Utbildning och informationsinsatser gällande det svenska sjukvårdssystemet och regionens hälso-sjukvårdsorganisation. I samråd med alla Region Jämtland Härjedalens verksamheter uppmärksamma behov av översättning av informationsmaterial. Utarbetande och spridning i samverkan med kommunikationsavdelning samt e-hälsa. Tex:  Sprida SKLs Kulturanpassade hälsoinformation  Utbilda i SKLs Basutbildning i transkulturell kompetens  Söka goda exempel nationellt, eller själv utveckla nya sätt att nå ut med information. Utvecklingsansvar Sammanhållande ansvar för i Region Jämtland Härjedalen pågående projekt och utvecklingsarbeten som berör hälso- och sjukvård för asylsökande och nyanlända. Utveckla och beskriva arbetsmetoder där patientens behov prioriteras och medarbetarnas kunskaper tas tillvara på ett optimalt sätt. Utveckla samarbete med exempelvis elevhälsa, socialtjänst, godemän, psykiatri, psykosociala enheter samt övrig hälso-och sjukvård. Utveckla samverkan med civilsamhället i pågående hälsoinformationsprojekt. Utveckla och sprida kunskap om distansoberoende teknik/rutiner för treparts, tolkade hälsokontakter.