Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Världsvan & Hemkär Vår världsvana kommer av viljan att växa och vår nyfikenhet på framtiden och vad som händer i omvärlden. Här finns nytänkande och.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Världsvan & Hemkär Vår världsvana kommer av viljan att växa och vår nyfikenhet på framtiden och vad som händer i omvärlden. Här finns nytänkande och."— Presentationens avskrift:

1 Världsvan & Hemkär Vår världsvana kommer av viljan att växa och vår nyfikenhet på framtiden och vad som händer i omvärlden. Här finns nytänkande och framtidstro, attraktiva skolor och ett näringsliv i världsklass. Hemkär står för stoltheten över hembygden. Genom vårt geografiska läge drar vi nytta av den mindre ortens kvalitéer och närheten till storstadens utbud.

2 Puberteten Vad är det för något..?
Här kommer lite svar på alla era frågor.

3 Vad är puberteten och hur vet man att man är där?
Puberteten är den tid i livet då kroppen går från att vara barn till att vara vuxen Det börjar oftast någon gång runt års ålder men kan variera mycket. Det håller på ca 5-6 år. Hos en del är det tydliga tecken, hos andra märks det knappt.

4 Finnar Nästa alla får finnar (akne) i puberteten
Har inget med dålig hy att göra Könshormonerna producerar mer talg Talget täpper igen porerna och då kan det bli inflammerat, en finne

5 Man växer på längden Puberteten gör så att man plötsligt växer på längden. Det kallas tillväxt spurt När puberteten är över har man vanligtvis växt klart för resen av sitt liv Tjejerna växer oftast före killarna

6 Hoppigt humör Hormoner är det som styr all utveckling av kroppen
I puberteten blir könshormonerna väldigt aktiva Det påverkar humöret, ibland stor glädje, ibland oro och ibland stor sorg Olika för alla, en del känner av det mycket, andra mindre.

7 Onani Att röra vid sin snippa eller snopp för att det är skönt
Kan man göra även vid andra åldrar Vid puberteten kan många uppleva en större nyfikenhet för just detta Kan vara bra för att lära känna sin kropp, viktigt att man gör det för sin egen del. Stopp! Min kropp!

8 Könsorganen förändras
Hos tjejer: - Blygdläpparna växer och ändrar utseende. De blir mörkare och skrynkligare Hos killar: - Snoppen och testiklarna växer. - Pungen blir mörkare och skrynkligare - Pungkulorna växer, oftast olika snabbt så att den ena är större än den andra.

9 Mest för tjejer, mens Betyder att blod sipprar ut från slidan och genom snippan. Ett tecken på att man är könsmogen och kan bli med barn. Man blöder ca 3-7 dagar varje gång och när det är regelbundet så är det ca 1gång i månaden. Många får ont i magen vid mens. Det finns inget säkert sätt att veta när den första mensen kommer men det brukar komma väldigt lite första gången.

10 Mest för tjejer, bröst Bröst är något av det första som börjar växa under puberteten hos tjejer. Ofta redan två år innan första mensen. De kan både ömma och klia när de växer. De kan också växa olika fort, helt normalt. Hur stora de blir beror på arvsanlagen (hur har mamma, mormor, farmor?).

11 Mest för tjejer, segma och flytningar
Segma är ett vitaktigt fett som bildas vid blygdläpparna. Bra att tvätta bort när man duschar då det kan börja lukta. Flytningar är en slemmig vätska som bildas i slidan. De har med hormonerna att gör och ser till att slemhinnorna inte blir torra och skyddar mot infektioner. Kan vara vita, lite gula och lukta lite syrligt. Om det är besvärligt så byt trosor.

12 Mest för killar: sädesuttömning
Händer när kroppen börjar göra sperma. Betyder att det kommer sädesvätska från snoppen. Ett tecken på att man är könsmogen och kan göra en tjej gravid (med barn). Brukar komma när man onanerar eller under natten när men drömmer. Är oftast vitaktig men kan också vara gul- eller gråaktig. Det kommer ca en tesked.

13 Mest för killar: Skäggväxt och bröst
Skägget börjar oftast med några fjun på överläggen, sedan på kinderna och hakan Det brukar ta några år innan den blir grövre. Även killar kan få ömma bröst under puberteten och är helt ofarligt. Kan ta upp till tre år innan det släpper.

14 Mest för killar: Målbrottet
Rösten blir mörkare Kan vara svår att kontrollera Kan bli ”pipig” eller hes Alla har inte ett tydligt målbrott utan det kan komma smygandes och gå långsamt

15 Mest för killar: Segma och erektion
Segma är ett vitaktigt fett som produceras av körtlar runt ollonet. Bra att tvätta bort när man duschar så att det inte börjar lukta. Erektion är när killar får stånd. Då reser sig snoppen och blir styv, hårdare. Kan hända utan anledning och kan inte styras. Om det blir pinsamt kan det kännas bättre att sätta sig ner.

16 Kärlek Många är nyfikna på pussar, kyssar och hågel, samtidigt så är det nervöst. Det finns inga regler för hur och när man kan pussas men det ska kännas bra för dig själv och den som du ska pussa. Lyssna på dig själv och gör så mycket som du är bekväm med. Närhet är alltid viktigt, det behöver inte vara mer.


Ladda ner ppt "Världsvan & Hemkär Vår världsvana kommer av viljan att växa och vår nyfikenhet på framtiden och vad som händer i omvärlden. Här finns nytänkande och."

Liknande presentationer


Google-annonser