temperaturer för att skapa goda hygieniska förutsättningar. provtagning Syftet Öka er kunskap kring mikrobiologisk provtagning, varför och hur man gör den, samt att mäta temperatur Målet Elever ska ha kännedom om hur man ska gå tillväga vid provtagningar och temperaturer för att skapa goda hygieniska förutsättningar.
ATP-mätare Tryckplattor Vatten provtagning Svabb TRYCK: gele med näringsämnen, aeroba mikroorganismer, kontroll av släta ytor ex skärbräda,bänk och mobil ATP: rester av biologiskt material, upptäcker små mängder livsmedelsrester SVABB: en pinne som dras på slätt yta och läggs i näring. VATTEN PROVNING: kvaliteten ska alltid kollas, egen brunn och kommunal. (exp Noors) LUFTPROVARE: möter tex mjöl eller mögel spoer Svabb
Att ta ett prov! Handhygien! Rör endast prov ytan! Välj ut provställen innan testet! Förslut behållaren och låt stå 4-7dagar 1) God handhygien och skyddskläder Så lite kontaminering med tryckplattan som möjligt 2) Rör du provytan med något annat än provet blir det missvisande Även luft burna partiklar kan ge utslag 3) Välj ut provställen innan ni börjar Vart tar man ofta, använder ofta, tvättar man alltid händerna? 4) Stäng locket ordentligt, men vrid inte sönder det Märk upp sidorna så du vet vart provet togs (spara det för disskussion) Låt den stå i ca 1v
LABBET Provet mognar! CFU antalet bakterier Provsvaret 1) Labbet ställer in proverna i ett värmeskåp, vi kan låta dem stå i rumstemp Det tar olika lång tid beroende på vilken bakterie vi vill odla 2) Bakterierna förökar sig snabbt och bildar små kolonier (se bild) Det kan vara flera olika bakterier på samma provyta CFU => colony forming unit/ organism som var levade och bildade en koloni 3) Kan vara väldigt svårtolkat - 380 000 CFU => 1g CFU = 3,8 (hur många gånger talet måste x10
1)
1) 2)
Kalibrera med is vatten! Kalibrera med kokande vatten! Temperatur & Termometrar Varför & Hur! Kalibrera med is vatten! Kalibrera med kokande vatten! 1) - tydligare vid olika stekgrader ex vid grillning Uppvärmd Nerkyld Mät alltid i centrum (dit tränger värmen in sist) Hur gör ni om bitar är olika tjocka då? 2) Görs för att få rätt temperatur, skrivs in i egenkontrollpärmen Massor av is i en metalbehållare, på med kallt vatten, låt vara i 30 min Rör om och för ner termometern, ska visa 0grader +/- 1grad 3) Görs för att få rätt temperatur, skrivs in i egenkontrollpärmen Koka upp vatten och låt det sedan koka lugnt i 2min Stoppa ner termometern 3mm från botten +100grader +/- 1grad
Livsmedelsäkerhet och kvalitet Komplement till rengöring! Referenslager! Bäst före datum Komplement till rengöring! 1) Man tar prover för att kolla hur lång hållbarhet ett livsmedel har, när BFD passerats så testas livsmedlet i ”livsmedelssäkerhet och kvalitet”. Håller inte satt BFD datum så sänks det. 2) Gäller oöppnad förpackning och är en rekommendation, reklamationer förekommer då måste företaget ta hänsyn till eventuell kontaminering under tillverkningsprocessen. 3) Mikrobiologisk provtagning är ett komplement till den dagliga rengöringen, det ska ses som ett verktyg i strävan att tillreda säkra livsmedel och livsmedelsprodukter
Uppgifter 1) Termometer kalibrering Isvatten och Kokande vatten Samma termometrar ska testas med båda kalibrerings metoderna Har ni termometrar hemma ni vill testa ta med dem. 2) Provtagningar Vi skriver tillsammans upp det som ni känner är viktigt att ta prov på. Sedan delar vi upp proverna och tar dem. TÄNK PÅ!! Rena händer Noggrannhet Märkning