Film ….

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skola och arbetsliv i samverkan
Advertisements

Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Kvalitetssäkring Struktur och organisation
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
Regionalt kompetensforum Utmaningen. Regionalt Kompetensforum Syfte Regionalt kompetensforum ska verka för att säkerställa kompetensförsörjningen i regionen.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Kompetensförsörjningen lyft idag som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt: •Att svårigheten att rekrytera kompetent personal är ett av de främsta.
Nationell spridningskonferens Karlstad Barns rätt på rätt sätt – folkrätt i praktiken Var med och stärk barnets rättigheter!
Hur analyserar du resultaten i din kommun? Analysguide i fyra steg Öppna jämförelser – Stöd till brottsoffer.
Kvalitetsutveckling av studie- och yrkesvägledningen.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Jämställdhetspolitiken Tillväxtverket 26 september
…är en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå mellan arbetsliv inom vård och omsorg och utbildningsanordnare. Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Vård- och omsorgscollege Samarbetpartners: Sveriges Kommuner och Landsting, Kommunal, Vårdföretagarna, Arbetsgivarföreningen KFO och Pacta.
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
Jämställdhetsintegrering inom förskola och skola
Stora pensionsavgångar Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Krav på mer kvalificerade kunskaper Åldrande befolkning.
Verksamhetsuppföljning. Årlig uppföljning av verksamheten Verksamhetsuppföljning Självskattning Regional Lokal om man vill.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Verksamhetsplanering 2016 Vård- och omsorgscollege Örebro län 13.00Ekonomi: Peter Löfsäter 13.30Linda presenterar: bakgrund och nuläge kring våra regionala.
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
Syfte med nominering Tydligöra handledarens viktiga arbete för elever, praktikanter och nyanställdas introduktion och lärande på arbetsplatserna. Tydliggöra.
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Välkomna till verksamhetsplaneringsdag med regional styrgrupp för VO-College Örebro län 30/9!
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
”Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden"
- Ett samverkanorgan för kompetensförsörjning inom vård och omsorg!
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Modell för bättre matchning mellan utbud och efterfrågan
Torsdag Arbetspass 1 Kompetensförsörjning – problem och
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
kvalificerade kunskaper
Årshjul VO-College Bollnäs/Ovanåker 2017
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Johanna Viberg Ordförande VO-college, Örebro län
Dagens program 13.00: Hej och välkommen
Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege
Fokus Yrkesutbildning VO
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Vad är en jämställd och jämlik verksamhet?
Resurser Tillgängliga resurser Aktiviteter Vad behöver vi då göra,
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Certifierad samverkan
Fokus Yrkesutbildning VO
...mellan arbetsliv och utbildning!
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Lärlingskompassen Inkluderande kompetensförsörjning inom
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Syfte för samverkan inom Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
Enkät i gymnasieskolan 2015
Årshjul VO-College Gävleborg 2018
Tanum
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
Göteborgsregionens kompetensråd
SFI/SFX 2019 i Stockholms län
Presentationens avskrift:

Film …

I Örebro län har vi arbetat med utmaningen genus och den könssegregerade arbetsmarknaden! Omfattning: 40 % 151201-160630

Nu kör vi! Projektmedarbetare Stefan Kailing 10 % jan-juni FFF, Örebro kommun 30 år Mänskliga rättigheter och HBTQ Hanna Knutsson 30 % feb-juni Ensamkommande ungdomar, RFSU Genus- och beteendevetare Projektledare Linda Carlsson 10 % dec-juni Processledare VO-College Örebro län Arbetsleda Stefan & Hanna Vara länken till nationell nivå Sprida information regionalt  

Vad har vi gjort? Utifrån fokusområde genus och jämställdhet med ansatsen att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden inom vård och omsorg, har vi tittat på och analyserat: Erfarenheter och upplevelser från elever, medarbetare och regionala samordnare för VO-College Medarbetarundersökningar Texter och bilder av platsannonser och hemsidor Statistik och tidigare forskning inom området

Vad kom vi fram till? Länet ligger något över riksgenomsnittet när det gäller kvinnomajoriteten, både när det gäller yrkesliv och utbildning Lika många män återfinns i VO-branschen som i en annan bransch efter avslutad VO-utbildning Kvinnor inom VO trivs generellt något bättre på arbetsplatsen jämfört med män inom samma bransch HBTQ-personer som arbetar i Region Örebro län upplever en utsatthet på arbetsplatsen och vill/ vågar inte vara öppna med sin läggning En rad faktorer påverkar varför människor inte gör normbrytande val av bransch, tex: andras förväntningar utifrån kön, bristande stöd i studie- och yrkesvägledning, bilden av branschen

Det är vanligt med stereotypa föreställningar om kön och uppvärdering av ”det manliga” och nedvärdering av ”det kvinnliga” Stereotypa föreställningar om kön ställer till det för personer som inte passar in i stereotypen och motverkar jämställdhetsarbetet

Vilka är våra slutsatser och rekommendationer? Utbildning och kompetenshöjning i frågor om genus och normkritik i alla led, inte minst i toppen Ge möjlighet att få prova på branschen genom till exempel praktik och feriepraktik Nyansera och bredda bilden av branschen, flera olika yrkesambassadörer Medveten inkluderande kommunikation och marknadsföring, skapa mångfald av förebilder

Utbildade yrkeslärare och god dialog med handledare för APL Medvetet värdegrundsarbete för att motverka avhopp i skola och arbetsliv Arbetsgivare och utbildningsanordnare redovisar könsuppdelad statistik och enkäter, analyserar och skapar handlingsplaner Jämställdhet/mångfald finns med som ett eget kvalitetskriterium vid certifiering och uppföljning av Föreningen VO-College

TEBLADET personal Augusti 2016