Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Snowboardteknik.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Snowboardteknik."— Presentationens avskrift:

1 Snowboardteknik

2 Balans Statisk Dynamisk
Snowboardteknik Balans Statisk Dynamisk Balans är grunden i all snowboardåkning. Är man ur balans är det svårt eller omöjligt att svänga, samtidigt som god balans är en förutsättning för den rytm och harmoni som de flesta snowboardåkare eftersträvar. Balanskraven ökar ju mer avancerad snowboardåkningen blir.

3 Snowboardteknik Grundpositionen
Grundpositionen är den position som vi utgår ifrån när vi beskriver, analyserar och åker snowboard. Det är en balanserad, parallell och neutral position för bästa rörelseberedskap. Den är stabil men ändå avslappnad. Jämn vikt på båda fötter. Den är lätt böjd i vrister, knän och höft. Ryggen rak rätt över brädan. Höft, axlar och armar parallell med brädan. Armar lätt utsträckta för god balans. Blicken i åkriktningen.

4 Snowboardteknik Teknikmodellen beskriver de 3 grundläggande rörelser (balanserande rörelser) vi gör när vi åker snowboard. De beskrivs var och en för sig och de beskrivs hur de koordineras och timas ihop till en helhet. Allt inom ramen för balans.

5 Snowboardteknik Kantreglerande rörelser (Laterala rörelser)
Knä-fotkantning Höftkantning Hela kroppen Kroppens kantreglerande rörelser påverkar kantvinkeln mellan snowboard och snö. Exempel när vi och våra elever använder de olika kantreglerande rörelserna?

6 Snowboardteknik Kraftreglerande rörelser (Vertikala och längsgående rörelser) Belastning Storlek och fördelning Avlastning Hög och låg Utjämning Kroppens kraftreglerande rörelser reglerar kraften mellan snowboard och snö. Ge exempel på tillfällen då vi och våra elever använder sig av de olika kraftreglerande rörelserna.

7 Snowboardteknik Roterande rörelser Medrotation Motrotation
Kroppens roterande rörelser som påverkar hur snowboarden roterar. Ge exempel på när våra elever använder sig av de olika roterande rörelserna Relaterade begrepp: Peddling Skärande sväng Förvändning

8 Snowboardteknik

9 Snowboardteknik Styrvinkel Styrvinkel i sladdande och skärande sväng?
Styrvinkel i kantbyte

10 Snowboardteknik Vad påverkar vårt val av teknik? Terräng Underlag
Utrustning Mål Fysiska förutsättningar Psykiska förutsättningar Väder Instruktör Förebilder

11 Snowboardteknik Analys Undervisningsmodell

12 Snowboardteknik Analys Gruppdiskussion
Varför gör vi en snowboardteknisk analys? Vad krävs snowboardtekniskt för att göra en nybörjarsväng? Vad innebär orsak/utfall?


Ladda ner ppt "Snowboardteknik."

Liknande presentationer


Google-annonser