personer 200 länder Nära anhörig Skyddsbehov.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Advertisements

UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Verksamhet för asylsökande – nytt särskilt regeringsuppdrag till studieförbunden Helene Lindgren, handläggare Uppsala 5/
Ta tillvara styrkan i FINSAM och... växla upp.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
En kommunikationssatsning för att främja kunskap om migrationen till Sverige.
Sv Aktuellt i antagningen Erik Kyhlberg.
Finansiärer Länsstyrelsen i Södermanland Landstinget Sörmland Kulturrådet Landstinget Stockholm Östsam Integration inom kultursektorn under 11 år. Projektägare.
Våldsbejakande extremism - en beskrivning av Nacka kommuns strategi Jan Landström Säkerhetssamordnare i Nacka kommun Jan Landström.
Skåneidrotten Linda Jenvén- idrottskonsulent. Presentation om Skåneidrotten Information kring: -Idrottslyftet Lärgrupper -Integration.
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1.
IDROTTSLYFTET ÅR 3 o 4 VÄLKOMNA!. IDROTTSLYFTET ÅR 3 o 4 Kvällens program – 17.40Inledning – 17.45Idrottslyftet År – 18.00Idrottslyftet.
Integration, Direktionsmötet den 17 mars 2016 Ny prognos från Migrationsverket Sverige tillsammans-konferenser Aktuellt i projektet (tre processer) EU-projekt.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Nyanlända akademiker snabb väg in på arbetsmarknaden Reglab Eva-Britt Grönberg, projektledare.
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
God Livsmiljö Integration
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Taltidning till fler 16 mars 2017 Götabiblioteken.
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Jämställd regional tillväxt Blekinge Malin Faraasen
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Grön infrastruktur - Friluftsliv
Leda och utveckla en förening
Funktionell kvalitet- måluppfyllelse
Analysseminarium – ÖK februari
Förändringar inom etableringslagstiftningen
Kvalitet i äldreomsorg ur ett anhörigperspektiv
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER en handbok för idrotten
Etik- planering.
Erfarenhetsutbyte 25 november
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Fler nyanlända i arbete
EXEMPEL GLOBALISERING Megatrend Konsekvenser för Helsingborg
IFK MARIEFRED VERKSAMHETSIDÉ VERKSAMHETSOMRÅDEN VÄRDEGRUND VISION MÅL
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Din lön och din utveckling
Johanna Sandahl Delegationens arbete, regeringens planer och
Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län
Frågor Följande frågor är en sammanfattning av det som samlats in via e-post, seminarier och möten. Vissa frågor är på detaljnivå andra av mer strukturell.
Mångfald Verksamhetsåret En ökad satsning
Kommunala aktivitetsansvaret
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
Workshop Mänskliga rättigheter.
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Du kommer att träffa människor under din livstid
Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.
Vård och omsorgsutbildning
SAMVERKAN FÖR EN POSITIV UTVECKLING I STOCKHOLM
Utbildning och utveckling
Avdelningen för vård och omsorg
Medlemsdialog Framtidens folkrörelse
Statsbidrag till studieförbund 2017
Vi är facket för alla på din arbetsplats – oavsett yrke eller utbildning.
Funktionsrätt Sörmland
Mänskliga rättigheter -
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Strategi 2025 Detta är ett bildspel som kan användas för att presentera den formella resan kring det pågående strategiarbetet. Bildspelet bygger på arbetsboken.
Hållbar utveckling måste vara
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Så funkar svensk idrott
ÅP / Lektion 4 Problemlösning
Presentationens avskrift:

2010-2015 600 000 personer 200 länder Nära anhörig Skyddsbehov

Idrotten har olika betydelse för oss alla Idrotten har olika betydelse för oss alla. Idrott kan vara fysisk aktivitet, intresse, arbetsplats, gemenskap, mötesplats, hälsa, vänner, kompetens, elitsatsning, kultur, engagemang etc.

Antal och ursprungsregioner för personer som beviljats asyl i Sverige 2010-2015 Idrott finns i hela världen, vissa sporter finns nästan världen över. Idrott är internationellt och sprids med individerna. Parkour spreds över världen via sociala medier och fick tidigt starkt fäste i krigsdrabbade länder. Brottningen i Sverige har fått ny fart i grenen fristilen då flera kommer med fristil som främsta gren. Flera nyanlända i landslaget.  

Migrationen till Sverige 2015, vanligaste födelseländerna hos de vuxna Statistik: Nya folkbokförda personer, alla grunder för bosättning. SCB

Kön och bosättning Idrott finns i hela landets och riktar sig till barn, unga, vuxna och äldre oavsett kön. I en kommun kan nyanlända betyda att det äntligen finns ett fulltaligt lag. Att det kommer fler som vill utöva den idrott de redan känner till, prova på nya, men även ger fler aktiva till mindre idrotter t ex Cricket. Eller att det finns fler ledare som gärna vill engagera sig i föreningens verksamhet. Cricket har dubblat sitt antal medlemmar under det senaste året.   Statistik: Nya folkbokförda personer 2010-2015. Alla grunder för bosättning. SCB

www.migrationsverket.se

Statens bidrag till idrotten integrationsarbete Medlen skall användas för att ge goda förutsättningar för nyanlända flickor, pojkar, kvinnor och män som fått uppehållstillstånd i Sverige att engagera sig i idrottsverksamhet. Idrottsrörelsen, främst genom distriktsidrottsförbunden och idrottsföreningar, ges med stöd av medlen möjlighet att erbjuda aktiviteter och grundläggande introduktion till föreningslivet för nyanlända. Det är av vikt att insatserna genomförs i hela landet. I vårändringsbudgeten 2015 föreslår regeringen att anslaget till idrottsrörelsen stärks med 32 miljoner kronor 2015 och 64 miljoner kronor 2016. Skälen för regeringens förslag anges enligt nedan: Anslaget används för att stödja idrottsrörelsen och dess verksamhet. Det är av vikt att nyanlända flickor och pojkar, kvinnor och män som fått uppehållstillstånd i Sverige ges goda förutsättningar att bli delaktiga i det svenska samhället och ett engagemang i idrottsverksamhet kan underlätta detta. Regeringen bedömer att ytterligare medel behöver tillföras för att idrottsrörelsen ska klara av att möta dessa behov. Satsningen ger idrottsrörelsen förutsättningar att utveckla sin verksamhet samt rekrytera nya aktiva och ledare. Därtill ges idrottsrörelsen, genom distriktsidrottsförbund och idrottsföreningar, möjlighet att erbjuda aktiviteter och grundläggande introduktion till föreningslivet för nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige. Regeringen bedömer att insatserna behöver påbörjas snarast och i hela landet.   Regeringen anser mot denna bakgrund att anslaget 13:1 Stöd till idrotten bör ökas med 32 000 000 kronor 2015. Finansiering sker genom att anslaget 1:4 Ersättning till etableringslotsar och insatser för vissa nyanlända invandrare under utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet minskas med motsvarande belopp 2015. För 2016 och framåt bedöms utgifterna öka med 64 000 000 kronor per år.

Principer 2016-2018 Erbjuda lokala aktiviteter SF – utveckling Ökat utbildningsstöd på alla nivåer – skapa förståelse och motverka främlingsfientlighet Ge goda förutsättningar för att engagera sig inom idrotten Särskild satsning i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö Samarbete med andra aktörer

SF Distrikt Föreningen i fokus föreningen Vi har delat in arbetet i tre delar, distrikten, SF och Centralt. Vi ser att samtliga tre delar verkar för att stötta föreningen utifrån olika roller och där samspelet är superviktigt. Det är i föreningen integrationen sker på riktigt. SF och central kansliet för RF och SISU har rollen att stödja, utveckla strukturen och formen för att verkar för långsiktighet och ta bort eventuella hinder eller gupp på vägen.

Samverkan med andra aktörer vi är många som är engagerade

Idag pågår arbetet i hela landet – - koordinatorer i varje distrikt - har hittills under 2016 haft/har verksamhet i 220 kommuner

Inkludering, vad innebär det? Inkludering handlar om att omsluta människor i gemenskapen. Organisationen anpassar helheten för att välkomna fler. Normen synliggörs och behöver många gånger också förändras. Inkludering Integrering Integrering av individer handlar om att vi grupperar och erbjuder gruppen en plats. Men organisationen har inte förändrat helheten för att de ska ges fullt tillträde. En grupp i gruppen blir en form av ”skeninkludering” som ofta handlar om att organisationen inte berört eller förändrat den norm som råder. Segregering Exkludering Människor bjuds inte in överhuvudtaget. Människor bjuds inte in i gemenskapen utan formerar sig utanför och skapar en egen miljö, ofta med likasinnade. Segregering är motsatsen till integrering.

Exkludering Utanförskap Integration mellanförskap Är när idrottens verksamhet genomförs så att alla oavsett förkunskap och norm kan delta. T ex nybörjargrupper, breddträningsgrupper och tävlingsgrupper, tävlingsgrupper etc. T ex där föreningarna genomför intro träning t ex 10 ggr, eller öppnar upp och tar emot en handfull i befintliga lag men som inte har långsiktig lösning eller medvetna om norm T ex lokala IF föreningen skapar ett särskilt lag eller grupp som får träna men på egen tid eller andra förut-sättningar och former T ex Asyriska, HBTQ föreningar som skapas av målgruppen för särskild målgrupp byggs i utanförskap. Finns inom RF/SISU Segregering Utanförskap Exkludering Utanförskap Integration mellanförskap Inkludering innanförskap T ex Kultur eller etniska föreningar genomför idrott för sina medlemmar. Ingen koppling till RF/SISU

"Det är inte utanförskapet som är problemet, det är innanförskapet" säger Hans Abrahamsson, docent i Freds- och utvecklingsforskning på Göteborgs Universitet "Vi ska se migration som något som är i ständig rörelse, inte något som kommer in och ut beroende på om en bro byggs eller stängs".