Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett"— Presentationens avskrift:

1 Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Proteiner Vitaminer Mineraler Vatten

2 Delar i matspjälkningen att fokucera på:
Munnen: enzym som bryter ner stärkelse finns här Magen: enzym som bryter ner protein Tolvfingertarmen: Enzym + galla och bukspott som bryter ner kolhydrater och fett. Tunntarmen: näringsämnena tas upp genom tarmluddet i tunntarmens vägg. Näringen passerar med blodet till kroppens alla celler. Maten måste sönderdelas, annars kan inte delarna av den användas i kroppen.

3 Kolhydrater - Består av glukosmolekyler som sitter ihop i kortare eller längre kedjor. -Kroppens huvudsakliga bränsle. Härifrån får vi vår energi! -Det finns snabba och långsamma kolhydrater. Snabba som t.ex. godis eller frukt ger energi snabbt men räcker inte särskilt länge. Långsamma ger energi under längre tid och tar längre tid att bryta ner. T.ex. ris eller potatis.

4 Kolhydrater Cellulosa är detsamma som fiber och det är en kolhydrat som vi människor inte kan sönderdela. Fiber är bra för att ge mättnadskänsla tidigare och som gympa för tarmen. Glukos används i cellandningen för att vi ska kunna frigöra energi.

5 Fett -För att reparera skadade celler och för att bilda nya måste det finnas fett. -Fett innehåller mycket energi! -Det finns omättat och mättat fett -Mättat finns i t.ex. fet mat, transfett, godis och glass. -Omättat finns i olja,avokado, nötter och lax -Generellt sett är det bäst att äta omättat fett och att helst undvika det mättade. På sikt kan mättat fett leda till hjärt-kärl sjukdomar.

6 Protein Bygger upp våra celler, det huvudsakliga byggnadsmaterialet.
Består av aminosyror som är sammanlänkade. Vid svält används kroppens energireserv, först underhudsfettet, sedan kroppens egna protein. -Finns i kött, fisk, ägg, bönor

7 Mineraler Kalcium, fosfor och magnesium är viktiga beståndsdelar i vårt skelett. Järn finns i de röda blodkropparna i hemoglobinet. Järn binder och transporterar syre. Finns i : Järn finns i kött, fisk och ägg och grönsaker, kalcium finns i mjölkprodukter.

8 Vitaminer Kroppen kan inte själv tillverka dem utan man måste äta frukt och grönt framförallt. Vissa av dem motverkar skadliga ämnen i kroppen, de kallas antioxidanter, t.ex. c-vitamin och E-vitamin. A-vitamin behövs för synen och B-vitaminer ingår i enzymer.


Ladda ner ppt "Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett"

Liknande presentationer


Google-annonser