Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Musklerna Vad vi än sysselsätter vår kropp med arbetar våra muskler.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Musklerna Vad vi än sysselsätter vår kropp med arbetar våra muskler."— Presentationens avskrift:

1 Musklerna Vad vi än sysselsätter vår kropp med arbetar våra muskler.
Viktigaste uppgifterna är att hålla ihop skelettets olika delar och att röra kroppen (påverkbara skelettmuskler). Hjärtats muskelatur samt magens och tarmarnas muskelatur (glatta muskelaturen) kan inte påverkas med viljan. Muskelcellerna kan antingen dra ihop sig eller bli längre.

2 En muskel behöver syre för att kunna arbeta.
Vid hårt arbete kan det bli syrebrist i muskelcellerna och mjölksyra uppstår och ”förlamar” musklerna. Genom träning kan man öka muskelcellernas storlek. Bättre kondition gör att kroppen blir bättre på att ta upp syre ur luften och transportera det till musklerna. Ju bättre detta fungerar desto längre orkar man springa t ex.

3 Andningen Till förbränningen i cellerna krävs syre. Detta tas om hand från luften vi andas. (cellandningen) Som avfall bildas gasen koldioxid. Allt detta klaras av med hjälp av lungorna. I lungorna kommer blodet i kontakt med luften och syresätts. Koldioxid lämnas till luften.

4 Vad har lungorna för uppgift
Vi behöver syre för att kunna leva. Lungorna hjälper till med detta. När vi andas så kommer syre in i våra lungor ca 21 % (0,04 % koldioxid). När vi andas ut så är syre halten 16 % (4 % koldioxid). Detta kallas syreutbytet och går till så här: Syre kommer in i kroppen Vi andas ut koldioxid Syret används av cellen Cellen bildar koldioxid

5 Luftvägarna Inandningsluften går från näs- eller munhålan via luftrören, bronkerna och luftrören till lungorna.

6 Lungorna är inte bara två ihåliga påsar, utan består av ett avancerat rörsystem som längst ut avslutas med små klasar av lungblåsor.

7 Hur kommer luften in i lungorna?
Det gör den när diafragman och musklerna som finns i bröstkorgen gör så att utrymmet runt lungan ökar då sugs det in luft i lungan. Det är så att lungan ligger i en säck (lungsäck) som håller lungorna utspända. Detta pga vakuum. Skulle det Gå hål på denna säck råkar man ut för en så kallad punkterad lunga.

8 Våra muskler

9 Träning Skador

10 Olika typer av muskler Skelettmuskler Glatt muskelatur
Det är muskler som fäster i skelettet och går att styra med viljan. Glatt muskelatur Det är muskler som vi inte kan styra. De finns i hjärtat och tarmarna bland annat. Hjärtmuskelatur En muskel som arbetar dygnet runt. Den har därför många blodkärl som förser den med syre och näring

11 Musklerna arbetar oftast två och två
Musklerna arbetar oftast två och två. Där den ena böjer och den andra sträcker. Detta kallas dynamiskt arbete. När en muskel hålls spänd en längre tid kallas detta statiskt arbete.

12 Muskelfiber En muskel byggs upp av små muskelfibrer som samlas ihop i buntar och buntarna bildar en muskel. Muskelcellerna som bygger upp muskelfibern har förmågan att kunna dra ihop sig när den får en elektrisk impuls från nervsystemet.


Ladda ner ppt "Musklerna Vad vi än sysselsätter vår kropp med arbetar våra muskler."

Liknande presentationer


Google-annonser