temperaturer för att skapa goda hygieniska förutsättningar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen DENNA PRESENTATION GÅR IGÅNG AUTOMATISKT – SKRUVA BARA UPP DINA.
Advertisements

HFF:s P02 Läsprojektet 2015 Ett samarbete mellan Huskvarna bibliotek och Huskvarna FF.
Musklerna Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
RESEGUIDE Det kan vara en mycket givande upplevelse att resa och upptäcka på egen hand hur du fortfarande kan göra som du vill, med lite förberedelse.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Några viktiga regler angående SKILJETECKEN. Rubriken ● Slutar aldrig med en punkt ● Kan sluta med ! eller ?
HOPPSAN… DU HAR VISST FLYTTATS TILLBAKA I TIDEN – TIDEN FÖRE LINJALEN, MÅTTBANDET OCH TUMSTOCKEN ATT MÄTA….
Utrota ungdomsfylleriet i Östersunds kommun Drogförebyggare Håkan Fransson1.
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL? HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
ELD OCH BRAND. Skillnad Vad är skillnaden mellan en eld och en brand?  Eld har man kontroll över och det är något man medvetet vill ha.  Brand är en.
Detta är miljömåltider
Klimat och miljö.
Studieteknik - tips och ideer
Vattenrening.
Kultur- och språkanpassad hälsoinformation Steg 1 Datum:
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
Kort om | skötselråd.
Människokännedom.
Väder.
PRV – upphovsrättsundersökning 2017
Materialkunskap ÅK 9.
Hållbar utveckling Geografi HT år 6 Catha Glaas, Thomas Smith.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
SPRÅKSOCIOLOGI. Norrländska..
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Lektionspass 3 Säsong, miljömärken?
Det här händer under vecka 45 Bra datum att ha koll på:
smslån utan kreditprövning
KOST Grupp forsläsning.
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Vattenrening.
Gatuvyer och snedbilder Geodatasamverkan Skåne
Tiden på jorden Ur Koll på No.
Några viktiga regler angående
Lathund-Ladok-95-Studiedeltagande
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Hur många kilo kött äter vi per person?
APL – Arbetsmiljö minderårig – Inledande fas
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Du är riktigt trött och frustrerad……
Andningsorganen O2.
Typiska kännetecken för instruktioner
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Nya skuldsaneringslagar
Din säkerhet på sjukhus
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Förenklad bild av kolets kretslopp
Miljöinsatser vid retur-automaten
Med ritstiftet som verktyg samt utan lagermask!
Andningsorganen O2.
Mobiltelefonins utveckling
Du är riktigt trött och frustrerad……
Mensutmaningen.se MENS a.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Du är riktigt trött och frustrerad……
Ersättningskollen.
Du är riktigt trött och frustrerad……
Algoritmer.
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Gymnasiedagarna & Future Skills 2019
SoL övningskompendie Tema: Passning
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Feber hos barn.
I Anteckningarna finns kommentarer till bilderna.
Välkomna!.
Information – Lag P08 för Året 2019
Teori Kuben P07.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

temperaturer för att skapa goda hygieniska förutsättningar. provtagning Syftet Öka er kunskap kring mikrobiologisk provtagning, varför och hur man gör den, samt att mäta temperatur Målet Elever ska ha kännedom om hur man ska gå tillväga vid provtagningar och temperaturer för att skapa goda hygieniska förutsättningar.

ATP-mätare Tryckplattor Vatten provtagning Svabb TRYCK: gele med näringsämnen, aeroba mikroorganismer, kontroll av släta ytor ex skärbräda,bänk och mobil ATP: rester av biologiskt material, upptäcker små mängder livsmedelsrester SVABB: en pinne som dras på slätt yta och läggs i näring. VATTEN PROVNING: kvaliteten ska alltid kollas, egen brunn och kommunal. (exp Noors) LUFTPROVARE: möter tex mjöl eller mögel spoer Svabb

Att ta ett prov! Handhygien! Rör endast prov ytan! Välj ut provställen innan testet! Förslut behållaren och låt stå 4-7dagar 1) God handhygien och skyddskläder Så lite kontaminering med tryckplattan som möjligt 2) Rör du provytan med något annat än provet blir det missvisande Även luft burna partiklar kan ge utslag 3) Välj ut provställen innan ni börjar Vart tar man ofta, använder ofta, tvättar man alltid händerna? 4) Stäng locket ordentligt, men vrid inte sönder det Märk upp sidorna så du vet vart provet togs (spara det för disskussion) Låt den stå i ca 1v

LABBET Provet mognar! CFU antalet bakterier Provsvaret 1) Labbet ställer in proverna i ett värmeskåp, vi kan låta dem stå i rumstemp Det tar olika lång tid beroende på vilken bakterie vi vill odla 2) Bakterierna förökar sig snabbt och bildar små kolonier (se bild) Det kan vara flera olika bakterier på samma provyta CFU => colony forming unit/ organism som var levade och bildade en koloni 3) Kan vara väldigt svårtolkat - 380 000 CFU => 1g CFU = 3,8 (hur många gånger talet måste x10

1)

1) 2)

Kalibrera med is vatten! Kalibrera med kokande vatten! Temperatur & Termometrar Varför & Hur! Kalibrera med is vatten! Kalibrera med kokande vatten! 1) - tydligare vid olika stekgrader ex vid grillning Uppvärmd Nerkyld Mät alltid i centrum (dit tränger värmen in sist) Hur gör ni om bitar är olika tjocka då? 2) Görs för att få rätt temperatur, skrivs in i egenkontrollpärmen Massor av is i en metalbehållare, på med kallt vatten, låt vara i 30 min Rör om och för ner termometern, ska visa 0grader +/- 1grad 3) Görs för att få rätt temperatur, skrivs in i egenkontrollpärmen Koka upp vatten och låt det sedan koka lugnt i 2min Stoppa ner termometern 3mm från botten +100grader +/- 1grad

Livsmedelsäkerhet och kvalitet Komplement till rengöring! Referenslager! Bäst före datum Komplement till rengöring! 1) Man tar prover för att kolla hur lång hållbarhet ett livsmedel har, när BFD passerats så testas livsmedlet i ”livsmedelssäkerhet och kvalitet”. Håller inte satt BFD datum så sänks det. 2) Gäller oöppnad förpackning och är en rekommendation, reklamationer förekommer då måste företaget ta hänsyn till eventuell kontaminering under tillverkningsprocessen. 3) Mikrobiologisk provtagning är ett komplement till den dagliga rengöringen, det ska ses som ett verktyg i strävan att tillreda säkra livsmedel och livsmedelsprodukter

Uppgifter 1) Termometer kalibrering Isvatten och Kokande vatten Samma termometrar ska testas med båda kalibrerings metoderna Har ni termometrar hemma ni vill testa ta med dem. 2) Provtagningar Vi skriver tillsammans upp det som ni känner är viktigt att ta prov på. Sedan delar vi upp proverna och tar dem. TÄNK PÅ!! Rena händer Noggrannhet Märkning