- En metod från Landstinget i Kalmar län

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Ungdomars drogvanor 2011 Undersökning bland årskurs 9
Hälsosamma Sverige. Arbetsgruppen •Filippa Reinfeldt, Ordförande •Saila Quicklund •Inger René •Carl-Johan Sonesson •Jenny Petersson •Rasmus Törnblom •Johan.
Drogförebyggare Håkan Fransson
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Träff med fritidsgårdar i Örebro län
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Länsresultat.
Bilder från rapporten: Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2008/2009 Annika Nordstrand utredare folkhälsa Norrbottens läns landsting
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
A= Alkohol N= Narkotika D= Droger T= Tobak Antaget av kommunstyrelsen § 90.
Drogvaneundersökning 2014
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
Drogförebyggare Håkan Fransson Tel:
Ungdomsenkät 2008 Elevundersökning i grundskolans år 9 och gymnasiets år 2.
SOLLEFTEÅ - en kraftfull kommun …där människan står för kraften tillsammans med skogen, vinden och vattnet.
Rökfria skolgårdar – ett gemensamt uppdrag
Träff med fritidsgårdar Örebro län 24 nov 2009 Hällefors kommun VÄLKOMNA!
Rökning som hälsoproblem
Stockholmsenkäten Stockholmsenkäten 2014 Syfte - Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt.
10 år med Liv & Hälsa ung Hur mår niondeklassare i Sörmland? Källa: ”På väg mot Sveriges Friskaste län år med Liv & Hälsa ung Hur mår niondeklassare.
Narkotikaundersökning bland elever på gymnasium i Norrbotten 2012 och 2014.
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Källa: ”Alkohol Narkotika Dopning Tobak resultat ”
I Umeå har 3711 elever svarat. 84 % av det totala antalet elever. På Carlshöjdsskolan, åk 7-9, har 127 elever av totalt 147 svarat.
Folktandvården i Västmanland. Generella Hälsoinsatser Tandvården tillsammans med Kompetenscentrum för hälsa startade 2013 en Klusterutredning som tittade.
Drogvaneundersökning Genomfördes på Arenaskolan och Ala skola den augusti 2015 Utomstående funktionärer 513 av 579 elever deltog Åk 7: 165.
”Folkhälsa i var och ens mun” – Tre exempel från Västerbotten Mona Wennberg Hälsoutvecklare, Folkhälsoenheten Västerbottens läns landsting.
Resultatsammanställning Västernorrland Skolpresidiet Lars Thorin.
Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA Håkan Jonsson Folkhälsostrateg – DU eller LANGAREN?
CAN-konferensen Erfarenheter av ÖPP/Effekt kopplat till lokal drogvaneundersökning Vad blev resultatet?
Folkhälsoenheten Elevundersökning om tobak, alkohol och narkotika Åk 9 och Gy 2 Genomförd vårterminen 2010.
Drogvaneundersökning 2016 Öckerö kommun Genomfördes 7 mars 2016 Totalt externt bortfall 371 av 443 elever deltog (bortfall 16,3%) Externt bortfall i årskurser.
Vad säger lagen? Rökfri skola och skolgård – 2 § p 1 tobakslagen Rökning är förbjuden i lokaler som är avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan.
Undersökningen Ungdomars drogvanor i Värmland 2015/2016 -en kartläggning av elevers attityder och bruk av alkohol, narkotika, tobak och doping 25 april.
CASA: Tonåringars risk för alkoholmissbruk eller alkoholism.
Stockholmsenkäten, 2016 Ekerö kommun Åk 9 Åk 2 (gymnasiet)
FMS gör skillnad! FMS erbjuder verktyg som gör det möjligt för alla på din skola att arbeta tillsammans med hälsa och livsstil för att förbättra skolresultaten.
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Drogvaneundersökning 2016
Rökfria miljöer - skolan
LIV & HÄLSA UNG Örebro län.
ANDT förebyggande arbete Jämtlands län
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Hur mår niondeklassare i Sörmland? Trender
Föräldrainformation Källängsrådet 19/
Redovisning av drogvanor – september 2008
Drogförebyggande arbete 2018
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Team förebygg Samverkan mellan skola och socialtjänst
- En metod från Landstinget i Kalmar län
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Rökfria skolgårdar – ett gemensamt uppdrag
Varför ska vi jobba med tobaksprevention?
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Enkät i gymnasieskolan 2015
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Varför ska vi jobba med tobaksprevention
- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar
Tobak - Lektion 3 Åk 4-6.
Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!
Länsrapport Värmland Gymnasiet åk 2
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Länsrapport Värmland Årskurs 9
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Tonåren är en väldigt speciell 
. Skapa rökförbudskyltar till lektion 1 – 2 Lektionslängd: min * 2 Ämne: Tobaksfakta & skapa skyltar Instruktioner för lektion 1 – 2 1. Halva.
Universellt preventionsarbete – tidigt främjande insatser
Presentationens avskrift:

- En metod från Landstinget i Kalmar län Tobaksfri Utmaning - En metod från Landstinget i Kalmar län

Tobaksfri Utmaning- bakgrund Utveckling av kontraktsmetoden Tobaksfri Duo som idag finns på högstadieskolorna i hela länet. Vi ser att tobaksbruket ökar från högstadiet till gymnasiet. Landstinget har arbetat fram metoden Tobaksfri Utmaning tillsammans med Vimmerby och Västerviks kommuner. Vi är först i landet! Vid mätningar i åk 2 på gymnasiet ser vi att det idag är fler elever som tenderar att börja använda tobak på gymnasiet än vad det tidigare varit. Då var trenden att de flesta började röka eller snusa under högstadietiden. Det är därför viktigt att arbeta tobaksförebyggande också på gymnasiet, om eleverna är fortsatt tobaksfria här, är chansen stor att de fortsätter vara det även i vuxenlivet.

Detta är Tobaksfri Utmaning ”Tobaksfri Utmaning bygger på en metod där gymnasieungdomar antar utmaningen och tackar JA! till att vara tobaksfria och alla de fördelar det ger, med fokus på smarta val och hälsa” Vi tror att ungdomarna önskar något nytt på gymnasiet- vi tycker också det är viktigt att sätta helheten i fokus och inspirera till hälsosamma val- även gällande andra levnadsvanor utöver tobak. Det är viktigt att lyfta tobaksfriheten som det viktigaste, ej så mycket fokus på att sluta röka och på de som faktiskt röker. Vikten av att snacka med målgruppen! Innan vi startade genomförde vi fokusgrupper med både elever och personal för att kolla av vilka behov som finns. Här framkom det att personalen behöver stöd från rektorn i arbetet och att alla vuxna som finns på skolan måste engagera sig i frågan och säga NEJ till tobak. Eleverna vill att skolpersonal och föräldrar tydligt säger NEJ till tobak- då känner de sig sedda och bekräftade.

Så här ser modellen för Tobaksfri Utmaning ut Så här ser modellen för Tobaksfri Utmaning ut! Folktandvården kommer till skolan och träffar samtliga elever årskursvis och pratar om olika perspektiv kopplat till tobak och hälsa. Upplägget baseras på olika teman beroende på årskurs och tar 30 minuter. Folktandvården finns också på plats under dagen där eleverna kan prata, vara aktiva och självklart anta Utmaningen! De som tecknar sig för Utmaningen får en giveaway med logga på och nyhetsbrev under året. Det är viktigt att fler parter hjälps år för att få effekt i tobaksarbetet- kommunen i sin helhet ska arbeta med tillsyn av rökfria skolgårdar och som skola kan ni arbeta för att främja ett tobaksfritt klimat genom policyarbete och genom att anta Utmaningen. Mer info finns i dokumentet ”samverkansöverenskommelse” på webben.

Beställ våra workshops om tobak och hälsa Utöver basföreläsningarna i aulaformat som samtliga elever får ta del av varje år, finns nu även fördjupande workshops på olika teman (klicka på bilden). Våra workshops är anpassade för olika målgrupper och kan användas i klassrummet, på föräldramöte eller APT. De är ett bra komplement till skolans övriga tobaksarbete och kan fungera som både inspiration och kunskapshöjning. Du beställer dem på hemsidan.

På hemsidan, tobaksfriutmaning På hemsidan, tobaksfriutmaning.se, kan ni och eleverna anta Utmaningen, beställa workshops och läsa mer om hur ni kan arbeta för en tobaksfri skola. Det finns också en flik för föräldrar med fakta om tobak och argument som kan hjälpa i samtalet med sina barn.

Varför ska vi jobba med tobak? Ni är viktiga förebilder Tobak smittar! Tre av fyra rökare och hälften av snusarna vill sluta med tobak Tobak smittar= man blir rökare i ett socialt sammanhang! Unga löper risk att börja och vuxna får svårare att sluta. 64% av de elever som röker regelbundet har testat cannabis= Även alkoholbruket ökar med tobaksbruk- de ungdomar som använder tobak dricker också alkohol i större utsträckning än icke tobaksbrukare. En tobaksfri skola

Vad kan vi göra? Säg NEJ till tobak! Begränsa tillgången- samverkan med elever, föräldrar och närsamhälle ger framgång Arbeta för en positiv norm- hälsa och en god skolmiljö och väv in tobak och hälsa i fler ämnen JOHANNA Samsyn= att alla som möter ungdomarna är goda förebilder och säger NEJ till tobak. Exempel: tobakslagen är en skyddslag, ingen ordningslag- uppmuntra istället till en god hälsa och stärk den hälsa som finns- hälsofrämjande! Om du inte orkar ta diskussionen just denna gång- ta en annan väg så att det inte syns att du bara går förbi. Begränsa tillgången på tobak= inga anvisade platser- målet ska vara att ingen ska röka på området. Tobaksfri skoltid?!

Hur kan vi arbeta för att vår skola ska vara tobaksfri? Samsyn? Diskussionsfrågor Hur kan vi arbeta för att vår skola ska vara tobaksfri? Samsyn? Vilket stöd behöver vi från ledningen? Vilket stöd behöver vi från LT? Vilka kan vi samverka med? Hur får vi långsiktighet och hållbarhet? * Diskutera 2-4 personer i bikupa ca 10 minuter.