Maximera lyckan – minimera lidandet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Introduktion till dagens övning
Advertisements

Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Etik och moral Vad innebär det?.
Liten begreppsgenomgång
Hur vet vi vad som är rätt/fel?
Spelstrategi.
Vad är feedback? Vad ska jag tänka på för att feedback ska bidra till studentens lärande?
Demokrati.
Hinduism - Indiens religion -
Hur fattas utrikespolitiska beslut?
Föreläsning 7 Analys av algoritmer T(n) och ordo
Fattigdom och ett gott liv
Varför finns ondskan? Text: Olov Fahlander
Demokrati och hur Sverige styrs
Etik- Modet att välja!.
Vi undersöker kraft och rörelse
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
MORIA: Frihet och utlitarism. Bentham, Mill och Sidgwick Yttrrande och livsstilsfrihet The harm principle Aktutilitarism (och tumregler)
Elin Palm Filosofienheten, KTH
Etik Religionskunskap, åk 9.
Hinduism  Åk 6 1.
OLIKA FORMER AV ETIK.
Vägen till ökad konkurrenskraft? Slutsatser? »Hur kan byggbranschen använda detta?
MORIA: Frihet och utlitarism
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Filosofi 1.
Konsekventialism Elin Palm.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
MAKTLEKAR.
1800-talet.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Formare 2015 Motivation.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
R ESULTAT A TTESTERA. 2 PROCESS FÖR RESULTATRAPPORTERING Rapportera resultat Förbereda resultat- rapportering Attestera resultat Attestera resultat Administratör.
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Konsekventialister säger att moraliskt rätt handlande = maximerandet av värde. Vissa (dock inte alla) K hävdar att det relevanta värdet i fråga är välfärd.
Förbättringsområde folkhälsa Matvanor hos föräldrar till minderåriga barn och vissa utvalda övervikts- och/eller diabetespatienter.
Etik och moral.
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT.
ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att läsa och förstå.
Vardagsrasism Inklusive etnocentrism. Etnocentrism betyder att man bedömer främmande kulturer med sin egen måttstock och att man placerar de egna kulturella.
Normativa moralteorier är abstrakta strukturer som klassificerar människor, handlingar och utfall (sakförhållanden) i värdetermer, och framställer ett.
Etik - Att göra det rätta.
Etik och framsteg. Intuitionism vs. det moraliska sinnet Intuitionisterna (Samuel Clark under talet; följer Cudworth, Henry More; Cambridge Platonisterna)
Det kategoriska imperativ-testet: (i) Formulera din maxim. I situation S utför jag H i syfte att uppnå Ä.
Etik – vad är det? Grundläggande problem och modeller med utgångspunkt i Inledning till etiken.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Konsekventialismens kriterium för en moraliskt rätt/fel handling:
Att skriva en resonerande text
Och hur ska man göra rätt?
Umeå 2016.
Indexberäkning Svarsalternativ Poäng per alternativ Antal svar
FG Wilson & Caterpillar
Varför behöver vi politik?
Nationalekonomi – vad är det?
Sid Ritningar.
POLITIK 2. Vem ska bestämma?.
Etik och moral.
Allhelgonaundersökning
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT
Den ryska revolutionen
Hur scannar jag i sal 14 Liten instruktion.
De nya svenskarnas röst !
Presentationens avskrift:

Maximera lyckan – minimera lidandet Utilitarism Maximera lyckan – minimera lidandet

Jeremy Bentham (1748-1832)

John Stuart Mill (1806-1873)

Maximera lyckan – minimera lidandet Utilitarismen tänker bara på konsekvenserna av en speciell handling. Det enda egenvärdet  lycka. Lycka är bra i sig självt enligt utilitaristerna. Målet för en utilitarist är att i varje situation väga de möjliga dåliga konsekvenserna gentemot de möjliga bra konsekvenserna. Frågan som en utilitarist ställer sig i varje given situation blir alltså: leder den här handlingen till maximal andel lycka?

Lycka Nytta Lidande ”Onytta”

Vilken väg ska man välja? Valet mellan olika möjliga handlingar, vad man ska göra, är ofta svårt. Ska jag gå det ena eller andra universitets- programmet är t.ex. ett svårt val. En utilitarist frågar sig alltid vilket alternativ som skulle ge mest lycka i slutändan och väljer detta.

Problem med utilitarismen Ojämn fördelning av lycka: eftersom bara lyckan räknas och hur mycket lycka som finns så räknas alltså inte fördelningen av lyckan för en utilitarist. Det kan bli väldigt orättvist. Omöjligt att förutspå alla konsekvenser: hur kan man veta alla konsekvenser innan man har gjort själva handlingen? Majoritetsförtryck: om bara den totala lyckan hos alla människor räknas, hur kan man då se till så att inte en minoritet blir förtryckt för att roa majoriteten?

I vilka situationer kan det vara svårt att veta konsekvenserna?

Olika typer av utilitarism Handlingsutilitarism: Jeremy Bentham. Den äldsta formen som räknar lycka på varje handling. Regelutilitarism: John Stuart Mill. Regler ställs upp för att moraliska regler generellt leder till mer lycka enligt detta synsätt. Preferensutilitarism: Richard M. Hare. Vad lycka är kan skifta kraftigt från person till person, därför använder denna form av utilitarism preferenser, dvs. tyckande som måttstock istället.