Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Föräldrainformation Källängsrådet 19/

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Föräldrainformation Källängsrådet 19/"— Presentationens avskrift:

1 Föräldrainformation Källängsrådet 19/10 2017

2 Lidingö update Jämförelsevis stor användning av alkohol och narkotika bland Lidingös ungdomar (undersökning Stockholmsenkäten 2016). Cannabis (samlingsnamn för marijuana och hasch) är vanligast. Inställningen till Cannabis är väldigt liberal vilket bidrar till ökad användning. Ett sätt att beställa och få leverans av alkohol eller droger är via ”Vodkabilen” eller motsvarande. Beställning görs till exempel på Instagram eller Snapchat. Tobak, 18-årsgräns gäller. Frågar alla försäljningsställen efter legitimation? Om inte, tipsa kommunen som ansvarar för tillsyn.

3 MiniMaria, för vem och varför?
Vänder sig till ungdomar och deras familjer/nätverk där det finns en oro kring alkohol eller narkotika. Ungdomen skall vara bosatt på Lidingö och kan vara upp till 20 år. Kostnadsfritt! Känner man den mista tvekan eller oro kan man ringa och ställa frågor eller boka tid för ett besök. Ibland räcker det med ett samtal eller besök och ibland blir det fler besök och även behandling för att nå en förändring. Här jobbar bl a socialsekreterare, sjuksköterskor, läkare/psykiatriker i nära samverkan. Familjen/nätverket/ungdomen får hjälp utifrån ett helhetsperspektiv. Telefon dagtid. Mottagningen ligger på Rosenlundsgatan. (Obs, om akut ring eller uppsök Maria Ungdom )

4 Den bästa nattvandringen är den som blir av
Som nattvandrare är du en vuxen som finns till hands, lyssnar och hjälper till att larma om det behövs. Nattvandrare är ingen polis eller socialsekreterare, utan en vuxen förebild som bryr sig. Gå med i Facebookgruppen ”Nattvandring Lidingö”. Se aktuella vandringsdatum, ställ frågor till andra nattvandrare och engagera dig. Alternativt organisera dig och ditt nätverk på egen hand. Ge dig ut och nattvandra och gör det såklart alltid helt nykter. Din insats gör verkligen skillnad!

5 Hjälp varandra – bilda nätverk
Att föräldrar nätverkar och kommunicerar med varandra är effektivt och förebyggande. När barnen blir större är det extra viktigt att föräldrar fortsätter att vara aktiva, nyfikna och engagerade. Nätverka med klassföräldrarna till att börja med. Ordna en träff där ni tillsammans bestämmer vilken information ni vill dela och få av andra. Prata gemensamma förhållningssätt kring t ex tider, bjuda på alkohol hemma etc. Starta t ex en WhatsApp-grupp och kom igång med informationsdelning och pepp.

6 Bra att veta: De allra flesta som provar narkotika för första gången är påverkade av alkohol. Det är vanligare att prova cannabis om man redan provat röka tobak. Ungas hjärnor är extra känsliga eftersom de fortsätter att utvecklas upp till 25-årsåldern. Cannabis och andra droger påverkar hjärnan. Man får sämre tankeförmåga, koncentrationssvårigheter, sämre minne och försämrad inlärningsförmåga. Källa

7 Uppdatera dig och bli tryggare i din argumentation:
Tonårsparlören – lättillgänglig och tydlig information som stärker dig i ditt föräldraskap: Fakta och även ett forum där unga kan ställa frågor: Kunskap om tobak och hur man pratar med ungdomar om rökning:

8 Nästa steg: Varje föräldrarådsrepresentant återkopplar till sin klass.
Tillsammans hittar ni den modell som passar er bäst för att komma igång (eller fortsätta?) med ett aktivt nätverkande. Finns det tankar eller funderingar kring hur detta ska gå till kontakta gärna Lidingö stads preventionssamordnare för råd och stöd.

9 Tack för ditt visade intresse!
Kontaktuppgifter: Anna Sundin Adolfsson Preventionssamordnare Lidingö stad


Ladda ner ppt "Föräldrainformation Källängsrådet 19/"

Liknande presentationer


Google-annonser