Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad innebär hälsa för dig?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad innebär hälsa för dig?"— Presentationens avskrift:

1 Vad innebär hälsa för dig?

2 Hälsa Hälsa är ett begrepp som kan definieras på olika sätt. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) är hälsa ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Alltså, att man mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Många betraktar hälsa dels som frånvaro av sjukdom och dels som ett ideal för det goda livet. Hälsa bör betraktas som ett helhetsperspektiv där både kropp och själ mår bra. Din hälsa kan påverkas av hur du lever ditt liv, dvs vad du äter och dricker, motion, vem/vilka personer du umgås med, familjerelation, vilka krav du sätta på dig själv, ditt arbete, m.m.

3 Några exempel på hälsoproblem som beror på vårt levnadssätt.
Övervikt Ätstörning Diabetes Hjärt- och kärlsjukdomar Stress Sömn problem

4 Övervikt En kroppsvikt som överstiger den förväntade eller normalvikten. Fetma är övervikt då BMI (Body Mass Index) överstiger 30. Övervikt orsakas av att vi äter mer än vad kroppen hinner förbränna, brist på motion eller fysisk aktivitet eller ärftlig. Sjukdomar till följd av övervikt är hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, m.m. Bantning är när man försöker att gå ner i vikt. Bästa sätt att gå ner i vikt är att ändra kostvanor och öka fysiskt aktivitet., till exempel att röra på sig mer. Man kan också söka hjälp från sjukvården.

5 Övervikt Bör vi vara oroliga? Hur ser det ut i Sverige?
Ganska bra i jämförelse med andra länder. Men siffrorna stiger om man jämför med några år tillbaka. År 2008 var 17 procent av de svenska 7-9 åringarna överviktiga År 2010 var 14 procent av både män och kvinnor mellan år överviktiga Källa: Bör vi vara oroliga?

6 Ätstörningar – anorexi och bulimi
Ätproblem där aptiten är kopplad till viktbekymmer och kroppsuppfattning. Vanlig bland ungar tjejer men killar är också drabbade Anorexi (anorexia nervosa) betyder självsvält och är en fixering vid kroppsvikten. En Anorektiker har en uppfattning att vara för tjock oavsett hur smal personen är och ätande leder till ångest. Hitta alltid på alla möjliga ursäkter för att slippa äta och tränar överdrivet mycket. Obehandlad anorexi kan vara livshotande därför är det viktigt att söka hjälp så fort en misstanke uppstår.

7 Varför Anorexi? Orsaker till anorexi kan vara bland annat att:
man vill se ut som skönhetsbilder som man ser på Tv eller reklamtidningar, man haft problem i skolan, med familjen eller kamrater, man ställer orimliga höga krav på sig själv.

8 Hur påverkas kroppen? En anorektiker kan i värsta fall få låg puls, sämre blodcirkulation, och frysa hela tiden, fingrar och tår blåfärgas, man tappar ofta hår på grund av att blodcirkulation blir sämre. Menstruation kan upphöra hos tjejer eftersom hormonaktiviteter förstörs. En anorektiker mår psykiskt dåligt. Eftersom hormoner har många viktiga funktioner i kroppen, riskerar en anorektiker att få många allvarliga hälsoproblem som kan leda till död om personen inte får hjälp. Genom att andra sitt livsstil (t. ex ändrad kostvanor, träna mindre, och för behandling av sjukvården) kan en anorektikers liv räddas.

9 Bulimi Bulimi (bulimia nervosa) betyder hetsätning dvs att man äter enorma mängder mat och sedan kräkas upp alltihop. Den som har bulimia nervosa hetsäter i perioder då man känner en stark längtan efter mat och godis. Detta sker samtidigt som man försöker gå ned i vikt. Det blir en stark konflikt mellan längtan efter mat och viljan att gå ned i vikt. För att klara av utmaningen försöker personen att kräkas upp maten, använda laxermedel eller överdrivet fysiskt aktivitet. Det är svårt att upptäcka personen med bulimi. Därför är det viktigt att söka hjälp så fort en misstanke uppstår.

10 Diabetes Diabetes är en sjukdom som innebär att sockerhalten i blodet är ovanlig hög. Diabetes orsakas dels av brist på hormonet insulin eller av att insulinet inte har full effekt, att man ärvt sjukdomen från någon i släkten eller på våra levnadsvanor (kostvanor, motion, rökning, alkohol m.m.) Insulin är ett hormon som produceras i bukspottkörteln, Insulin omvandlar överskott socker i blodet till glykogen som sedan lagras i levern. Det finns två vanligaste former av diabetes: typ 1 och typ 2 Typ 1 diabetes beror på att antikroppar förstör beta celler i bukspottkörteln som tillverkar insulin. Vanligast bland barn. Typ 2 diabetes oftast bryter ut i vuxen ålder och orsakas av att man inte har förmåga att producera tillräckligt med insulin.

11 Allmänna symptom Ökad trötthet att man ofta är törstig
att man kissar mycket, och att man går ner i vikt utan att man banta. Det finns inget botemedel mot diabetes därför är det viktigt att tänka på hur man lever sitt liv. Vanligaste behandlingsmetoder är användning av insulin sprutor, ändrad kostvanor, ökad motion

12 Hjärt- och kärlsjukdomar- exempelvis åderförkalkning
Åderförkalkning innebär att det bildats kalkartade fettinlagringar på blodkärlens insida. När det blir för trångt i blodkärlen får blodet svårare att passera. Åderförkalkning kan ibland göra att det bildas blodproppar i blodkärlen, vilket kan orsaka olika allvarliga sjukdomar. När blodkärlen som leder blodet till hjärtmuskeln blir för trånga kan du få kärlkramp eller hjärtinfarkt. Om kärlen som leder blodet upp till hjärnan blir för trånga kan du drabbas av stroke då en del av hjärnan får tillfällig syrebrist. Hjärt- och kärlsjukdomar kan orsakas av bland annat övervikt, minskad fysisk aktivitet, rökning, stress, hög kolesterol i blodet m.m.


Ladda ner ppt "Vad innebär hälsa för dig?"

Liknande presentationer


Google-annonser