Hur gör vi när vi läser?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Samtala om böcker.
Modul 6: Läsning Eilngt en uneörnskding på ett engskelt uivtnierset så seplar det inegn roll viekln odrnnig bksotrnävea i ett ord står i, det enda som.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Välkommen till föräldramöte åk 4-6
Att träna Läsförståelse
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.
Allt var sköldpaddornas fel !
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Informationssökning & Källkritik
Mål och betygskriterier
Våren 2009 Beskriv ett land Mathias Ahrn Jan-Eije Hammaräng.
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Lokal pedagogisk planering
ATT VARA EN DUKTIG LÄSARE
Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet
® LIBER Kalmar 20/ ® Liber Stjärnsvenskamode llen – alla ska med!
Patientsäkerhet.
Reportage Något som bärs eller förs tillbaka!
Bild 1 ATT SKRIVA FÖR WEBBEN. Bild 2 En bra webbplats Är det någon skillnad att skriva på webben och i tryckt media? Varför tillgänglighet och för vem?
Riktad skrivning Hur tyckte att boken Alex Dogboy verkade utifrån det du hittills läst och fått veta? Motivera ditt svar. Skriv tills jag säger stopp,
SVENSKA.
Gör studierna enklare Per Brohagen.
Vad tycker du om att läsa?
Hur gör du för att förstå en text?
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Region Skånes händelseanalysledarutbildning Välkomna!
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
LÄRLEDARUTBILDNING våren -09
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
Temaområde 1 Ledarskap i skolan – att leda lärande.
Lässtrategier. 1. Före läsningen- strategier 1.1 Sätt upp mål med läsningen.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
ATT SKRIVA SIG TILL LÄSNING. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Undervisningen ska även syfta till att eleverna.
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
Analys/bakgrund Problembild Mål/syfte Ansvar Tid Utvärdering
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen -MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR.
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT.
Presentation av Projektet Salutis om träning av generella förmågor Hur gick det för studenterna efter 3 år. Lasse Bourelius och Lena Kransberg.
Elever läser. Luke och Freebody Kodknäckande praktiken – förstå samband mellan talade ljud och skrivna symboler. Textdeltagande – semantisk förståelse,
Konsten att läsa en text En guide till textläsningen i kursen Svenska 3 och Svenska som andraspråk 3.
Du ska inom arbetsområdet lära dig att Tolka och förenkla uttryck med bokstäver Lösa enkla ekvationer Upptäcka och använda mönster och samband Skriva och.
4 processer att behärska:
Att skriva en nyhetsartikel
Svenska som andraspråk 3
Konsten att läsa skönlitteratur
Att skriva en resonerande text
Texttyper inför NP Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout!
LINDESKOLANS HANDLINGSPLAN för elever i läs- och skrivsvårigheter.
Mål v.13 Jag känner mig säker (grön) Oftast går det bra (gul)
Nationella proven i svenska
Vad vi behöver när vi kunskapar
Föreläsning Svenska II
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Lektion 1:1 I vilka sammanhang kan det vara bättre att använda begreppet ”våld i nära relationer” än begreppet ”mäns våld mot kvinnor” – och tvärtom?
Geografi Geo (jord) grafi (att beskriva)
Bli säker på utredande PM
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT
Att skriva en utredande text
Vad tycker du om boken Stjärnlösa nätter?
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Lässtrategi Titta på rubrik och bilder.
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

Hur gör vi när vi läser?

Eilngt en uneörnskding… Eilngt en uneörnskding på ett egnskelt uivtnierset så seplar det inegn roll i viekln odrnnig bksortnävea i ett ord såtr i, det edna som är vtikigt är att fsötra och ssita bavstoken såtr på rtät patls. Rseetn kan stå hlelur om blluer och man kan ädnå lsäa tetxen uatn porbelm. Dttea broer på att vi itne leäsr vjrae bkosatv för sig, uatn odern som hlehet. Mne är det snat? Nej, det är faktiskt inte sant eftersom vi alla läser på olika sätt. Vissa ”helordsläser”, det vill säga tittar på orden som hela enheter. Andra läser bokstav för bokstav eller stavelse för stavelse. Den som delar upp orden i mindre enheter stöter förstås på problem med en text som den ovan.

Vikten av att få läsa långsamt Möt författaren Lena Andersson som lyfter fram den långsamma läsningens fördelar.

Fundera kring texten Vad ser Lena Andersson för nackdelar med att läsa snabbt? Hur ställer du dig till det? Vilka fördelar ser Lena Andersson med att läsa långsamt? Håller du med henne? Varför/varför inte? I skolans värld är det få som upplever att de kan göra som Lena Andersson och ta sig den tid de behöver för att bearbeta en text. Men Lena Andersson har en vinnande strategi för att ta till sig stora mängder text – hon läser aktivt. Vad innebär det att vara en aktiv läsare?

Förutsättningar för att kunna vara en aktiv läsare Känna till målet med läsningen – faktainhämtning, kritiskt granskande eller reflektion utifrån egna erfarenheter? Känna till ramarna för läsningen – ska texten läsas och bearbetas enskilt, i par eller i grupp? När ska arbetet vara klart? Känna till vilka alternativa sätt kan texten läsas på – högläsning i grupp, lyssna till texten som inläst material, tyst läsning från papper/bok? Känna till nya eller svåra ord och begrepp som är nödvändiga för att förstå vad man läser. Känna till vilka lässtrategier som kan vara lämpliga att använda vid läsningen. Se exempel på nästa bild.

Aktiva läsare använder lässtrategier Exempel på lässtrategier som en aktiv läsare kan använda: Förutspå vad texten kommer att handla om. Till exempel genom att bara läsa ingressen i en artikel, den första sidan i en roman eller titta på rubrikerna i ett lärobokskapitel. Arbeta med strukturen i texttypen: artikel, utredning, debattinlägg eller annan sorts text? Ställa frågor till texten om det som var otydligt eller svårt att förstå. Dra paralleller och relatera till vad man själv vet om ämnet sedan tidigare. Sammanfatta texten. Dra slutsatser utifrån informationen i texten.

Arbeta med lässtrategier Arbeta i grupper om tre och fördela rollerna mellan er: Den kritiska reportern Bildkonstnären Den inkännande lyssnaren

Arbeta vidare Vill ni pröva några av de andra lässtrategierna? Fördela uppdragen på nytt och använd till exempel texten Nu hånas prinsen för sin insats på Idrottsgalan på www.metro.se eller någon annan text som anknyter till kursen eller ämnet.