Försoningsläran, kärleksbudskapet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En genomgång av de kristna idéerna och trosuppfattning
Advertisements

1 - Bönens värld, inledning.
2 saker religioner håller på med:
Nionde söndagen Efter trefaldighet Tema: Goda förvaltare Kollekten går till: Svenska kyrkas internationella arbete. För kollekten i Berga är
ISLAM 1,3 miljarder troende och världens näst största religion.
Söndag 2 mars hur utmanande är det inte?! MATTEUSEVANGELIUM KAPITEL 9 FÖLJ JESUS.
Missionsundervisning i skriftskolan Exempel på saker att ta upp under lektionerna om mission.
KRISTENDOMEN. PLANERING 1: Historia 2: Helig skrift 3: Speciella riter 4: Centrala gestalter 5: Gudssynen.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Trettonde söndagen Efter trefaldighet- Tema: Medmänniskan Kollekten går till: Diakoniinstitutionerna. BERGA KYRKA Texterna står på sidan 1514.
Tionde söndagen efter trefaldighet efter trefaldighet Tema: Nådens gåvor Kollekten går till: Svenska kyrkans internationella arbete. BERGA KYRKA
ETIK Olika teorier och religiösa perspektiv. Teori och praktik En enkel uppdelande förklaring av etik och moral är att etik är tankarna kring rätt och.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Tre religioner – systerreligioner. Judendomen, kristendomen, islam Tre olika religioner men mycket gemensamt Kommer från samma del av världen Abraham.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
HOSIANNA Hosianna, kommer från hebreiskan och betyder "rädda oss" eller "kom med hjälp!". Det är en hos judarna förekommande vädjan till konungar eller.
Jesus stressade inte -men han hann ändå.. Jesus var Gud och samtidigt människa. Han blev: Hungrig, trött, ledsen, arg och upprörd. Hungrig, trött, ledsen,
Etik - Att göra det rätta.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Detta är miljömåltider
Bibeln Bygger på muntlig tradition från 900-talet f.v.t (=före vår tidräkning)framåt.
Guds utvalda folk - förbundsfolket
Evangeliets kraft 2.
Heliga Korsets katolska församling
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Gud är alltid god Matteus 6:33, 7:7-11.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Sky det onda och gör det goda, sträva efter att hålla fred. Ps. 34:14
Religion - vad är det?.
Religionens namn Kristendomen.
Att vara Jesu vittne (Evangelisation).
Rödluvan och vargen.
Jesus – enligt evangelierna Johannesevangeliet 14:1-11
Varför läser ni religionskunskap?
Evangeliets kraft 1.
Konsten att läsa skönlitteratur
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Andens gåvor 1.
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Bön & tillbedjan.
Helgelse Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst.
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
ur Centralt innehåll för religion 1
Etik och moral.
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Steg för livet
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Monoteistiska religioner Islam – moskén och koranen
Religion.
Upplysningen 1700.
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
Du är riktigt trött och frustrerad……
Ett fel på kvinnor.
En gemenskap som väcker förundran
Finska Missionssällskapets strategi
Ett nådens år Matteusevangeliet 21:1-11.
Det handlar inte om oss Markusevangeliet 1:32-39
Du är riktigt trött och frustrerad……
”Från Paulus, apostel, utsänd inte av människor eller genom någon människa utan av Jesus Kristus och Gud fadern som uppväckt honom från de döda.  2Jag.
Du är riktigt trött och frustrerad……
Du är riktigt trött och frustrerad……
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Världens största religion
Om buden.
Om Tro.
Kyrkan. Kyrkan Hej. Det är jag som skall visa er lite om vad kyrkan är för något om jag hinner.
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Försoningsläran, kärleksbudskapet Kristendom Försoningsläran, kärleksbudskapet

Försoningsläran Adam och Eva bröt mot reglerna Gud älskar sin skapelse och vill försonas Sänder Jesus Jesus tar på sig mänsklighetens synder och dör med dem på korset Relationen människa – Gud återställdes i och med Jesus död. Försoningstanken är kärnan i kristen tro

Försoningsläran De flesta kristna blandar dessa tre synsätt: Betydelsen av Jesus död, olika tolkningar: Seger för kärleken och döden Offerlamm (msk tilldelas ett straff men klarar inte av att ta det själv, måste ske i form av ett offer, Gud tar på sig straffet) Upprättelse av människan: ”Du duger som du är, Jesus har tagit dina brister ifrån dig

Försoningsläran Frälsning – ett resultat av Guds nåd Nåd betyder gratis – Gud förlåter Genom att tro på Jesus som Guds son och världens frälsare räddas människan från ondska och till ett liv med Gud. ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv” (Johannesevangeliet 3:16)

Kärleksbudskapet ”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv”. (Joh 3:16) I Jesu liv blir Guds kärlek till världen och människan synlig. Det är den kärleken som är Jesu budskap och Jesus visar den kärleken genom sitt liv, sin död och uppståndelse.

Kärleksbudskapet När Jesus får frågan vilket som är det viktigaste budet svara han ”Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela ditt förstånd. Du skall älska din nästa som dig själv” (Matt 22:37-39), Det dubbla kärleksbudet. Kärleken är därför central och alltings utgångspunkt och mål i den kristna tron. Gud är kärlek och när Jesus dör och uppstår så är det berättelsen om kärleken som övervinner allt – till och med döden.

Kärleksbudskapet Som Guds medarbetare i världen har människan ett unikt ansvar för andra människors välbefinnande. Att bry sig om andra är detsamma som att bry sig om sig själv och om Gud. Tron får moraliska konsekvenser. Ex Moder Theresa som vigde sitt liv åt arbete för de fattiga.

Jesus som förebild Etiken som Jesus predikade om Bergspredikan: bud och regler Några få räcker men de skall följas med hjärtat ”Ni har hört att det blev sagt: Öga för öga, tand för tand. Men jag säger er: värj er inte mot det onda. Nej, om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom.” (Matt5:38-39) Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.” (Matt7:12)

Etik Regeletik: följ buden och reglerna MEN Sinnelagsetik: dina handlingar ska ske med kärlek – viktigast är din inställning när du följer buden. Konsekvensetik: vad händer om du inte följer de etiska reglerna? Dygdetik: vad är en dygdig människa? Målet: att leva ett liv som i så stor utsträckning som möjligt liknar Jesu liv. Jesus visade hur man kan leva i kampen mot det onda.

Fundera på Går Jesus etik att förverkliga? Kärleken ska inte bara finnas i tanken utan även i ord och handling Kompromisslöst kärleksideal Allas lika värde Älska även din fiende