Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lärlingskompassen Inkluderande kompetensförsörjning inom

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lärlingskompassen Inkluderande kompetensförsörjning inom"— Presentationens avskrift:

1 Lärlingskompassen Inkluderande kompetensförsörjning inom
Vård- och omsorgscollege – Kan det va nåt? Carin Bergström Föreningen Vård- och omsorgscollege

2 Vision för Vård- och omsorgscollege
”Sveriges bästa arena för samverkan mellan arbetsliv och utbildning som kvalitetssäkrar rätt kompetens i vård och omsorg”

3 VO-College 2017 22 regionala college 87 lokala VO-College 219 kommuner
77 privata arbetsgivare 19 landsting/region 133 gymnasieskolor 173 vuxenutbildare

4 ”Fokus vård och omsorg” 2015-12-01 – 2016-06-30
ESF-projekt Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd ”Fokus vård och omsorg” Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn

5 ”Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden”
Fokus vård och omsorg Vård- och omsorgscollege Örebro läns fokusområde ”Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden” För att uppnå en god personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg behöver vi öppna nya rekryteringsvägar och bredda rekryteringsbasen till branschen. Idag utgör vård och omsorg ett tydligt könssegregerat verksamhetsområde där kvinnomajoriteten återspeglas i såväl utbildning som arbetsliv. Män är således en relativt ”outnyttjad” kompetensresurs. Varför är det så? Vilka vinster finns det med att jämna ut könsobalansen? Finns det risker? Vad menar vi egentligen med jämställdhet? Hur får vi alla människor att känna sig välkomna till vård och omsorg?

6 ”Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden”
Läs rapporten: Tillvägagångssätt/metoder Omvärldsspaning – rapporter, kartläggningar, statistik och studier Fokusgrupper med elever, medarbetare och regionala samordnare för VO-College Text- och bildanalys Läs mer på: vo-college.se/fokus-vard-och-omsorg

7 ”Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden”
Resultat - ett axplock Föreställningar om kön och yrkesidentitet påverkar studie- och yrkesval – familj, vänner, lärare, studie- och yrkesvägledare mm Det är vanligt med stereotypa föreställningar om kön och uppvärdering av ”det manliga” och nedvärdering av ”det kvinnliga” Stereotypa föreställningar om kön ställer till det för personer som inte passar in i stereotypen och motverkar jämställdhetsarbetet Paradoxen: det finns tydliga uppfattningar om att kvinnor och män har olika egenskaper och tillför olika kompetenser inom vård och omsorg, samtidigt som det finns en tydlig uppfattningar om att kön inte spelar någon roll. Det finns också ett mönster av att omtala kvinnor på ett nedsättande sätt och män på ett upphöjande sätt. Det finns en stark tilltro att höjd lön och status ska locka män till vård och omsorg På utbildningsanordnarnas och arbetsgivarnas webbplatser finns det mer att önska kring mångfald och normkritik i såväl text- som bildspråk

8 ”Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden”
Fortsättning: Resultat - ett axplock Män hoppar av VO-utbildningar och stannar kortare tid i VO-yrken än kvinnor - det handlar alltså inte bara om att ”locka in männen” utan hur vi sedan arbetar med inkludering och bibehållande i skolan och i arbetslivet ”Prova på”, tex feriejobb och praktik, kan uppmuntra till normbrytande studie- och yrkesval Branschen behöver synliggöras och nyanseras mer, visa på bredden HBTQ-certifiering/diplomering kan vara en metod i arbetet med inkludering, likaså Tomas ”Genusfotografen” Gunnarssons handbok ”Bilder som förändrar världen”

9 Fokus Yrkesutbildning VO
Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning” Mer information finns på:

10 Att bryta och motverka könsstereotypa utbildnings-och yrkesval
I denna utlysning läggs extra stor vikt vid Att bryta och motverka könsstereotypa utbildnings-och yrkesval Att utveckla och förstärka former för hur yrkesutbildning kan verka för ökad inkludering och lika möjligheter för alla att etablera sig på arbetsmarknaden

11 Öka yrkesutbildningens attraktionskraft
Utmaning Attraktionskraften till både yrkesutbildning och arbete inom vård och omsorg behöver öka. Branschens bredd med flera olika yrkesområden behöver synliggöras och att utbilda sig till ett yrke inom vård och omsorg ska ses som en möjlighet av både män och kvinnor.

12 Öka yrkesutbildningens attraktionskraft
Vad vill vi uppnå ( bland annat)? Projektet har utvecklat metoder och verktyg för ett mer systematiskt sätt att använda representanter från branschen i det studie- och yrkesvägledande arbetet och en nationellt framtagen utbildning för yrkesambassadörer finns framtagen. Utbildningen ska utformas så att den kan anpassas efter regionala förutsättningar. I utbildning för yrkesambassadörer kommer kunskap om genus och jämställdhet för inkluderande kompetensförsörjning finnas med. Även kunskap om olika funktionsvariationer behöver finnas med i yrkesambassadörernas utbildning.

13 Öka yrkesutbildningens attraktionskraft
Ytterligare förslag på aktiviteter med koppling till de horisontella principerna: En mindre studie kring utbildningar i vård och omsorg planeras att genomföras utifrån ett inkluderingsperspektiv. Vilken litteratur används och vem har skrivit den? Vilka exempel tas upp och hur kan elever oavsett kön, ålder och etnisk bakgrund relatera till dem? Är litteratur och exempel könsneutrala och normkritiska och utgår från diskrimineringsgrunderna. Som en aktivitet för att öka pojkars och mäns känsla av inkludering i branschen kan nätverk skapas, där pojkar och män under utbildning träffar yrkesverksamma killar och män för att stärka känslan av tillhörighet. Det gäller kanske framförallt de delar av branschen där det är få män som arbetar, t.ex. inom äldreomsorgen.

14 Ökad utbildningskvalitet
- inklusive utveckling av arbetsplatsförlagt lärande (APL) Utmaning 3 Efterfrågan på APL – platser inom vård och omsorg ökar och metoder för ändamålsenliga och nya sätt att handleda behöver utvecklas, som komplement till det arbete som görs i dag. Vad vill vi uppnå? Metoder för ändamålsenliga sätt att handleda är framtagna. Potentialen med steg 3 handledare har synliggjorts genom att studera hur denna roll utvecklas och vilka stödstrukturer som kan kopplas till den. Förslag på hur uppdraget kan utformas är framtaget. VO-College nationella handledarutbildning är uppdaterad bland annat ur ett normkritiskt perspektiv.

15 Delprojekt Handledning
I VO-College nationella handledarutbildning steg 1-2 kommer kunskap om genus, jämställdhet och funktionsvariationer för inkluderande kompetensförsörjning finnas med. Aktiviteter med koppling till de horisontella principerna: Modul - film inkluderas Metodstöd/frågeställningar som underlättar processande tas fram Dialog med resurspersoner på nationell/regional nivå Projekt med fokus på inkluderande kompetensförsörjning följs Modeller/metoder för handledning synliggörs och sprids Handledarutbildning revideras utifrån verksamhetsuppföljningens resultat

16 Tack för mig! Carin Bergström carin.bergstrom@vo-college.se
Besök hemsidan:


Ladda ner ppt "Lärlingskompassen Inkluderande kompetensförsörjning inom"

Liknande presentationer


Google-annonser