Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Poängbedömning för A,B och C klass Av Fredrik Johnson 2011-11-29.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Poängbedömning för A,B och C klass Av Fredrik Johnson 2011-11-29."— Presentationens avskrift:

1 Poängbedömning för A,B och C klass Av Fredrik Johnson 2011-11-29

2 Vi ska med detta bildspel försöka skapa en ram och förklara hur bedömning sker i Muaythai. Viktigast är att förstå att det är helheten man efterlyser och att man inte ska mäta enskilda tekniker 1 mot 1. Att tänka på är att det som skadar och tar kraften ur motståndaren, vinner över en teknik som annars ger poäng som enskild träff! Inledning

3 Boxning För att ta poäng med slag krävs att man tydligt kan se att den som anfaller lägger kroppsvikt bakom slagen och menar att träffa hårt. Jabbar och slag på handskar och armar ger inte poäng. Bara för att man slår och sekonderna ”ojar” sig betyder inte att det är träff.

4 Armbågar Man tydligt kan se att den som anfaller lägger kroppsvikt bakom tekniken och menar att träffa hårt. Armbågs tekniker gäller idag bara A klass. Korta snabba armbågsslag utan kropsvikt bakom likställs med jabbar och ger inte poäng. Träffområdet för armbågar är egentligen hela kroppen och kan ge bra verkan på lår, överarmar och bröst muskler.

5 Sparkar Det finns mängder av sparkar som kan utdelas under en match. Vissa mer eller mindre effektiva. Sparkar mot lår och ben är den enklaste sparken men också den lättaste att gardera sig emot. Sparken måste vara kraftfull och menad för att ge poäng. Rundsparkar mot kroppen är den vanligaste sparken och ger i allmänhet den bästa utdelningen då armar som ligger mot kroppen räknas som ren träffyta. Sparkar som utdelas mot huvudet kräver bra balans och god teknik och blir sällan poänggivande, då det är lätt att ducka och undvika.

6 Knätekniker Knätekniker mot kroppen ska ha en teoretisk träffpunkt bortom motståndaren. En knäteknik ska som ordet beskriver vara en träff med knäet och inte med låret. Clinchknän ska ha en tydlig höftinvridning för att ge poäng. Tekniskt dålig knäteknik kan inte leverera kraft och ger därför inga poäng.

7 Clinch Vid turnering är Clinch idag begränsat till 10sek. Icke turneringsmatcher har ingen begränsning. Den tävlande måste vara aktiv och inte stå och vänta – annars bryts clinchen. Poäng gör man genom att bryta ner motståndaren enligt regelverket och träffa med knätekniker mot kroppen och huvud (A klass). Knätekniker mot benen är svårbedömda räknas generellt inte som poäng men kan skada motståndaren vilket ger fördelar under senare del i matchen.

8 Kast Att kasta sin motståndare utan att samtidigt utföra en teknik ger i sig själv inga poäng. Men vid en jämn match så kommer domarna att uppleva att den som kastar är en starkare boxare och vinner då fördel. För att ett kast ska räknas som rätt teknik så får man inte på något sätt lyfta sin motståndare inte heller använda den egna höften, benet eller foten som brytpunkt om man samtidigt håller i sin motståndare med en eller två händer runt kropp och huvud. Vid ett svep eller kast från clinch får man endast sparka/svepa med ovansidan av foten. Ett eller två kast kan avgöra en jämn match men är helt obetydliga i en ojämn match. Kast räknas som en defensiv teknik.

9 Försvar Även ett bra försvar kan ge poäng och då i samband med kontringar. Bra försvar är att blockera eller undvika slag och sparkar dock inte genom att fly undan. Rätt avstånd är viktigt. Att medvetet låta en teknik träffa, för att ge tillbaka, ska inte ses som försvar. Att glida undan för en teknik och sedan kontra och träffa ses som bra försvar och ger poäng för både undanglidningen och träff. Stoppsparkar mot kropp och ben, som avbryter en offensiv teknik från motståndaren, ger poäng. Blockeringar utförs med skenben, underarmar och handskar med klar distans från kroppen.

10 Att dominera matchen Genom att kontrollera matchen och skära av ytor i ringen, så styr man matchen. Att få motståndaren att backa utan att utföra tekniker tyder på respekt. Under clinchen vara den starkare boxaren som bryter ner eller försätter motståndaren i försvarsposition. Dominerar gör man inte om man springer på och slår med endast ett fåtal träffar. Dominans visas genom att man är kontrollerad och har hög träffprocent. Att visa smärta och dålig ork ger dominans och plus till motståndaren.

11 Vad gör man vid träff i skrevet? Om en knäteknik träffar i skrevet under clinch är en varning direkt. Om du som ringdomare inte såg hur den tog så fråga närmaste poängdomare. Man kan tänka på att det är oftast den som är trött som blir träffad i skrevet och denna behöver normalt även längre tid på sig i återhämtningen Det är upp till ringdomaren att bedöma om sparken mot skrevet är avsiktlig eller inte. Vid oavsiktlig träff ges 2 min vila till skadad boxare. Om domaren där emot tycker att sparken var avsiktlig så varnas eller diskas boxaren.

12 Vem tar då poängen i olika dueller? Man ska ta hänsyn i bedömningen hur teknikerna som träffar påverkar boxaren. Man kan förenklat säga att en teknik med högre svårighets grad vinner över en teknik som är enklare att utföra. Dessa regler är för att vi ska slippa att se Muaythai anpassas till regelverket så man bara tränar på att levererar enkla tekniker för att göra poäng.

13 Bedömnings grunder 1.Ren träff 2.Kraft 3.Skada 4.Aggressivitet/ Framåtanda 5.Försvar 6.Annat som mindre fouls och bra uppförande

14 Vem vinner ronden? Om boxare får ta en räkning kan denne aldrig vinna ronden. Den boxaren som har träffat med flest hårda tekniker vinner ronden. Den boxaren som har träffat rent flest gånger med muaythai tekniker vinner ronden. Den boxaren som har den bästa helheten i ronden vinner, anfall, försvar och stil.

15 Summering En poäng givande teknik ska träffa rent och ha kroppstyngd bakom tekniken. Alla träffar räknas lika i poäng men man lägger stor vikt vid hur tekniken påverkar motståndaren och tar hänsyn till helheten. Det är inte flest utförda tekniker som vinner – det är flest rena träffar!


Ladda ner ppt "Poängbedömning för A,B och C klass Av Fredrik Johnson 2011-11-29."

Liknande presentationer


Google-annonser