Bildanalys Analys betyder ”sönderdelning”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Advertisements

Framtidens trygghetsboende
Men det här är väl ingenting nytt?
Föräldramöte 12 september 2011
- att överföra budskap, påverka, mm
Konstruktivism Aktörers identiteter och intressen kan inte tas för givet. Kan vara olika vid olika tillfällen. Immateriella fenomen, te x identitet, språk,
Perspektiv på arkitektur
Det finns många bildspråk !
Svenska p Svenska p.
arbetskooperativ Luleå
Etnografi för Design.
Ett arbetsområde om poesi
Bilders uttryck En presentation om hur olika färger och vinklar kan påverka uttrycket i en bild.
I transit – ensamkommande barn berättar
Resonemang på en högre nivå
Turismens historia kapitel 2.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
TYSKA STEG 3 Fem arbetsområden: 1. Reisen und Schule in Deutschland
Att övertyga ! Disposition och mall.
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Fantastisk litteratur: skräck och den gotiska berättelsen
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
KULTUREN I FOKUS Eleverna i årskurs 4-6 har under våren 2014 arbetat med kulturtema. Vi har under hela terminen haft en konstnär på skolan för att tillsammans.
Bildanalys Ett försök att tränga djupare än ytan Jakt efter budskap
Källkritik. Uttryck man bör känna till… Avsändare – den som skickar informationen.. Mottagare – den som tar emot informationen… Syfte – Varför? Skillnad.
Italien Fakta om italien.
Kommunikation OL108A.
Håkan Jönson Socialhögskolan i Lund
Psykologins historiska framväxt
Grej of the day.
Kognitivt perspektiv.
Kap 9: Kognitiv psykologi ( )
GULDÅLDERN I FINLÄNDSK KONST
Bild- och medieanalys Leena Saraste: Beirut.
FRESKER och kända konstnärer
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Perception
Genus Manligt & kvinnligt.
Olika vinklar Bilder kan framställas ur olika vinklar. Du kan genom att framställa bilder ur olika vinklar få samma objekt att ge olika uttryck. På följande.
Kubismen Expressionismen Futurismen Surrealismen
fokusgrupper En Kvalitativ datainsamlingsmetod Karina Kight
Kommunikation.
Engelbrektskolans fritidshem Blå, Gul, Grön, Grå & Röd avdelning Årskurs F- 6.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Elever skriver. Att läsa och skriva utvecklas parallellt. När vi läser lär vi oss att packa upp innehållet i en text för att förstå vad den som skrivit.
1 Metodpraktikan Del II Hur man samlar in och analyserar data kapitel 15 Källkritik Esaiasson, Peter, Gilljam, Mikael, Oscarsson, Henrik & Wängnerud, Lena.
Stockholm stad Förskoleundersökning 2013 Skarpnäck stadsdel.
Shannon och Weawers kommunikationsmodell. Feedback.
Picasso. Guernica Kvinna med gul hatt The kiss  1969.
Välkommen till svenska 1
Källkritik 101.
Kommunikation.
Shannon och Weawers kommunikationsmodell.
Shannon och Weawers kommunikationsmodell.
Tankar om konsten och skönhetens väsen
Psykologins historiska framväxt
Psykiskt funktionsnedsättning
Kommunikation.
Två konstnär Rembrandt van Rijn och Jonas Åkesson
Verksamhetsbeskrivning
Veckans fördjupning handlar om en av historiens mest kända uppfinnare och konstnärer. Vet du vem det är? Rebusen nedan är en ledtråd till en av hans tavlor.
Att skriva uppsats Metodfrågor.
Vad betyder Social Kompetens
KOMMUNICERA MED BILDER
Varför gör du inte det du vill göra? Tror du att det är fel på dig?
OL108A // Introduktion till projektledning // Samhällsentreprenör
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Kognitivt perspektiv.
Inför NP Svenska Våren 2019.
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Presentationens avskrift:

Bildanalys Analys betyder ”sönderdelning” I en bildanalys delar man upp bilden och studerar de olika tecken var för sig. Vid en bildanalys studerar man en mängd faktorer: - sammanhang - stil - konstart m.m.

Bildtolkning Innebär att uppfatta ett innehåll i bilden och att försöka förstå vad vi upplever av bilden. Även här studerar man tecken i bilden och försöker tolka deras betydelser. - Ett tecken är ett tolkat uttryck, då mottagaren uppfattar ett innehåll/en information ur ett uttryck. - Ex. Ett tecken tolkas i samma ögonblick som man ser det. ( ett vägmärke, en bild av eld m.m.)

Mottagaren Kommunikation uppstår när sändaren skapar ett tecken eller en bild som tolkas av mottagaren. Bilder kan få oss att uppleva; vi kan känna hetta från en färg, en form kan kännas tung eller utsträckt, ett ansikte kan uttrycka en mängd olika känslor. Ex. vi kan småfrysa inför en bild med människor i snöstorm, eller uppleva en bild på elden hotfull eller trygghetsskapande beroende på hur man framställer elden i bilden. ( brinnande fällt/ skog eller lägereld).

Ingångar till konstverket Enligt konsthistoriker Erwin Panofsky kan man använda sig av flera ingångar till konstverket.

I sin bok Meaning in the Visual Arts (1939) tar han upp de regler som en analys kan utarbetas i, nämligen: Upphovsbeskrivning Teknisk analys Formanalys Motivanalys (ämnesanalys) Framställning av vad bilden ”utsäger”, av den ”djupare meningen”

Upphovsbeskrivning Med upphov menar man att ur konsthistorisk synpunkt är det viktigt vem som har framställt bilden. Leonardo da Vinci, Självporträtt ca 1512. Den vitruvianske mannen, slutet på 1400-talet.

Teknisk analys Teknisk analys har för uppgift att ta fram det tekniska utförandet som bilden blev framställt på för att kunna knyta olika tekniker till olika tidsperioder. Michelangelo, Al fresco- Sixtinska kapellet , Vatikanen,1511

Formanalys I formanalys får man fram perspektivet som bilden är uppbyggt på, här kan man enligt konsthistoriker undersöka detaljer på ett noggrannare sätt. Som det uttrycks i boken, lära sig att se. Leonardo da Vinci, Nattvarden , ca 1495-98. Muralmålning, 4,6 x 8,56 m. Santa Maria delle Grazie, Milano

Motivanalys (ämnesanalys) Även i motivanalys är det viktigt att kunna observera bilden på ett djupare sätt. Här kan man nämligen få kunskap om ett historiskt skede, uppfattning om sociala förhållanden, maktstrukturer, samhällsnormer genom de detaljerna som bilden förmedlar. Carl Larsson, Julaftonen, 1904-05

Framställning av vad bilden ”utsäger”, av den ”djupare meningen” Vad som är meningen med bilden får man genom att studera de omständigheter som gjorde att bilden blev framställt. Som det nämns här är det viktigt att man har kunskap om en specifik tidsperiod och dåtidens konventioner. Picasso, Guernica, (Terrorbombningen i april 1937 av staden Guernica, 351 cm×782 cm) Kubism