Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Matspjälkningsapparaten

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Matspjälkningsapparaten"— Presentationens avskrift:

1 Matspjälkningsapparaten

2 Begrepp matspjälkningsapparat magsäck matstrupe tolvfingertarm
tunntarm tjocktarm blindtarm ändtarm lever gallblåsa galla enzymer bukspottskörtel bukspott njurar urinblåsa urinrör

3 Vad händer när vi äter….. Mat och vatten
Hungerkänslor styrs från hjärnan Känner av energibehovet Behov av olika näringsämnen (fett, kolhydrater, protein (äggviteämnen) & vitaminer)

4 Mag -och tarmkanalen Munnen - (mekanisk och kemisk nedbrytning)
Svalget - (struplock) Matstrupen - (25 cm lång, 5 s till magsäcken) Magsäcken – (4h stannar maten, magsaft, gröt)

5 Resan fortsätter genom kanalen…..
Tunntarmen (en del tolvfingertarmen ) – 6 m lång, utvecklad som en fotbollsplan, blandas med galla & bukspott Tjocktarmen – (1,5 m, vällingen blir tjockare, 3-9 h) Ändtarmen – (samlas rester, 15 cm lång)

6 Körtlar som hjälper till med matspjälkningen
Spottkörtlarna – här tillverkas saliven Levern – tillverkar bland annat galla som löser upp fett Gallblåsan – här samlas gallan Bukspottkörteln – tillverkar bukspott som hjälper till att bryta ner maten och insulin

7 Njurarna och urinvägarna
Kroppens avfall tas om hand på olika sätt: Åker ut med avföringen Avfallet i blodet renas i njurarna (1 l blod/min) och avfallet åker ut med urinen 2 njurar, form av en böna ca 10 cm 1,5-2 l urin bildas i njurarna per dygn Urinen samlas i urinblåsan (ett par dl) Urinvägsinfektion


Ladda ner ppt "Matspjälkningsapparaten"

Liknande presentationer


Google-annonser