Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skola och arbetsliv i samverkan
Advertisements

Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
Regionalt kompetensforum Utmaningen. Regionalt Kompetensforum Syfte Regionalt kompetensforum ska verka för att säkerställa kompetensförsörjningen i regionen.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
Integration och mångfald –
Hur analyserar du resultaten i din kommun? Analysguide i fyra steg Öppna jämförelser – Stöd till brottsoffer.
Arbetsplats Värmland Anna Knutsson, projektledare
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Jämställdhetspolitiken Tillväxtverket 26 september
…är en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå mellan arbetsliv inom vård och omsorg och utbildningsanordnare. Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Vård- och omsorgscollege Samarbetpartners: Sveriges Kommuner och Landsting, Kommunal, Vårdföretagarna, Arbetsgivarföreningen KFO och Pacta.
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Förslag till regional handlingsplan för Socialfonden i Västsverige 26/ Strukturfondspartnerskapet.
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Förstudie 2014 ”Socialfonden och kompetensförsörjning i region Örebro” – spår 1.
Regionalt folkhälsoarbete i Gävleborg
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
Stora pensionsavgångar Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Krav på mer kvalificerade kunskaper Åldrande befolkning.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn.
KIVO Kvalitetssäkrad inkludering i vård och omsorg – (2012)
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Analys- och planeringsperiod 1-9 mån Avslutningsfas 1-3 mån Genomförande 2-3 år Förstudie RESULTAT EFFEKTER Avstämning med ESF Vad kännetecknar en förstudie?
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Film ….
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
”Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden"
Vad har hänt 2016 Kramfors certifierat och lokal styrgrupp är i igång
Regionalt perspektiv Aktuella frågor
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Regionalt perspektiv Aktuella frågor
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
kvalificerade kunskaper
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Kommission för jämlik hälsa i Örebro län
Digital plattform Delaktig kommunikation
Johanna Viberg Ordförande VO-college, Örebro län
Dagens program 13.00: Hej och välkommen
Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege
Fokus Yrkesutbildning VO
Resurser Tillgängliga resurser Aktiviteter Vad behöver vi då göra,
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Certifierad samverkan
Fokus Yrkesutbildning VO
...mellan arbetsliv och utbildning!
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Lärlingskompassen Inkluderande kompetensförsörjning inom
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Syfte för samverkan inom Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
Årshjul VO-College Gävleborg 2018
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Vad är och hur når vi en inkluderande arbetsmiljö på APL platsen?
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Presentationens avskrift:

Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 – 2016-06-30

Inriktningsbeslut fattat av VO-College styrelse i maj 2014 Backspegel… Inriktningsbeslut fattat av VO-College styrelse i maj 2014 1. Utveckla strukturer som varaktigt ställer om arbetsplatserna till lärande arbetsplatser 2. Öppna nya rekryteringsvägar till branschen 3. Förbättra kopplingen mellan utbildningen och verksamheterna.  

Arbetande referensgrupp Projektorganisation Dialogparter Arbetande referensgrupp Nationella rådet Styrgrupp VO-College styrelse Expertstöd Utredningsstöd Projekt-medarbetare VO-College Skåne Projekt- medarbetare VO-College Örebro Projektledning VO-College kansli Projekt- medarbetare VO-College GR Projekt- medarbetare VO-College Gävleborg Projekt- medarbetare VO-College Södra Norrland Projekt- medarbetare VO-College Kronoberg

Dialogparter Myndigheten för delaktighet Arbetsförmedlingen Skolverket Myndigheten för Yrkeshögskolan Socialstyrelsen Nationell delegation för lärande på arbetsplatserna inom ramen för yrkesintroduktionsanställningar Stiftelsen Stockholms läns äldrecentrum FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Med flera…

Fem utmaningar identifierade Språk- och kommunikationskompetensen behöver utvecklas Rekryteringsvägar och metoder behöver utvecklas Strukturer och stöd för lärande och utveckling på arbetsplatserna behöver utvecklas Karriärvägar behöver utvecklas och tydliggöras Samarbetet mellan utbildning och arbetsliv behöver utvecklas

Förväntat resultat av det förberedande projektet: De viktigaste utmaningarna för kompetensförsörjningen inom branschen har kartlagts, konkretiserats och analyserats Hur VO-College kan bidra i den fortsatta utvecklingen har utretts Aktörer som kan samverka för att ta sig an utmaningarna i kommande socialfondsprojekt har identifierats och mobiliserats

Projektledare Carin Bergström 160901: ”Resultatet överträffade mina förväntningar. Vi har oerhört mycket att ta hand om.”

TEBLADET personal Augusti 2016

Vad har VI gjort? Utifrån fokusområde genus och jämställdhet med ansatsen att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden inom vård och omsorg, har vi tittat på och analyserat: Erfarenheter och upplevelser från elever, medarbetare och regionala samordnare för VO-College Medarbetarundersökningar Texter och bilder av platsannonser och hemsidor Statistik och tidigare forskning inom området

Vad kom VI fram till? Länet ligger något över riksgenomsnittet när det gäller kvinnomajoriteten, både när det gäller yrkesliv och utbildning Lika många män återfinns i VO-branschen som i en annan bransch efter avslutad VO-utbildning Kvinnor inom VO trivs generellt något bättre på arbetsplatsen jämfört med män inom samma bransch HBTQ-personer som arbetar i Region Örebro län upplever en utsatthet på arbetsplatsen och vill/ vågar inte vara öppna med sin läggning En rad faktorer påverkar varför människor inte gör normbrytande val av bransch, tex: andras förväntningar utifrån kön, bristande stöd i studie- och yrkesvägledning, bilden av branschen

Det är vanligt med stereotypa föreställningar om kön och uppvärdering av ”det manliga” och nedvärdering av ”det kvinnliga” Stereotypa föreställningar om kön ställer till det för personer som inte passar in i stereotypen och motverkar jämställdhetsarbetet

Vilka är VÅRA slutsatser och rekommendationer? Utbildning och kompetenshöjning i frågor om genus och normkritik i alla led, inte minst i toppen Ge möjlighet att få prova på branschen genom till exempel praktik och feriepraktik Nyansera och bredda bilden av branschen, flera olika yrkesambassadörer Medveten inkluderande kommunikation och marknadsföring, skapa mångfald av förebilder

Utbildade yrkeslärare och god dialog med handledare för APL Medvetet värdegrundsarbete för att motverka avhopp i skola och arbetsliv Arbetsgivare och utbildningsanordnare redovisar könsuppdelad statistik och enkäter, analyserar och skapar handlingsplaner Jämställdhet/mångfald finns med som ett eget kvalitetskriterium vid certifiering och uppföljning av Föreningen VO-College

Senaste nytt från projektledare Carin Bergström och Föreningen VO-College!

Kommande genomförandeprojekt?

Spridning Slutrapport, inklusive alla regionala delrapporter, kommer att publiceras/offentliggöras inom kort (under v. 35 eller 36) VO-College Örebro län kommer att anordna ett regionalt spridningsseminarium ”Män och normer inom vård och omsorg” den 17/10 På VO-College Rikskonferens den 17/11 kommer delar av projektresultatet att presenteras