Välkomna till tvärsektoriellt miljömålsmöte 21 okt 2015

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vuxna med utvecklingsstörning och svåra beteendeproblem.
Advertisements

Inventeringar och kunskapsuppbyggnad Lona-träff i Göteborg 23 september 2015.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Resultat ÅU 2016 NV rapport Arbete med vattenskydd och planering krävs för att målet ska nås. Vattenförsörjningsplaner har tagits fram för allt.
Områdesskyddsfunktionen
Miljömålsnätverket
Fossilbränslefritt Kronoberg
Stina Olofsson, Jordbruksverket
Inför regional årlig uppföljning God bebyggd miljö
Pilotlänens rundabordssamtal
En plattform för samhällsekonomisk analys
Mötet kommer att spelas in med ljud
Uppdrag 51 – hur går det?     Skype-möte för länsstyrelsernas miljömålssamordnare. För att stämma av fortsatta arbetet med uppdrag 51 och förbereda.
En kort presentation av Tillväxtverket
Grön infrastruktur - Friluftsliv
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Tisdag den 21 mars – Samling och kaffe/te med macka
Hur går vi vidare? Vad händer nu?
På gång om Frisk luft målet.
Integrerad infrastruktur-/ samhällsplanering som bidrar till attraktivitet, tillväxt och hållbarhet Christer Karlsson.
Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2016 lyncmöte 12 sept
Index för att mäta företags kapacitet att energieffektivisera
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Tidiga dialoger kan öka bostadsbyggandet
Miljömålen i samhällsplaneringen
Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning
Naturvårdsverket på RUS Nobelmöte
Nätverk för lärare på fritidshem
Miljömålssystemet Riksdagsbundna mål.
Klimat- och energistrategi för Jönköpings län
Johanna Sandahl Delegationens arbete, regeringens planer och
Miljömålen består av tre slags mål
Grundkurs Natura 2000 tillstånds-prövning
Åtgärdswebben.
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
Vi gör Sverige rikare genom att få människor och företag att växa
miljömål.se Nobelmötet 7 december 2016
Nu ökar vi takten för att nå miljömålen
Vg-regionens Sociala investeringsmedel
Kommunikationsstrategi för staden Så berättar vi om stadens arbete
Uppdraget Uppdrag inom MIT
Regionalt utvecklingsprogram Regionalt tillväxtprogram
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Välkomna! strategi för Vilt-förvaltning
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Regional årlig uppföljning Ingen övergödning 2018 Skypemöte 11sept Emilie Vejlens, RUS och Länsstyrelsen i Gotlands län Emmelie Johansson, Enheten för.
Systematiskt kvalitetsarbete
Vad är LONA? Kommunala naturvårdsprojekt där vi handlägger och distribuerar bidrag till projekt. Syftet med LONA-bidraget är att: - skydda naturen -
Möjligheter till finansiering?
Så får vi praktisk nytta av nya ISO 50001
Evidensbaserade miljöanalyser
Digital delaktighet En fråga om demokrati
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Vägledning för framtidens arbetsmarknad
Hållbar utveckling måste vara
Kulturskolornas strategidokument
Stockholm 6 december Martin Påhlman, enhetschef och Fredrik Rangstedt
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Miljömålen nu och framåt!
Välkomna. Per Hallerstig, ordf
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Presentationens avskrift:

Välkomna till tvärsektoriellt miljömålsmöte 21 okt 2015 Susanna Löfgren, ordförande länsrådsgrupp 6

Syftet: Ge ett strukturerat miljöarbete och systematisk uppföljning av miljötillstånd & miljöarbete. Ge gemensam målbild för den miljömässiga dimensionen av hållbar utveckling.

+ nya Miljömålsrådet

Om vårt miljömålsuppdrag Länsstyrelserna & Skogsstyrelsen ska på regional nivå verka för att miljömålen nås. Centralt uppdrag som ingår i vår instruktion och berör flertalet av våra verksamhetsgrenar. Vi har stor indirekt miljöpåverkan. Vi har lång väg kvar till generationsmålet och vi behöver göra mer! Uppdraget i en ny fas där åtgärdsarbetet är mer i fokus. (Uppföljning dock fortsatt viktigt, inte minst åtgärdsuppföljning.)

Länsstyrelseinstruktionen 5 a § Länsstyrelsen ska verka för att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling. Länsstyrelsen ska särskilt 1. samordna det regionala mål- och uppföljningsarbetet, 2. utveckla, samordna och genomföra regionala åtgärdsprogram med bred förankring i länet för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen, 3. stödja kommunerna med underlag i deras arbete med generationsmålet och miljökvalitetsmålen, och 4. verka för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen får genomslag i den lokala och regionala samhällsplaneringen samt bidra till att de beaktas i det regionala tillväxtarbetet.

Bilden visar det samlade åtgärdsarbete som behövs för att nå miljömålen och att flera parter behöver medverka, utifrån sin rådighet.

Slutsatser regionalt i Fördjupad utvärdering av miljömålen 2012 Miljömålen nu en naturlig del i länens arbete. Åtgärdsarbetet utvecklas positivt – bäst där alla länkar i kedjan bär. Skärp/utveckla myndighetsutövningen. Metodutveckla för att integrera miljömålen mer i olika offentliga uppdrag. Bidra mer till sektorernas miljöarbete, lägga kraften på sektorer där detta gör mest nytta. Stöd kommuner mer, ökad samverkan mellan kommunerna. Fortsätt utveckla samverkan med regionen. Konsumtionsmönstrens betydelse motiverar mer engagemang från offentliga.

Regionala åtgärdsprogram för miljömålen 2014 2013 2012

Syftet med detta möte? Vad befinner vi oss idag Lst och Sks? Miljömålen i olika verksamheter och det samlade arbetet i olika län? Vad kan vi göra mer enskilt och tillsammans och prioritera i arbetet för att nå miljömålen? Det behövs mer tvärsektoriell samverkan och dialog mellan olika områden, varav flera ligger utanför miljöområdet – mötet ett första gemensamt tillfälle! Hur stimulerar vi synergier och hanterar målkonflikter mellan miljömålen och andra samhällsintressen?

Mötet ska bidra till fortsatt arbete med: Uppdrag 51 i Länsstyrelsernas RB, om hur vi integrerar miljömålen i vår verksamhet, stimulerar åtgärder hos andra aktörer samt använder våra åtgärdsprogram för detta. Koppling här till vårt miljöledningsuppdrag (och ambitionen att bättre koppla till verksamhetsstyrning och indirekta miljöpåverkan). Bidra till Miljömålsrådets åtgärdslistor, den för länsstyrelserna och den gemensamma. (Hur vi använder resultatet av Fördjupad utvärdering 2015, som Naturvårdsverket dock överlämnar 22 okt. Ta vidare diskussioner från länsledningskonferensen 8 okt.)

Vi är här idag! 21 Läns-styrelser Landshövdingar genom Lena Sommestad + Skogsstyrelsen Länsråd genom G6 Forum för hållbart samhällsbyggande Energi- och klimat (LEKS) Klimatanpassning Kulturmiljöforum Försvar- och beredskap Styrningsforum/ controllernätverket Chefsjurister Miljöledningsnätverk Informationsnätverk Miljömålssamordnare och deras chefer Nätverket för hållbar tillväxt Chefsforum social hållbarhet Miljönätverket Natur Miljöskydd Vatten Miljömål (RUS) MIT Miljösamverkan Lantbruksdirektörerna Länsstyrelsernas IT

Vi önskar varandra lycka till med dagens möte! Låt idéerna flöda…