Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Spelarutbildningsplan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Spelarutbildningsplan"— Presentationens avskrift:

1 Spelarutbildningsplan
Fotbollsfys

2 Fotbollsfys – en del av spelet
Fysiologi i spelet fotboll är aldrig en isolerad företeelse. I spelet är varje fotbollsaktion beroende på flera faktorer och sker i samband med att spelaren måste ta ett beslut i just den situationen. Vi försöker utveckla våra spelares fysiska färdigheter i så matchlika situationer som möjligt.

3 Fotbollsfysiska färdigheter
Våra spelares kapacitet i spelet fotboll är också beroende på deras fysiska färdigheter:

4 Målen för fotbollsfys Att förbereda spelarna för träning
Att förbättra explosiviteten i spelarnas fotbollsaktioner Att förbättra spelarnas uthållighet för att kunna utföra så många explosiva fotbollsaktioner som möjligt Att minska risken för skador och behålla spelarna på plan

5 Fas 0 – Aktivering + fysiska färdigheter
I Fas 0 kör vi den förberedelse träning som krävs för att spelarna ska vara redo att köra resten av träningspasset men som samtidigt har ett långsiktigt mål att utveckla spelarnas fysiska färdigheter för att spela fotboll. Pga klubbens schema för träningstider körs Fas 0 oftast utanför plan eller på en fri yta som inte krockar med lagen som tränar innan. Därför körs Fas 0 oftast utan boll. Fas 0 består av: Aktivering, koordination, dynamisk rörlighet, styrka förflyttningsteknik, fotarbete och Hoppa-landa-löpa.

6 Fas 1 – teknik övningar + fysiska färdigheter
I Fas 1 har vi möjligheten att integrera utvecklingen av spelarnas fysiska färdigheter i en teknik övning, dvs där bollen ingår. Detta kan ske på tre sätt: Fas 1 övningen i sig utvecklar vissa specifika fysiska färdigheter. Genom att integrera andra fysiska moment in i Fas 1 övningen. Genom att utföra Fas 1 övningen på en intervalbasis och utnyttja aktiv vila för att utveckla specifika fysiska färdigheter. Fas 1 lämpar sig särskilt för att Träna på att förbättra explosiviteten i spelarnas fotbollsaktionerna.

7 Fas 2+3 – Spel(förståelse) + fysiska färdigheter
I Fas 2 och Fas 3 används och utvecklas spelarnas tekniska och fysiska färdigheter i ett sammanhang där de är direkt kopplade till spelförståelse och spelet i sig. Fas 2 och Fas 3 lämpar sig särskilt för att Träna på att förbättra spelarnas uthållighet för att kunna utföra så många explosiva fotbollsaktioner som möjligt.

8 Träna på att förbättra explosiviteten i spelarnas fotbollsaktionerna
För att förbättra explosiviteten i spelarnas fotbollsaktionerna behöver vi tvinga fram maximala fotbollsaktioner och sedan vila länge – 10 x arbetstiden. Spelarna behöver vara fräscha – fullt återhämtade. Denna typ av träning ska utföras tidigt i träningspasset – under Fas 1. Spelarna behöver vara väl uppvärmda och förberedda – dvs efter Fas 0. Progression i belastning ska ske gradvist (tex längd på sprint / antal sprint).

9 Träna på att förbättra spelarnas uthållighet för att kunna utföra så många explosiva fotbollsaktioner som möjligt Syftet är att träna fotboll med högre intensitet, dvs utföra fler maximalt explosiva fotbollsaktioner under en tidsperiod, OCH behålla explosiviteten i fotbollsaktionerna. Kortare vila mellan fotbollsaktionerna – 3-5 x arbetstiden. Spelarna behöver inte vara 100% fräscha. Denna typ av träning ska utföras senare i träningspasset – under Fas 2 och 3. Denna typ av träning kan vara mycket slitsam – kräver längre återhämtningstid och är inget man gör dagen före match.

10 Träna på att förbättra spelarnas uthållighet för att kunna utföra så många explosiva fotbollsaktioner som möjligt Kan tränas genom spel på intervallbasis. T ex genom smålagsspel (3 mot 3, 4 mot 4) med speltid: 1-3 min, vila: 3-1 min. Progression kan ske genom olika metoder: kortare vila, ökat speltid, ökat antal spelintervaller. Kontroll när spelarna börja bli för trötta: när ena laget vinner boll, orkar de kontra, orkar motståndarna ställa om? Brytpunkt!

11 Spelformer i träning och fotbollsaktioner
Större spel ger mer vila mellan fotbollsaktionerna. Smålagsspel ger väldigt lite vila mellan fotbollsaktionerna (indikerat som ”X”).

12 Spelformer i träning och fotbollsaktioner
Olika storlekar på planer i träning ger olika antal och typer av fotbollsaktioner och intensitet. Större ytor ger möjlighet till mer positionsspecifikt träning. I smålagsspel kan en back och en anfallare exempelvis byta plats. Större planer ger mer utrymme för längre löpningar, kortare spelplaner ger kortare löpningar. Det blir mer start och stopp i en liten yta.


Ladda ner ppt "Spelarutbildningsplan"

Liknande presentationer


Google-annonser