Snowboardteknik och analys del 1

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kraft och rörelse.
Advertisements

Gymnasieelevers tal om kroppsligt erfarande vid löpning Heléne Bergentoft.
Pausrörelser för stillasittande landstingspersonal
Instruktioner Alla övningar skall göras med god kroppshållning. Sänkta axlar, stolt bröst, sug in magen utan att hålla andan , fötterna i axelbredd. Andas.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Tennisteknik Utveckling av grundtekniken
Förflyttningsprinciper
Move! -mätinstrument för den fysiska prestationsförmågan
Johari-fönstret En modell för kommunikation och relationer, presenterad av Joseph Luft och Harry Ingham.
- Konsten att ge feed-back
Kort om | Skydd. Skyddens uppgift är att minimera effekten den anslags energi som uppstår vid en omkullkörning. Dvs. absorbera så mycket energi som möjligt.
Rörelse och kraft Sid
Fotvalv.
Rörelse Kapitel 7.
Krafter Sid
Ordet kommer ifrån latinet och betyder gemensam.
Vardagsrehabilitering
Koordination Definition:.
Denna presentation är ämnad åt kastare som roterar moturs
Instruktörsutbildning Det är bara det vi har personlig erfarenhet utav som kan kallas för kunskap, allt annat är information. Einstein Varmt välkommen.
Vi undersöker kraft och rörelse
Principer för arbetsställningar
Samspelet mellan människan, arbetsuppgiften och arbetsmiljön
Barbershop moves!.
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Vad vår hjärna kan lura oss!
Idrottsskador.
KVALITATIV ANALYS - BALK & RAM
LEDVÅRD Foto: Tina Stafrén.
Fyra viktiga element i konsumentbeslut
Läkaren beskriver de medicinska förutsättningarna
Utvecklingstrappan – en röd tråd från E - Senior
Träningslära Styrka.
Rörelser.
SKIDTEKNIKENS GRUNDER Utbildning för tränare & ledare
Modellering av en helikopters rörelser. En helikopters egenskaper [Bild: Rotationer] Förflyttning i tre dimensioner Rotation i tre dimensioner.
Konsten att åka så energisnålt och fort som möjligt
IFK Lidingö friidrott Tränarutbildning
Wakeboard Wakeboard är en brädsport som liknar skateboard och snowboard men man åker på vatten i stället för asfalt eller snö. Det kan även beskrivas som.
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Mia Jönsson Idrott och hälsa
Metaller Kap 12 Sid
Styrketräningsövningar & Förklaringar. ÖvningAntalVilaKroppsdel armhävningar3 x 15vila ca 15 sekunder mellan varje repetition överkropp ”Plankan” 2-3.
Utfall Stå med fötterna tätt ihop och händerna på höfterna. Ha en stolt hållning i rygg och bröst, håll huvudet högt. Ta ett steg fram och böj det närmaste.
TRÄNINGSLÄRA Våra kroppar är anpassade för ett liv i rörelse. Vad händer med våran kropp när vi rör oss för lite?
- Pilarna i händerna pekar mot höger öra/ axel SVING - Grepp.
Krafter Fysik. Repetition  Krafter i fysiken Tyngd Kraft Massa  Olika typer av krafter Muskelkraft Tyngdkraft Dragkraft Spännkraft Gravitationskraft.
Skidteknik SLAO Utb 1.
ÖVNINGAR P03 - målvakt bas
Snowboardteknik och analys del 2
Från steg 1 till examinerad
Analys Fördjupning SLAO Utb 3-4 Peter Warnberg 2012 Copyright
Snowboardteknik.
Rörelse Alla bilder är cc.
Mekanik.
Steg 1 Förenklad grundstil
Snowboardläraren.
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Mekanik del 2.
Ispass lördag 8:00-9:00 VSK F-07
Fysik Krafter.
Ispass lördag 8:00-9:00 VSK F-07
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Temaarbete under 4 lektioner
ARBETSTEKNIK I VÅRDEN FÖRFLYTTNINGSKUNSKAP Uppföljningsutbildning
Bara en kraft kan ändra fart eller riktning på något.
Spelarutbildningsplan
Tränarutbildning Steg 2 Skogsskytte V
SoL övningskompendie Tema: Speluppfattning
SoL övningskompendie Tema: Avslut
Presentationens avskrift:

Snowboardteknik och analys del 1

Snowboardteknik och analys del 1 Modellen Snowboardteknik Hur en snowboardåkare med sina rörelser styr utfallet i snowboardåkningen i varje specifik situation

Snowboardteknik och analys del 1 Tre rörelseplan Fysisk aktivitet som Snowboardåkning är möjlig genom rörelser. Det är med våra ledrörelser vi skapar snowboardåkning. Inom Rörelselära (Funktionell anatomi) beskriver man kroppens alla möjliga rörelser i tre rörelseplan. Sagittalplan, Frontalplan och Horisontalplan.

Snowboardteknik och analys del 1 I ämnet snowboardteknik och analys beskriver vi rörelser i fyra riktningar Sida-sida rörelser(Sagittalplan) Vertikala rörelser(Sagittalplan) Roterande rörelser(Horisontalplan) Fram-bak rörelser (Frontalplan)

Snowboardteknik och analys del 1 Sida-sida rörelser Sida-sida rörelser är rörelser i sidled (i förhållande till snowboarden) i Sagittalplanet. Med dessa rörelser kan vi flytta masscentrum i sidled i balanserande syfte. Vi kan också justera snowboardens kantvinkel. Vi delar in dessa rörelser i fot-höft, höft, lutning av hela kroppen.

Snowboardteknik och analys del 1 Vertikala rörelser Med Vertikala rörelser flyttar vi masscentrum vertikalt i Sagittalplanet. Vi kan med dessa rörelser påverka belastningen mellan snowboarden och underlaget.

Snowboardteknik och analys del 1 Roterande rörelser Med de roterande rörelserna kan vi rotera snowboarden (pivotrotation) och ändra riktning. Medrotation Motrotation Förvändning

Snowboardteknik och analys del 1 Fram-bak rörelser Med Fram-bak rörelser kan vi flytta masscentrum i frontalplanet och justera var längs med snowboarden vi vill att belastningspunkten/rotationspunkten ska vara.

Snowboardteknik och analys del 1 Grundpositionen/referensposition Grundpositionen är den position som vi utgår ifrån när vi beskriver, analyserar och åker snowboard. Det är en balanserad, parallell och neutral position för bästa rörelseberedskap. Den är stabil men ändå avslappnad. Jämn vikt på båda fötter. Den är lätt böjd i vrister, knän och höft. Ryggen rak rätt över brädan. Höft, axlar och armar parallell med snowboarden. Armar lätt utsträckta för god balans. Blicken i åkriktningen.

Snowboardteknik och analys del 1 Utfall Med begreppet utfall menar vi det snowboardåkaren åstadkommer i snowboardåkningen, vare sig det är en speciell typ av sväng ett hopptrick eller kanske bara en manöver för att åka till sidan av backen. Vi kan även se balans som ett utfall av våra rörelser. I en situation där det inte går som vi tänkt oss kan utfallet vara en vurpa. I en undervisningssituation kan vi se elevens mål som utfallet vi strävar efter att uppnå.

Snowboardteknik och analys del 1 Sladdande sväng Vad är en sladdande sväng? När använder vi en sladdande sväng

Snowboardteknik och analys del 1 Skärande sväng(carving) Vad är en skärande sväng? När använder vi en skärande sväng? Hur förklarar vi vad en skärande sväng är för våra elever?

Snowboardteknik och analys del 1 Spåren i snön avslöjar om vi har gjort en sladdande eller en skärande sväng

Snowboardteknik och analys del 1 Hastigheten Hastigheten är relativ för situationen och individen! Med ökande hastighet ökar behovet av kontroll och stabilitet! Hastigheten i svängen och hastigheten i fallinjen

Snowboardteknik och analys del 1 Svängens form och storlek Med svängens form och storlek kan åkaren styra hastigheten, både hastigheten man färdas i fallinjen och i svängen

Snowboardteknik och analys del 1 Snowboardens kantvinkel Regleras av Sida-sida rörelser(Sagittalplan) Med snowboardens kantvinkel reglerar vi den svängande kraften och den bromsande kraften

Snowboardteknik och analys del 1 Snowboardens BELASTNINGSPUNKT/rotationspunkt Justeras med Fram-bak rörelser (Frontalplan)

Snowboardteknik och analys del 1 Pivotrotation En Pivotrotation innebär att snowboarden roterar runt en specifik punkt (rotationspunkt) någonstans längs snowboarden. Vi kan åstadkomma en Pivotrotation med Roterande rörelser, Peddling, Snowboardens skärning och genomböjning

Snowboardteknik och analys del 1 Styrvinkeln Styrvinkeln är vinkeln mellan snowboardens riktning och hastighetens riktning

Snowboardteknik och analys del 1 Pivotrotationen och styrvinkeln i den sladdande svängen Den svängande effekten ökar med ökande styrvinkel till en viss gräns när den minskar igen. Ju större styrvinkeln är i en sväng ju större är den bromsande effekten

Snowboardteknik och analys del 1 Kantbytet i den sladdande svängen För att kunna byta kant i den sladdande svängen krävs att hastighetens riktning och snowboardens riktning pekar i samma riktning (styrvinkeln är noll) Kantbytet i en skärande sväng?

Snowboardteknik och analys del 1 Kantbytet i Nybörjarsvängen I Nybörjarsvängen kan kantbytet genomföras genom att styra snowboardens riktning i fallinjen. Här går snowboardens riktning och hastighetens riktning ihop naturligt.

Snowboardteknik och analys del 1 TORISION-TWIST AV SNOWBOARDEN (PEDDLING) Genom att du minskar kantvinkeln vid ena änden av snowboarden och ökar kantvinkeln vid den andra kan du skapa en rotation i snowboarden. Rotationen uppstår därför att friktionen är mindre där kantvinkeln är mindre.

Snowboardteknik och analys del 1 SVÄNGENS FASER Undantag: Nybörjarsvängen delar vi in i hälkant, fallinje och tåkant

Snowboardteknik och analys del 1 Hur påverkar förutsättningarna vårt val av teknik? Fysisk status? Färdighetsnivå? Motorik? Fysisk utveckling (ålder, mognad)? Rädsla? Självförtroende? Ambitionsnivå? Utrustning (bräda, bindningar, boots)? Terräng (lutning på backen etc.)? Snöförhållanden? Sikt? Väder?

Snowboardteknik och analys del 1 Gruppdiskussion Analysera nybörjarsvängen med hjälp av modellen snowboardteknik