Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Diabetes.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Diabetes."— Presentationens avskrift:

1 Diabetes

2 Vad är diabetes? Diabetes är namnet på sjukdomar som leder till att kroppen får högt blodsocker. Kroppen producerar något som heter insulin, som gör att kroppen kan ta upp sockret i blodet. Diabetes gör att kroppen inte kan producera insulin på samma sätt. Ungefär människor har diabetes i Sverige idag.

3 Typ 1-diabetes och Typ-2 diabetes
Det finns två olika vanliga sorters diabetes: Typ 1- och Typ 2-diabetes. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att producera insulin. Då måste man ta insulin-injektioner genom en spruta varje dag. Vid typ 2-diabetes kan det fortfarande bildas lite insulin, men inte tillräckligt mycket.

4 Lågt och högt blodsocker
Om en diabetiker har för lite socker i blodet kallas det lågt blodsocker. Vid lågt blodsocker kan man bli skakig och känna sig hungrig eller irriterad. Det är viktigt att inte ge insulin till en diabetiker med lågt blodsocker! Om en diabetiker har för mycket socker i blodet kallas det högt blodsocker. Då har diabetikern för lite insulin. Vid högt blodsocker kan man må illa, bli trött och svimma.

5 Viktigt att tänka på med diabetes
Det är bra att vara aktiv och träna, för det sänker blodsockret. Det är också viktigt att äta bra och hälsosamt Det är bra att inte äta för mycket socker eftersom mycket socker snabbt höjer blodsockret. Det är bättre att äta många små måltider, än att äta för mycket på kort tid.

6 Källor


Ladda ner ppt "Diabetes."

Liknande presentationer


Google-annonser