Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelslokaler - Restauranger, caféer, butiker, etc.
Advertisements

Den allmänna pensionen - pensionstid. DEN ALLMÄNNA PENSIONEN - PENSIONSTID Val vid pensionering Inkomst/tilläggs- och premiepension Tidpunkt för uttag.
Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.
Basala hygienrutiner och klädregler. Skaraborgs Sjukhus Ökad smittspridningsrisk Mottagliga individer Hög antibiotikabelastning Sjukhus Mycket människor.
TILLSYN AV KOSTTILLSKOTT. Vad gör miljöförvaltningen Miljöförvaltningens uppdrag Kontrollera att maten är säker, att konsumenter inte blir lurade eller.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund Susanne Welin-Berger ledamot i LRF:s regionstyrelse på Gotland Närodlat till kommunen Vad tycker LRF?
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
12:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Personlig försäljning Vid försäljning till konsument –i butiken –hemma hos kunden –via telefon Vid försäljning.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
15:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Relationsförstärkare i mediemixen Mässor Direktmarknadsföring sales promotion Events Udda medier Sponsring.
16:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Kampanjens förutsättningar sammanfattas i en brief Bakgrund Vilka är målgrupperna? Kampanjens mål Vilka.
Evolution! Hur livet utvecklas. Först kom BIG BANG En stor expansion som skapade alla stjärnor och planeter vi känner till Ca 14 miljarder år sedan.
ÖSTRA MÄLAREN - VATTENSKYDDSOMRÅDE. Norrvatten Stockholm Vatten Görväln Lovö Norsborg Vattenverk Varför behövs ett skyddsområde? Östra Mälaren är vattentäkt.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
NÄRINGSBERÄKNINGAR Syftet Öka er kunskap kring måltiden och näringen vi tillför är tillräcklig och rätt! Målet Elever ska ha kännedom och kunna redogöra.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Detta är miljömåltider
Organismvärlden En översikt.
Vattenrening.
Inför nationella provet i svenska
Legionella Vårdhygien Hygiensjuksköterska Yvonne Samuelsson.
Kort om | skötselråd.
Övergödning och Försurning
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Uttal Vokaler dikter.
temperaturer för att skapa goda hygieniska förutsättningar.
Varför tycker jag som jag gör? Om våra informationskällor.
Rengöring Syfte Öka er kunskap kring rengöring av utrustning och lokaler För att främja hygieniska förhållanden Målet Elever ska ha kännedom om vad.
Vattenrening.
Fastighetsägare i Järva
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.

Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Telge Sibk F06/07 Säsong 2017/2018.
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Mutor Det dolda hotet Korruption? Mutor? Nej, inte i Sverige. Det är i alla fall vad vår självbild säger. Men kanske är det dags att tänka om? I Sverige.
Steg för livet
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Säker användning av dator och nättjänster
Vattenrening.
Fysiskt tvång - fasthållningar
Kommer ni ihåg våra STORA frågor?
- Geografi - Att studera helheten.
Uttal Vokaler dikter.
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
Risktillsyn vid Miljöfarliga verksamheter
Risktillsyn vid Miljöfarliga verksamheter
Nationellt tillsynsprojekt om inomhusmiljön i skolan
Kundtjänst Järfälla kommun september 2018.
Industriella revolutionen
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
UF Ett år som företagare Företagsamhet och arbetslivsfärdigheter i praktik Timme 4. och 5. – Affärsidé, personal och rådgivare.
Din säkerhet på sjukhus
Tallriksmodellen består av tre delar:
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Nytt projekt för kvarstående justeringar efter omorganisationen
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Januari Influensa.
Clostridium Difficile
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Industriella revolutionen
Nedbrytningsfaktorer för kulturarv
Inför nationella provet i svenska
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Samordningswebbinarier om Skapande skola
PRAO-praktisk arbetslivsorientering
Presentationens avskrift:

Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering Syftet Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering och vanliga skadedjur Målet Elever ska ha kännedom om smittspridning och skadedjur samt hur de kan begränsas när man hanterar livsmedel

Mikroorganismer möter mat Smitta Mikroorganismer möter mat Oundvikligt Kontamination Vad kan man göra? 1: då sker smittan, det händer hela tiden 2: detta sker ju hela tiden, så fort ni tar emot maten eller leverantören hanterar den, det handlar om att begränsa smittan så mycket som möjligt 3: mest av oss, vi som hanterar livsmedlet där för är det viktigt att vi är noggranna med personlighygien, temperaturer och förvaring samt rengöring. 4: Ställ frågan och disskutera

Smittkällor Jord Luft Människor & Djur Redskap & Utrustning Vatten Lokaler Skadedjur Vi är den största smittkällan (ansiktet och händerna) 1: rotfrukter, lök, kryddor, skor, kläder mm 2: aerosoler (vätskedroppar) sprider bakterier, sporer, mögel och jästsvampar 3: vid slakt från tarminnehåll, eller husdjur och dålig hygien 4: dålig rengöring och otillräcklig torkning 5: köldtåliga oftast med fisk och skaldjur in i köket, dålig vattenrening (utomlands) 6: golvet är alltid en smutsig zon, inget får ställa där 7: sprider smitta från omgivningen de kommer ifrån

Smittvägar Kontaktsmitta Korskontaminering Droppsmitta Luftburensmitta 1: från dig till maten, handskar är inte bättre (innanför) 2: från en källa till en annan 3: vattenstänk som sprider smitta ex från städning eller nysning (hur nyser du korrekt) 4: organismerna följer med dammpartiklar i luften ex mjöl (därför har man ett separat bagerirum)

Skadedjur Livsmedelslokal Gnagare Insekter Övrigt 1: De regler som finns beskriver inte i detalj hur en livsmedelslokal ska vara utformad men generellt gäller att ytor och material ska vara täta, släta och lätta att rengöra. Lagstiftningen är målstyrd vilket innebär att det oftast finns flera lösningar till att producera säkra livsmedel. Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att maten är säker.  2: möss 6mm (penna) Råttor 20mm 3: kackerlackor, kvarnmott, mjölbaggar, fläskänger 4: fåglar, hundar, katter mm

Förebyggande åtgärder Varför? Arbeta förebyggande Serviceavtal 1: billigare än en anmäld till livsmedelsverket, visa på engagemang och kunskap 2: täta och stänga fönster och dörrar samt övriga ingångar, städat, separera avfall och hålla det snyggt, 3: olika firmor erbjuder dessa tjänster ex Anticimex, egenkontroll