Örebro – Europas teckenspråkshuvudstad

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Framtidens detaljplaner Vad görs för att möta kraven?
Advertisements

Kommuners insynsrätt i fristående skolor
IFLA manifest för bibliotekstjänster till personer med läsnedsättning Framtaget av LPD/ IFLA Godkänd av IFLA styrelse april 2012 Antagen av Unesco nov.
Exempel utifrån ett antal målområden
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Esitelmän pitäjän nimi Helsingfors stads strategiprogram 2009–2012.
Nacka – en trygg och säker kommun. Nacka – Safe Community sedan 2000 • Blev certifierad som Safe Community år 2000 • Vi återcertifierades 2010.
Nykvarns kommun Bidragsmöjligheter Januari Strukturfondspartnerskapen •Förbättra tillgängligheten och öka förutsättningarna för regionförstoring.
EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Gränsöverskridande samarbete över fjäll och hav Kommunerna Rana, Vefsn Rana Utviklingssellskap.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun
FoU-samverkan på EU-arenan – Regionala FoU-strategier för Norra Sverige Erik Bergkvist Rapportör EuropaForum.
En JoKhaMoshyamexandra Presentation
Välkomna Inkludering av barn och ungdomar med hörselnedsättning inom förskola/skola sep 2011.
Hållbar utveckling i Sahlgrenska akademins utbildningsprogram
Som utvecklingskraft. Internationalisering: varför?
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
EU;s sammanhållningspolitik Ny strategi Europa 2020 ersätter Lissabonstrategin Tillväxt o sysselsättningsstrategi Fokus på smart, hållbar och inkluderande.
Ungdomspolitiken i Sverige Ansvar nationellt: Integrations- och jämställdhetsdepartementet, Ungdoms- och folkrörelseenheten Ungdomsminister: Nyamko Sabuni.
Nordisk konferens i Göteborg september 2014
Mina två språk Malin Johansson 16/
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
AKK i förskolan Alternativ och kompletterande kommunikation
Breddtjänster – ett nytt skede i IT-politiken Christer Marking IT-kommissionen.
Barns tillgång till svenskt teckenspråk
Utsatta EU-medborgare Ove Ledin Vård och socialtjänst Leif Klingensjö Lärande och arbetsmarknad.
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Nationellt centrum för flexibelt lärande, CFL CFL är en statlig myndighet med uppgift att främja livslångt lärande för alla, genom att stärka och stimulera.
KulturpolitisK Konferens Öresund 2011 Yngve Petersson ordförande i Kulturnämnden, Region Skåne Regional kulturplan för Skåne.
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
DU-PROJEKTET Döva Utvecklingsstörda
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Teckenspråk på Språkrådet
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
En arena för lek och kompisskap
Europa 2020 Sabine Mayer. Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande.
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
ÄPPELHYLLEVARDAG FOLKBIBLIOTEKENS ARBETE MED TILLGÄNGLIGA MEDIER FÖR BARN Ingrid Källström Stockholm 23 april Tillgängliga medier på folkbibliotek2.
När inkludering blir exkludering Ingela Holmström
Internationella avdelningen (IA) Energimarknadsrådet 6 maj 2015 Petra Lindmark, Internationell samordnare och analytiker Caroline Törnqvist, Avdelningschef.
Svensk minoritetspolitik
Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Regional Digital Agenda för Gotland. Bakgrund och syfte En digital agenda för Sverige, november 2013 Konkretisering av EU:s mål för Europa Syftet med.
Verksamhetsuppföljning. Årlig uppföljning av verksamheten Verksamhetsuppföljning Självskattning Regional Lokal om man vill.
”Från Kust till fjäll skapas en hållbar attraktiv region” Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län
ForskarFredag Vetenskapsrådet 18 april 2007 Cissi Askwall och Anders Sahlman.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Magdalena Brasch.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Pressmeddelande för Örebro augusti 2015.
Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet Anders Carlsson Eklund Eures rådgivare David Tachezy Eures rådgivare Örebro 22 februari,
Vård och omsorgsutbildning. Ny Gymnasieutbildning -Gy 11 Förordning om läroplan för gymnasieskolan (SKOLFS 2011:144) trädde i kraft 1 november 2011) -Vux.
Riksförbundet Attention: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar.
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Tillsammans kan vi förebygga våldsbejakande extremism
Regional årlig uppföljning Ingen övergödning 2016 lyncmöte 16 sept
Vad är daglig verksamhet Daglig verksamhet är en frivillig insats och ska i första hand syfta till att matcha individer mot arbete, men anpassas utifrån.
att Välj(a) jämställdhet!
- Hjärtstartarregistret
Digital plattform Delaktig kommunikation
Risk- och sårbarhetsanalyser
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110
Digitalt först med användaren i fokus
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Framtidens fritid och civilsamhälle
Presentationens avskrift:

Örebro – Europas teckenspråkshuvudstad Välkommen till Örebro - Europas teckenspråkshuvudstad!

Örebro – Europas teckenspråkshuvudstad Språklagen 2009:600 9 § Det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja det svenska teckenspråket. 14 § Var och en som är bosatt i Sverige ska ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda svenska. Därutöver ska … 2. den som är döv eller hörselskadad och den som av andra skäl har behov av teckenspråk ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda det svenska teckenspråket.

Örebro – Europas teckenspråkshuvudstad Avsiktsförklaringens åtaganden Vi följer språklagen från 1 juli 2009 och verkar för utveckling och användning av svenskt teckenspråk. Vi synliggör det svenska teckenspråket i samhället. Vi uppmuntrar personer som är intresserade av svenskt teckenspråk eller behöver sådana kunskaper i sitt yrke att studera det. Vi uppmärksammar behovet av svenskt teckenspråk i våra organisationer. Vi deltar i det regionala, nationella och internationella arbetet för att underlätta vardagen för teckenspråkiga medborgare. Vi verkar för kompetensutveckling av vår personal för att öka kunskapen om teckenspråkiga medborgare

Örebro – Europas teckenspråkshuvudstad Prioriterade områden Teckenspråkskompetens Äldreomsorg Meningsfull fritid och ungdomsgård Modersmålsundervisning Arbetsmarknadssatsningar för teckenspråkiga ungdomar och medborgare

Örebro – Europas teckenspråkshuvudstad Definition av olika begrepp Teckenspråkiga medborgare Teckenspråksperspektiv Teckenspråkskompetens Dövkultur CODA – Childrens of Deaf Adults

Örebro – Europas teckenspråkshuvudstad Vision Örebro uppfattas av allmänheten, framförallt av de teckenspråkiga medborgarna, som den stad där levnadsvillkoren för teckenspråkiga medborgare som helhet är bra anpassade till deras förutsättningar. Arbetsmodell för övriga kommuner och europeiska länder Teckenspråkigt servicecenter och nationellt kunskapscenter för svenskt teckenspråk

Örebro – Europas teckenspråkshuvudstad Tack för visat intresse!