HUR KVALITETSSÄKRAS LÄRARUTBILDNINGARNA I EN NY ORGANISATION OCH HUR LÄNKAS DE IN I UNIVERSITETETS NYA KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM? HEARING 18/5 OCH 19/5 BRITT-MARIE.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Advertisements

Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Informationsmöte Framtidens SLU November och december 2013.
Policy för miljö och hållbar utveckling
Missbruksutredningens förslag
1 Processer kring kurs UD-projektet 2004 Version 4.
Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet. HU GÖTEBORGS UNIVERSITET.
Ledarskap för utveckling - en utmaning
FRONESIS-projektet, univ. ledningens prefektmöte den 16 november 2010 LUNDS UNIVERSITE T.
Arbetsuppgifter för GA och PA Joakim Lilliesköld.
Regeringens proposition 2009/10:139 Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen Lars Rydberg Sid 1.
Lärarutbildning på HiG bakgrund 1100 platser mindre på förskollärar- och grundlärarutbildningen i riket Högskolan tappar totalt 300 platser Avgörande.
Q2 Q3 Okt Nov Dec Jan Feb Mar Maj Jun Göteborgs universitet förnyas Apr Styrelsemöte 7 apr Styrelsemöte 12 okt Start ny organisation.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Sveriges lantbruksuniversitet GUR ska föreslå förändringar av anslagsfördelning och dimensionering av utbildningen på grundläggande och avancerad.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar 2015.
Universitetsgemensamma organ Britt Marie Apelgren Morgonsamling UFN presentation Britt-Marie Apelgren.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
Vad händer med resursfördelningsmodellen och administrativa stödet?
Arbetsordning, LTH.
Hur styrs SLU och särskilt utbildningen?
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
UK Information och möte 24 september Program informationsdelen 1.Villkor kring uppdragsutbildning. Arne Hallgren, Ladok 2.Möjligheter i bokningssystemet.
Strategisk utveckling av lärarutbildning vid Göteborgs universitet Projekt 2012–13 1.
LTH – Forskningsnämnder och forskningsberedning Anders Axelsson, Rektor LTH Utbildningsdag 11 april 2012.
Göteborgs universitet förnyas – implementering av organisationsarbetet
EXAMENSSTADGAN [ES] Utveckling och studentrespons Monica Nerdrum.
Organisationsförändring -hur påverkas arbetet med intern kontroll
Håkan Carlsson Göteborgs universitetsbibliotek Fördelning av direkta forskningsmedel – pengarnas väg till institutionen för neurovetenskap och.
Kvalitetsarbetet vid BTH
Kvalitetsutveckling för kvalitetssäkring!. Internationella utvecklingstrender Utökat kvalitetsansvar för lärosätena Från kvalitetssäkring till kvalitetsutveckling.
Organisation Styrelse Dekanat DM Nämnd kansli * DM Nämnd kansli * EF Nämnd kansli * EF Nämnd kansli * IL Nämnd kansli* IL Nämnd kansli* KB Nämnd kansli*
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår
Nämndplan 2015.
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv Presentation av två pågående projekt Praxis från UKÄ, Högskoleverket och ÖNH Gruppdiskussioner.
Umeå universitet och flyktingfrågan pågående aktiviteter Internationellt Scholars at Risk (SAR) Är ett internationellt nätverk av universitet och högskolor.
Nytt kvalitetssäkringssystem höjer ribban – studenternas bästa i sikte Universitetskansler Harriet Wallberg.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
Verksamhetsförlagd utbildning VFU. VFU Verksamhetsförlagd utbildning Innefattar alla delar av lärarrollen VFU på heltid Betyg G, VG eller U Bedöms av.
Strategier för kvalitet och praktiskt arbete som ger resultat Åsa Bergenheim Karlstads universitet.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Utbildningsnämnden (UN) – beredande o rådgivande till rektor UNs uppdrag: bevaka och aktivt delta i utvecklingen av ho ̈ gre utbildning nationellt.
De administrativa stödfunktionerna i den nya organisationen
Planering- och budgetprocess – Ny organisation för lärarutbildningen
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
Välkommen till studentdagen 2016
vid Göteborgs universitet
HANDLINGSPLAN och Verksamhetsplan gemensamma förvaltningen
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv
NY ORGANISATION FÖR LÄRARUTBILDNINGEN
Prioriterade frågor för utbildningen
Göteborgs universitet Året 2016
Sammanhållet kvalitetssystem
Attraktiv hemtjänst LAGA uppdragsbeskrivning
Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar
Samverkan kring tre regeringsuppdrag
NY ORGANISATION FÖR LÄRARUTBILDNINGEN
Linnéuniversitetets verksamhetsplanering
Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar
Kvalitetsarbete Verksamhetsstöd
Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar
Ny arbetsordning för universitetet
Länsgemensam ledning i samverkan
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
Göteborgsregionens kompetensråd
VFU i CL-programmet
Läkarprogrammet vid LiU
Presentationens avskrift:

HUR KVALITETSSÄKRAS LÄRARUTBILDNINGARNA I EN NY ORGANISATION OCH HUR LÄNKAS DE IN I UNIVERSITETETS NYA KVALITETSSÄKRINGSSYSTEM? HEARING 18/5 OCH 19/5 BRITT-MARIE APELGREN ORDFÖRANDE I KVALITETSUTSKOTTET

Arbetsgrupp för kvalitetsarbete i NOL Ledamöter: Christel Backman, Karin Fogelberg, Örjan Hansson, Jan Landström, Kenneth Nyberg, Malin Östling och Britt-Marie Apelgren (sammankallande) Uppdrag: Ge förslag på hur lärarutbildningarna bäst kvalitetssäkras i en ny organisation och i enlighet med Göteborgs universitets nya Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling Har haft sju arbetsmöten under våren (februari-maj) Rapport redovisas 15/6

Övergripande princip och förslag Lärarprogrammen kvalitetssäkras och utvecklas i linje med den ordning som föreslås för utbildning i den blivande Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning vid Göteborgs universitet. Fakulteterna har ett övergripande ansvar för att policyn förverkligas utifrån det egna verksamhetsperspektivet. Detta innebär att kontinuerligt uppföljnings- och utvecklingsarbete bedrivs på fakultets- och institutionsnivå och är inriktat på att utbildningen når de mål som anges i lokala målsättningar, nationella författningar och European Standards and Guidelines (ESG).

Lärarutbildningarna förslås kvalitetssäkras genom: 1.utbildningsnära kvalitetsarbete och programutveckling i programråd 2.kontinuerlig uppföljning och kvalitetsutveckling på institutionsnivå (verksamhetsnivå), 3.strategisk uppföljning och kvalitetssäkring på fakultetsnivå 4.övergripande strategisk samordning och kvalitetssäkring i SOL För Ämneslärarprogrammet (samt för de nationella uppdragen för kompletterande utbildning ULV, VAL, Snabbspåret för lärare och förskollärare och lokala projekt som alternativ KPU) sker kvalitetsuppföljning och kvalitetsutveckling i SOL, som då motsvarar programansvarig fakultet.

Utbildningsnära kvalitetsarbetet och programutvecklingen i programråden: Programråd övergripande och strategisk samordning, utveckling och kvalitetssäkring inom respektive program säkring av examensmålen verksamhetsnära programutveckling uppföljning av kvalitet i programmens kurser (kursrapporter) årlig uppföljning av program genom programrapporter till programansvarig fakultet (för ämneslärarprogrammet SOL) och till övriga fakulteter som har uppdrag inom programmet beredning av frågor som rör utbildningsplaner och kursansvar

Lokalt kontinuerligt kvalitetsarbete på institutionsnivå Prefekt vid ”värdinstitution” utsedd av programansvarig fakultet Prefekt vid alla kursansvariga institutioner ansvar för programråd i enlighet med de regler och handläggningsordningar som finns för utbildningar och program vid GU ansvarar för stöd till programledare och programråd ansvarar för att kurser vid den egna institutionen genomförs och kvalitetssäkras i dialog med programråd ansvarar för att kursrapporter redovisas dels till programråd och dels till den egna institutionen

Strategiska kvalitetssäkringen på fakultetsnivå Programansvarig fakultetMedansvarig fakultetAlla fakulteter kvalitetsuppföljning och kvalitetssäkring av lärarutbildningskurser vid den egna fakulteten beslut om utbildningsplan, kursansvar och programråd samarbeta inför beslut om utbildningsplan och kursansvar möjliggöra kvalitetsförstärkande åtgärder inom lärarprogrammet som helhet samarbeta kring kvalitetsförstärkande åtgärder inom berört lärarprogram som helhet årlig kvalitetsuppföljning genom nyckeltal, programrapport och rapport till SOL organisering av utbildningsutvärdering efter samråd med SOL

Övergripande strategiska samordningen och kvalitetssäkringen i SOL: SOL övergripande riktlinjer och uppdragsbeskrivning för programråd i lärarutbildningen övergripande kvalitetsanalys på grundval av årliga programrapporter samordna och samråda med berörd ansvarig fakultet vid extern kvalitetsutvärdering samordna och samråda med berörd ansvarig fakultet i frågor kopplat till UKÄ:s utbildningsutvärdering och temautvärdering beredning inför beslut i universitetsstyrelsen om utbildningsuppdrag inom lärarutbildningen