Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till föreläsningen om musklerna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till föreläsningen om musklerna"— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till föreläsningen om musklerna
Ann-Sophie Kronsjö Kunskapsskolan i Nacka VT-2003 Jag kurs 1

2 Muskelcellen Muskelcellen kan omväxlande dra ihop sig och slappna av och skiljer sig därför från andra celler. Muskelceller är långsmala och kallas även fibrer. Många muskelfibrer bildar en muskel. Musklernas uppgift är att skydda skelettet och organ.

3 Olika slags muskler Glattmusklatur Hjärtmusklatur Skelettmuskler

4 Glattmusklatur Den glatta muskulaturen arbetar utan att vi kan styra dem med viljan. Glattmusklatur finns bland annat i huden, tarmarna och blodkärlens väggar. De glatta musklerna är långsamma men de har stor uthållighet.

5 Hjärtmuskeln Hjärtmuskeln arbetar utan att vi kan påverka den med viljan. Hjärtmuskeln är ett nätverk av förgrenade muskelceller. De är snabba och mycket uthålliga.

6 Skelettmusklatur Skelettmusklerna fäster vid skelettet med senor & påverkas av viljan. Det finns 400 skelettmuskler i kroppen. En skelettmuskler innehåller flera buntar av muskelfibrer(celler) Energi får cellerna genom druvsocker och syre koldioxid och vatten & energi frigörs . En del av energin omvandlas till värme.(kroppsvärme)

7 Forts. skelettmusklerna
Skelettmusklerna arbetar i par mot varandra. Exempelvis biceps och triceps. Musklerna måste arbeta mot varandra eftersom en muskel inte kan dra ut sig själv. Skelettmusklerna innehåller en blandning av röda och vita muskelfibrer. Röda muskelfibrer-långsamma, men uthålliga Vita muskelfibrer- snabba, mindre uthålliga

8 Kroppens muskler, framsida
Ansiktsmuskler Deltamusklen Bröstmuskeln Bukmuskler Skräddarmuskel Lårmusklen Biceps

9 Kroppens muskler, baksida
1. Kappmuskeln 2. Triceps 3. Breda ryggmuskeln 4. Stora sätesmuskeln 5. Vadmuskeln 6. Hälsenan

10 Muskelskador Muskelbristningar
Uppstår i muskler som utsätts för kraftiga ryck , då uppstår en blödning. Träningsvärk Är små bristningar i muskler och blodkärl, beror ofta på överansträngning eller dåligt tränade muskler.


Ladda ner ppt "Välkommen till föreläsningen om musklerna"

Liknande presentationer


Google-annonser