JÄRV (GULO GULO). JÄRV Från 1969 har järven varit fridlyst. Man får inte jaga järven utan ett visst tillstånd. Idag är det bara 700 järvar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Järv Timmy Svensson 2012.
Advertisements

♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Fotbollsåret 2012 för Oddevolds P02! Träningsfilosofi Spelsätt Negativt Positivt Cuper Sammandrag Lite bilder.
Lodjur Av: Linus och Tora. Längd på lodjur Lodjuret kan bli cm Det äldsta lodjuret blev 17 år gammal den vanligaste anledningen att lodjurs ungar.
Allsång på Liljebacken 19/5 2016
När solstrålarna träffar jorden rakt uppifrån kallar vi det att den står i zenit. Detta kan ske mellan vändkretsarna. Vid nordpolen träffar solstrålarna.
MIDSOMMAR. Den ljusa natten vänder Midsommar är Sveriges stora sommar­fest. Värmen har kommit och nätterna är långa och ljusa. Midsommarstången kläs och.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Däggdjur.  Alla däggdjur är jämnvarma, ger ungar di (mjölk) och alla utom kloakdjuren föder levande ungar (till skillnad från att lägga ägg). För närvarande.
Jesus stressade inte -men han hann ändå.. Jesus var Gud och samtidigt människa. Han blev: Hungrig, trött, ledsen, arg och upprörd. Hungrig, trött, ledsen,
Efterkrigstiden Efterkrigstidens mest framträdande händelse var vid sidan av det kalla kriget som pågick fram till 1970-talet. Passade många.
Jorden och solen Jorden rör sig runt solen. Ett varv runt solen tar ca 365 dygn. Årstid är en av de fyra delar under ett år (vår, sommar, höst, vinter)
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
Pingvinresan  Klass 1a har gjort en bok om pingviner.  De såg delar av dokumentärfilmen Pingvinresan.  De fick tillverka egna pingviner, som sedan fotograferades.
Östra Europa Puls Geografi Europa. Länder i östra Europa s  Ryssland  Vitryssland  Ukraina  Rumänien  Bulgarien  Moldavien
Europas sista vildmark?
Organismvärlden En översikt.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
En snabbkurs i orientering
Sträck dig som ett streck
SVMF Höstmöte 2016 Vad händer i Sverige
Jorden Och Livets utveckling
I rymden kan ingen höra dig gråta
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Uttal Vokaler dikter.
Naturresurser; vatten
och nu kommer vecka BE ® BrucElvis
Ett land och ett folk i flera länder
Naturvårdsbränning inom Kvädöfjärdens naturreservat
Ryggradsdjur och ryggradslösa djur
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Ekorre Däggdjur I ett träd, I skogen, i fågelholkar.
Källa: Livsmedelsverket
Min fågelbok Klass 3A.
Grej of the day Grön och kramgo.
Tidräkning *365 dygn=1år ett varv runt solen (30 km/s)
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Uttal Vokaler dikter.
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Människans utveckling
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
C A B D Vems påstående stämmer?
Hinduismen Den äldsta världsreligionen, flera tusen år gammal!
Världsvan & Hemkär Vår världsvana kommer av viljan att växa och vår nyfikenhet på framtiden och vad som händer i omvärlden. Här finns nytänkande och.
Puberteten Vad är det för något..?
Rymden.
Övning Tid: minuter Virala konsekvenser.
TÄVLINGSMOMENT SIMNING
I rymden kan ingen höra dig gråta
Barnkonventionen.
Ett fel på kvinnor.
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
GLOBAL KUNSKAP Boken ”Factfulness” av hans rosling, ola rosling och anna rosling rönnlund.
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
TÄVLINGSMOMENT LÖPNING
Kronhjort Storlek: Handjur kg, vuxen hind väger kg, handjur, mankhöjd 120 – 150 cm Funnits: år i Sverige. Äter: Ris av blåbär,
Lagledarmöte för SM Tävlingar /30 Km klassiskt masstart
Randiga nöff nöff Ledtråd.
TÄVLINGSMOMENT SIMNING
Tipspromenad.
TÄVLINGSMOMENT SIMNING
TÄVLINGSMOMENT LÖPNING
Digitalisering handlar inte om IT utan om ett sätt att tänka: öppenhet och samarbete eller göra allt själv bakom lyckta dörrar? Bättre och effektivare:
Om Tro.
Har blad men är varken ett träd eller en bok..
7 av 8 13-åringar rör på sig för lite
Presentationens avskrift:

JÄRV (GULO GULO)

JÄRV Från 1969 har järven varit fridlyst. Man får inte jaga järven utan ett visst tillstånd. Idag är det bara 700 järvar.

JÄRV Järven är den mest okända rovdjuret i Sverige. Många tror att järven är aggressiv och dödar för skoj skull, men det är bara en myt. Järvens dåliga ryckte kommer troligen från ett gammalt missförstånd om att järven kan äta upp en hel ren på väldigt kort tid.

JÄRV I Sverige lever järven uppe i fjällen. Men järven sprider sig söder ut i landet. Järven finns runt hela det norra halvklotet, inklusive Alaska och Canada. Järven lever både på tundran och i skogsbältet.

FÖDA Järven äter ren. 13% av det renar som dem äter har dom dödat själva. 61% av de renar som dom äter är dödade av lodjur. Järven kan bära köttstycken lika tunga som sig själv en lång sträcka. Under sommaren äter järven mest däggdjur och fåglar. Under vintern äter den ren som någon annan har dödat eller som den själv har dödat. Järven är mest en asätare, därför kallas den för ”Nordens hyena”.

UTSEENDE Järven påminner om en stor, brun grävling med svans eller en liten björn med svans. Pälsen är ljusbrun till svartbrun, med ett ljusare band längs varje sida. Järvarna har ofta en vit fläck på bröstet. Fläcken ser olika ut för alla järvar och på så vis kan forskarna skilja dom åt. Järven har väldigt vassa tänder så att den kan slita loss kött från bytet. Järven har platta tassar med fem klor på varje tass med brett mellanrum. Järven är cm lång plus en cm lång svans. Den väger 8-18 kg.

UNGAR Järvarna parar sig under april till augusti. Ungarna föds i en lya på vintern. Det blir ungefär 1-4 ungar per kull. Järvungarna håller ihop med sin mamma tills kommande vår.

JÄRV Järven är en bra klättrare och en bra simmare. Järven kan ge ifrån sig en skunkliknande stank om den är stressad. Järven tillhör arten mårddjur, järven är Skandinaviums största mårddjur.

AV: JULIA S, JOHANNA OCH IDA