Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PROJEKT Schakt- massor Miljöjurist, Dr. Margaretha Svenning.
Advertisements

En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Maria Ågren, Generaldirektör för Naturvårdsverket
En översyn av riksintressen pågår
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Strategi för ökad och säker cykling Delredovisning 1 april
Regionala kompetensplattformar - bakgrund
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Miljöjurist Dr Margaretha Svenning. Tillståndsplikt för verksamheter enligt miljöbalken (environmental act) Tillstånd (permissions) prövas av länsstyrelsen.
Uppföljning och kontroll. Planering samordning och kontroll är begrepp som används för att beskriva och förklara ekonomisk styrning. Faserna överlappar.
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Tillsynsvägledning enligt Miljöbalken
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Pilotlän för grön utveckling Norrbotten Dalarna Skåne EID styrgrupp 8 oktober 2013.
Ehälsokommitténs diskussionspromemoria ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”
Patientmaktsutredningen
Får jag lov?… Om remissvaren till PBL-kommitténs slutbetänkande
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Miljöriskhantering vid miljöfarliga verksamheter
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Får jag lov? Om planering och byggande
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Miljödepartementet. Meddelande om bättre genomförande av EU:s miljölagstiftning, COM (2012) 95 Hur står det till med genomförandet av vår gemensamma.
Assistanskommittén – bred översyn av personlig assistans för vissa personer med funktionshinder.
Efterbehandlingens ABC En översiktlig introduktion till efterbehandling av förorenade områden.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens.
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
Träff Miljökonsulter Rune Brandt. Miljöskydd Länsstyrelsen Miljöinspektörer kommun Branschspecifik TVL Länsmiljöträff Miljöchefer 2 ggr/år.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Länsstyrelsen roll och uppdrag
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
En trygg dricksvattenförsörjning En trygg dricksvattenförsörjning SOU 2016:32 Särskilde utredaren Gunnar Holmgren Sekretariat: Folke K Larsson, Ulrika.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Ekonomiska styrningen Styrningen långsiktig och strategisk Flexiblare – skilda förutsättningar Årliga återrapporteringskrav – mindre omfattning.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Utvärdering av patientlagen 2014–2017
Lag utan genomslag Utvärdering av patientlagen 2014–2017
Välkommen till studentdagen 2016
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar
Lokala miljömål och nationellt stöd
Vad är tillräcklig tillsyn?
Pilotlän för grön utveckling
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Miljömålsrådet och länsstyrelserna
Styr- och resursutredningen - STRUTEN
En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län
PROJEKT Schakt- massor Miljöjurist, Dr. Margaretha Svenning.
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Enhetlig myndighetsutövning
Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna

Uppdraget har handlat om följande frågor organisationen fördelningen av ansvaret miljötillsynssamverkan kompetensförsörjning ökad styrning av tillsynen uppföljning & utvärdering finansiering kompletterande åtgärder till miljötillsyn sanktionsväxling miljösanktionsavgifternas storlek redaktionella ändringar av 29 kap. miljöbalken miljöbrottssamverkan ökad kompetens i domstolarna vid hantering av miljöbrott

I uppdraget har ingått att… utreda om organisationen och fördelningen av ansvaret för tillsynsvägledning och operativ tillsyn behöver ändras nej, en ny organisation är inte lösningen inför en möjlighet att överlåta ansvaret för tillsyn från kommun till länsstyrelse

I uppdraget har ingått att… analysera om det finns behov av ytterligare regler eller andra insatser för att stärka och utveckla samarbetet mellan de inblandade myndigheterna regeringen bör utveckla en mer sammanhållen styrning Tillsyns- och föreskriftsrådet läggs ned samtidigt som centrala myndigheters ansvar för samordning tydliggörs Miljösamverkan Sverige och de regionala organen är framgångsfaktorer staten bör öka insatserna för att få kommuner att samverka

I uppdraget har ingått att… föreslå hur den samlade kompetensförsörjningen kan säkras och vid behov stärkas tydligare krav på viss kompetens och erfarenhet en plan för fort- och vidareutbildning undersöka om det behövs en ökad styrning av hur tillsynen genomförs en miljötillsynsstrategi nya digitala lösningar för miljötillsynen krav på en riskbaserad tillsyn

I uppdraget har ingått att… bedöma hur en mer samlad uppföljning och utvärdering av tillsynen kan utvecklas det bör framgå hur länsstyrelsen avser följa upp kommunerna en fortsatt utveckling och samordning av nationell uppföljning anlysera om tillsynens finansiering är ändamålsenlig och bidrar till att tillgodose tillsynsbehoven finansieringen av länsstyrelsernas tillsyn bör ses över kommunerna bör se över sina taxor och eftersträva ökad kostnadstäckning anlysera om kompletterande initiativ till tillsyn bör utvecklas för att miljöreglerna ska få bättre genomslag ensa myndigheternas bedömning när det gäller miljöledningssystem och dess betydelsen för tillsynen

I uppdraget har ingått att… utreda om sanktionssystemet kan renodlas och utvecklas genom en sanktionsväxling en miljöstraffrättsutredning bättre underlag vid framtida val av sanktion ge förslag på redaktionella ändringar av 29 kap. miljöbalken så att kapit­let blir mer överskådligt och straffbestämmelserna mer tydliga bör ske i samband med en sanktionsväxling en idé för hur det kan komma att se ut (ett koncept)

I uppdraget har ingått att… undersöka om samarbetet mellan de myndigheter som upp­täcker och utreder miljöbrott fungerar miljöbrottssamverkan behöver utvecklas ta ställning till om domstolarnas kompetens behöver stärkas och hur det bör ske en ny forumregel som innebär att miljöbrott handläggs av de tingsrätter med mark- och miljödomstol

Konsekvenserna Våra förslag handlar om att söka säkerställa att sedan lång tid gällande lagstiftning tillämpas och följs i praktiken Vissa kostnader initialt, men sannolikt kostnadseffektivt på sikt särskilt om man tar hänsyn till de kostnader som kan uppstå för samhället om verksamhetsutövare inte följer miljölagstiftningen