Homeostas.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Repetition inför NP i biologi
Advertisements

Introduktion till metabolismen
Tarmar, Levern, Njurar, Tänder, Hjärna, Nerver, Öga, Öra, Näsa, Tunga
Kroppsliga komplikationer till hög alkoholkonsumtion/alkoholberoende
Njurfysiologi och behandling av njursvikt
Fetter & Vatten Fett – Energigivande näringsämne.
Vad letar doktorn efter?
Repetition inför NP i biologi
Matspjälkning.
Självevaluering Hyperlipidemi, T3 Susanne Hilke, Klinisk Kemi
OSMOREGLERING.
Genomgång Kroppen Högre betyg.
Näringsämnen i kroppen
Huden Kroppens största organ
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Lipidmetabolismen Översiktsföreläsning
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
matsmältningssystemet
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Cellen.
Salt and Water Balance and Nitrogen Excretion
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Blodomloppet och blodet
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
ANDNING Sid
”World Kidney Day” 12 mars 2015.
Introduktion till metabolismen
Utsöndringsorgan.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Vad ska du äta och varför ?
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Livsmedelskemi.
Blodomloppet.
Och terminens avsnitt handlar om……….
ÄMNENA I MATEN.
Cellen.
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Alkohol Vad menar vi när vi pratar om alkohol? Etanol eller C2H5OH
Repetition av näringslära
Hur gör vi för att barnen och deras föräldrar ska orka med sin diabetes och må bra ? Vad är nyckeln ?! Göran Lundström Barnkliniken.
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Äta för att behålla en god hälsa
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
- En livsnödvändig funktion
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Matspjälkningsapparaten
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Alkohol.
Näringsämnen i kroppen
Hjärtat och blodomloppet
Matspjälkningen.
Vitaminer.
Diabetes.
KOLHYDRATRÄKNING - I PRAKTIKEN
Presentationens avskrift:

Homeostas

Homeostas Omvärlden föränderlig men kroppens inre balans måste hållas konstant. Levern, njurarna, hormoner, nervsystem avgörande för homeostasen.

Levern

Levern Kroppens största körtel Reglerar blodsockerhalten Lågt blodsocker: glukos frisätts Högt blodsocker: glukos lagras Viktigt att blodets sockernivå hålls jämn!

Levern Galla Proteinomsättning: Urea Alkohol nedbryts Levercirros, fettlever

Njurarna

Njurarna Vätskebalans Saltbalans Nefron Avlägsnar urean som levern bildat Avlägsnar andra ämnen (hormonrester) Primärurin 150-180 liter Slutgiltiga urinen innehåller vatten, urea, salter

Kolesterol Nödvändigt för cellmembranens uppbyggnad Del av könshormoner Del av gallan Mat som innehåller kolesterol: ägg, fiskrom, fett kött HDL: High density lipoprotein ”BRA”-kolesterol LDL: Low density lipoprotein ”DÅLIGT”-kolesterol

Temperaturreglering Mekanismer som reglerar kroppens temperatur? Varför måste vi hålla en jämn temperatur? Temperaturregleringscentra i hypotalamus 37 grader