Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MATSPJÄLKNINGEN.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MATSPJÄLKNINGEN."— Presentationens avskrift:

1 MATSPJÄLKNINGEN

2

3 Vad är matspjälkning? Det är en lång och komplicerad process, som börjar redan i munnen och slutar med att resterna kommer ut som urin och avföring.  Näringsämnen med stora molekyler sönderdelas till mindre som kan passera genom tarmväggen och vidare ut i blodet

4 Till exempel.. kolhydrater med mist två sockerringar i molekylerna delas till enkla sockerarter Fetter delas till glycerol och fettsyror 3 protein bli aminosyror

5 Vad för roll? Vi behöver energi från kolhydrater.
Proteiner bilda upp kroppen Våra kropp är 60% vatten

6 matspjälkningskanalen

7

8 Munhålan tänderna sönder maten. Spottkörtlar tillverkar saliv, som blandas med maten och gör det lättare att svälja. I saliven finns enzymet amylas, som bryter ner kolhydrater

9 Magsäcken.

10 Här finns enzymet pepsin, som är bra på att bryta ner proteiner
Här finns enzymet pepsin, som är bra på att bryta ner proteiner. Magsaften innehåller också saltsyra, och de flesta bakterier som finns i maten dör när de kommer ner i den sura magsäcken. Maten består nu av mycket små delar när den fortsätter in i tunntarmen.

11 Tunntarmen.

12

13

14  tunntarmen sker den sista sönderdelningen, och sedan kan blodet ta upp näringsämnen och transportera dem till kroppens olika delar. De delar av maten som kroppen inte kan använda fortsätter genom tjocktarmen och sedan ut ur kroppen genom ändtarmen.

15 Är den del av tarmkanalen som sitter mellan tunntarmen och anus.
Tjocktarm Är den del av tarmkanalen som sitter mellan tunntarmen och anus. Hos människan är tjocktarmen ungefär en och en halv meter lång. Den är indelad blindtarmen, grovtarmen och ändtarmen. Tjocktarmen innehåller bakterier som bryter ner tarminnehållet ytterligare. I tjocktarmen tas framför allt vatten och salter upp.

16

17 ANDRA ORGANS LEVER Levern är kroppens kemiska fabrik och renar blodet från gifter och andra skadliga ämnen. Men levern är också viktig när kroppen ska tillgodogöra sig maten. Levern lagrar olika näringsämnen. Till exempel lagras glukos i form av glykogen samt vitaminer som A och B12. Levern bildar galla som hjälper till när kroppen bryter ner fett eftersom gallan finfördelar fettet. Alkohol förbränns i levern.

18 GALLA Galla är en vätska i kroppen som hjälper till med matsmältningen. Gallans uppgift är att finfördela fettet i maten så att det kan tas upp av tarmarna. Det är grön färg

19

20

21 NJURE Njure är ett av kroppens reningsorgan. Människan har två njurar, som sitter på var sin sida om ryggraden, under mellangärdet. Njurarna renar blodet och producerar urin.

22

23 Hur lång tid ta matspjälkningen?
Mellan ett och två dygn efter att man ätit kommer återstoden ut genom ändtarmen. Den andra restprodukten, urinen, bildas i njurarna och lämnar kroppen genom urinröret.

24 VARSÅGODA


Ladda ner ppt "MATSPJÄLKNINGEN."

Liknande presentationer


Google-annonser