Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bibeln Bygger på muntlig tradition från 900-talet f.v.t (=före vår tidräkning)framåt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bibeln Bygger på muntlig tradition från 900-talet f.v.t (=före vår tidräkning)framåt."— Presentationens avskrift:

1 Bibeln Bygger på muntlig tradition från 900-talet f.v.t (=före vår tidräkning)framåt

2 Bibeln kommer från grekiskans ”biblia” som betyder böcker
Gamla Testamentet (39 böcker) Heliga böcker för judar och kristna De äldsta delarna skrevs ca 400 f.v.t 5 Moseböcker om jordens skapelse, Israels äldsta historia fram till precis innan Jesus föddes, Folkets lagar Poetiska böcker (Höga Visan och Ordspråksboken bland annat) Profetiska böcker där profeter talar om vad som ska hända och varnar folket för framtida olyckor om de inte följer Guds bud. Nya Testamentet (27 böcker) Heliga böcker bara för kristna Om Jesus Kristus liv och budskap 4 Evangelier (ett evangelium ”glädjebudskap”) Lukas (55-90 e.v.t.) Markus (60-tal e.v.t) Matteus (direkt efter Markus) Johannes ( e.v.t.) Brev till de första kristna församlingarna

3 Första Moseboken i Gamla testamentet om världens skapelse: I Mos 1:1
”I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och en gudsvind svepte fram över vattnet. Gud sade: ”Ljus, bli till” och ljuset blev till. Gud såg att ljuset var gott och skilde ljuset från mörkret. Gud kallade ljuset dag, och mörkret kallade han natt. Det blev kväll och det blev morgon. Det var den första dagen” ”Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem.” Gud skapar världen med växter, djur och de första människorna på sex dagar och på den sjunde vilar han.

4 I en annan version av skapelseberättelsen finns historien om Adam och Eva där människan inte skapas samtidigt utan först mannen och sedan kvinnan av mannens revben. Detta bibelställe har använts för att ursäkta förtryck av kvinnor. Eftersom kvinnan är skapad av mannens revben är hon underordnad mannen. När de äter av den förbjudna frukten inleds den långa period av mänsklig synd som de kristna menar förlåts av Gud först genom Jesus offerdöd. På villkor att man tror på att Jesus är Guds son och att det var detta hans död betyder.

5 2 Moseboken där bland annat De 10 budorden finns
”Jag är Herren, din Gud, som förde dig ut ur Egypten, ut ur slavlägret. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.”

6 Templet i Jerusalem förstördes av romarna år 70
Templet i Jerusalem förstördes av romarna år 70. Idag finns bara den så kallade klagomuren kvar

7 Ordspråksboken i Gamla Testamentet tillhör de poetiska böckerna
”Dåren bryr sig inte om insikt, han vill bara lufta egna åsikter.” ”Välstånd ger allt fler vänner, den fattige mister den vän han har.” ”Bättre bo i öknen än med en ilsken grälsjuk hustru.” ”Dårskapen sitter djupt hos pojken, men det fostrande riset driver ut den.”

8 Höga Visan i Gamla testamentet
”Vad du är skön! Dina ögon är duvor. Ja, som en lilja bland törnen, så är min älskade bland jungfrur. Som ett äppelträd bland vildmarkens träd, så är min vän bland ynglingar. Dina tänder liknar en hjord av nyklippta tackor, nyss uppkomna ur badet. Din hals är som Davids torn. Dina bröst liknar ett killingpar. Hans läppar är röda liljor. Hans ben är pelare av vitaste marmor. Din växt är som ett palmträds, och dina bröst liknar druvklasar. Ditt hår är likt en hjord av getter som strömmar nedför Gileads berg.”

9 Jeremia är ett exempel på en av Gamla testamentets profeter
Så säger Herren: ”Gå ut på Jerusalems gator och se er noga omkring! Sök på torgen och se om ni kan finna någon, om det finns en enda som handlar rätt och försöker leva hederligt – då skall jag förlåta staden.”

10 Nya Testamentet börjar med Jesus Kristus
Nya Testamentet börjar med Jesus Kristus. Nedanför en bild av Jesus som han troligen såg ut och en med det klassiska ”Jesusutseendet”, blåögd och blek.

11 Lukas är en av evangelisterna
Sedan tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt dem och sade: ”Detta är min kropp som blir offrad för er. Gör detta till minne av mig.” Efter måltiden tog han på samma sätt bägaren och sade: ”Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod, som blir utgjutet för er. (LUK 22:14) Här skriver Lukas om hur Jesus offrar sitt liv för att människornas synder ska bli förlåtna och om det som senare blev nattvarden, det vill säga utdelning av bröd och vin i kyrkan till minne av Jesus offerdöd

12 Paulus föddes ca år 3-4 i det romerska kejsardömet
Paulus föddes ca år 3-4 i det romerska kejsardömet. Han växte upp som jude men blev omvänd till kristendomen. Han avrättades i Rom under en period av förföljelser av kristna. De romerska kejsarna kunde inte acceptera att de kristna vägrade offra till kejsaren och se honom som gudomlig.

13 Här är ett exempel på de brev Paulus skickade till de första församlingarna.
Är Gud bara judarnas Gud och inte hedningarnas? Jo, också hedningarnas, så visst som Gud är en. (Romarbrevet 3:29) Här skriver Paulus till församlingen i staden Rom och förklarar något väldigt viktigt! Vem som helst kan bli kristen, inte bara judarna. Trots att Jesus själv var jude gäller hans budskap alla som tror att han var Guds son och offrade sitt liv för att människan ska bli frälst (=räddad) och komma till Gud i himlen efter sin död.

14 Paulus och de första kristna församlingarna

15 Detta ska du kunna: Är Bibeln en eller flera böcker? Motivera ditt svar. Vad ingår i det Gamla testamentet och vad ingår i det Nya testamentet? Vad handlar de 5 Moseböckerna om? Vad kan man bland annat läsa om i 1:a och 2:a Moseboken? Vad är skillnaden mellan de två olika skapelseberättelserna? Ge två exempel på poetiska böcker och vad man kan läsa där. Vad menas med profetiska böcker? Vad handlar dessa om? Nämn namnet på en av profeterna. Vilka har både Gamla testamentet och Nya testamentet som helig bok och vilka ser bara Gamla testamentets texter som heliga? Vad heter de fyra evangelisterna? Varför är Lukas 22:14 ett viktigt bibelställe? Redogör för vem Paulus var och varför han dödades. Varför är Romarbrevet 3:29 ett viktigt bibelställe? OBS! Du behöver inte veta hur många böcker det är i Bibeln eller några årtal)


Ladda ner ppt "Bibeln Bygger på muntlig tradition från 900-talet f.v.t (=före vår tidräkning)framåt."

Liknande presentationer


Google-annonser