Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barn- och ungasatsningen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barn- och ungasatsningen"— Presentationens avskrift:

1 Barn- och ungasatsningen
Barnarenan 160222

2 Aktuellt Besked om fortsatta medel för 2016.
SKL prioriterar området Barn- och unga för nationell samordning. Sista året för satsningen, sedan ska ökat ansvar läggas på regioner/kommuner. Plan för hur samordning ska ske efter satsningen redovisas i oktober. Ensamkommande barn kommer att få en tydligare roll i satsningen under 2016, SKL driver kontinuerligt frågor nationellt för att underlätta kommunernas mottagande. Besked skulle ha kommit om fortsatta medel denna vecka. Det har dock ej skett. I länet har beslut tagits om fortsättning året ut. De målområden som kommer att prioriteras under 2016 är följande.

3 Vad gör SKL? Webbsändningar med aktuell information
Nationell enkät om personalförsörjning maa flyktingsituationen Webbaserat stöd för initial bedömning av familjehem (BRA-fam) Dialogmöten -både egna och tillsammans med länsstyrelsen Genomför en förstudie, statligt finansierad, om hälsoundersökningar av nyanlända, landstinget i Värmland NSK S (Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten)-Programråd för mottagande av ensamkommande barn Ta fram analysunderlag angående följderna av flyktingsituationen, på kort och lång sikt, för socialtjänsten och hälso-och sjukvården

4 SKLs förslag på tillfälliga regeländringar
Förtydliga anknytningsbegreppet för anvisning av ensamkommande barn Undantag från socionomexamen Säkerställ att bedömning om stödboende inte begränsas Ta bort krav på HVB om bemanning och föreståndares utbildning Undantag från 4-månadersregeln för utredningar Lättnader i kraven på BBIC-dokumentation Möjliggör att individuellt anpassade insatser kan ges utan biståndsprövning Lättnader i krav och stöd för att tillhandahålla utbildning av nya familjehem Det offentliga ombudets uppdrag bör utvidgas ation.5345.html

5 BoU målområden under 2016 i Jämtlands län
Familjehemsplacerade barn (ex. Familjehemscentrum) Systematisk uppföljning (ex. Öppna Jämförelser) Barns delaktighet (ex. implementering av Västernorrlandmodellen, SIP) BBIC (implementering nya BBIC) Samverkan (ex. JämtBus, överenskommelse om läkarundersökningar, rutin vid familjehemsplacering) Skapa förutsättningar för länets socialtjänst att möjliggöra de långsiktiga målen inom BoU-satsningen (ex. Handlingsplanen)

6 Handlingsplanen och det fortsatta arbetet

7 Upptaktsdagen Upptaktsdagar har hållits/eller ska hållas i de flesta län i Sverige Likartade prioriteringar över landet: personalförsörjning, kompetensförsörjning och familjehemsvård. Upptaktsdag hölls i länet SKL informerade inledningsvis om ensamkommandesituationen samt om handlingsplanen och dess förslag. Information om vilka aktiviteter som pågår i länet. På eftermiddagen diskuterade deltagarna handlingsplanens förslag och prioriterade 6 förslag att arbeta vidare med i länet.

8 Prioriterade förslag i Jämtlands län:
SKL ska verka för att staten undanröjer juridiska hinder för samverkan mellan kommuner undanröjs. Frågan bör ingå i översynen av SoL. SKL ska verka för att regeringen stärker familjehemsvården övergripande och långsiktigt. Det är viktigt att staten avsätter resurser för ett samlat, kontinuerligt och långsiktigt arbete för familjehemsvårdens utveckling. Familjehemsvården ska prioriteras, och vårdformen behöver utvärderas. Det är också angeläget att det nationella centret för familjehemsfrågor inrättas och att en nationell rekryteringskampanj som stöd till kommunerna kommer till stånd (SOU 2014:3) Det är viktigt att involvera kommunerna i planeringen.

9 SKL stödjer kommunerna att lyfta frågan om bemanningsföretag och de inhyrda socialsekreterarnas roll. SKL ska arbeta för att lyfta fram och sprida goda exempel på hur kommunerna kan arbeta med kompetensförsörjning. SKL ska stödja arbetsgivare i arbetet med att möjliggöra för handläggare och arbetsledare att få tid och förutsättningar att genomföra introduktion och påbyggnadsutbildningar.

10 SKL visar och sprider exempel som skildrar vardagsnära och framgångsrikt arbete. Syftet är att ge allmänheten en bättre förståelse för den sociala barn-och ungdomsvårdens komplexa uppdrag genom realistiska bilder av vad den sociala barn- och ungdomsvården kan uppnå.

11 Årshjul Handlingsplanen
Dec, Återkoppling IFO-chefer Var befinner vi oss? Nya mål? Ändra något inför 2017? 26/1 Upptaktsdag Östersund 6 förslag prioriteras att arbeta med på regional nivå DECEMBER 10/2 nyckelpersonerna träffas, återkoppling från kommunernas lokala arbete 22/2 info Barnarenan 26/2 sammanfattning av återkoppling till IFO-chefer/nyckelpersoner 26/2 info Socsam NOVEMBER JANUARI OKTOBER FEBRUARI SKLs handlingsplan Årshjul 2016 JÄMTLAND Sept, återträff nyckelpersoner Återkoppling till IFO-chefer Var befinner vi oss? SEPTEMBER MARS 1/3 utkast utvecklingsplan till nyckelpersonerna 9/3 återkoppling senast, träff nyckelpersoner 14/3 utvecklingsplan till IFO-chefer AUGUSTI APRIL 1/4 återkoppling senast, ev revideringar. 22/4 planen antas på IFO-chefsträff (ev även i annan lämplig samverkansarena) JULI MAJ JUNI 16/5 nyckelpersoner träffas, bestämmer riktning (ex arbetsgrupper) Utvecklingsplan till SKL 27/5 info Socsam Arbete sker i grupper

12 Utvecklingsledare Barn och unga Region Jämtland Härjedalen
Elin Ring Utvecklingsledare Barn och unga Region Jämtland Härjedalen Tel:


Ladda ner ppt "Barn- och ungasatsningen"

Liknande presentationer


Google-annonser