Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar"— Presentationens avskrift:

1 Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar 2019-2021

2 Huvudsakliga förutsättningar för verksamhetsplanering 2019-2021
Uppdrag för verksamhetsplanerna som tas upp på höstdialogen Uppföljningsbara uppdrag/mål/överenskommelser Utgångspunkter: t. ex. uppföljning, årsredovisning, vision- och strategi, höst- och utbildningsdialoger Justerade förutsättningar från departementet

3 Linnéuniversitetets Vision och strategi 2015–2020 pekar ut universitetets huvudsakliga riktning. I visionen beskrivs universitetets strategiska områden och ambitioner fram till 2020. Dialoger och nya förutsättningar i samband med budgetpropositionen bildar underlag för Verksamhetsplan och budget som universitetsstyrelsen beslutar om i december. Genom detta beslut fastställs universitetsstyrelsens övergripande uppdrag till universitetets verksamheter och de slutliga ekonomiska ramarna för kommande år.

4 Intern styrning och kontroll
De kritiska faktorerna kan uttryckas som både möjligheter och risker. Uppdrag till fakulteter/NLU ges mot bakgrund av de kritiska faktorerna, de är: Önskvärd kompetensförsörjning Ändamålsenliga arbetssätt och processer Högkvalitativa och efterfrågade utbildningar Högkvalitativ och konkurrenskraftig forskning Utveckling av det goda ledarskapet De prioriterade områdena konkretiseras nedan tillsammans med övrig verksamhetsplanering.

5 Nyheter i Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar 2019-2021
Några ord från rektor -Identifiera styrkeområden -medel avsätts för att ge verktyg för att skapa kunskapsmiljöer -arbetet mot ny strategi tar fart 2018 och fortsätter 2019 -större fokus på systematik i olika processer, exv utbildningskvalitet, verksamhetsprocesser Intern styrning och kontroll -arbetet med intern styrning och kontroll lyfts fram och förtydligas Kunskapsmiljöer -starkare och tydligare fokus mot kunskapsmiljöer, beskrivning av kriterier och process Kompetensförsörjning -kompetensförsörjning har lyfts ut och utgör eget avsnitt -strategiska medel avsätts för att stödja strategisk rekrytering som bidrar till utveckling av kunskapsmiljöer Kvalitetsarbete -kvalitetsarbetet har lyfts ut och utgör eget avsnitt. -kvalitetsgranskning av forskning

6 Avseende intern styrning och kontroll ska följande uppdrag prioriteras inför verksamhetsplaneringen 2019. Universitetsnivå och fakulteter/NLU: ska beskriva vilka åtgärder man vidtar för att nå måluppfyllelse och hantera risker i verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser. för fakulteter/NLU gäller att målen ska presenteras i fakulteternas preliminära verksamhetsplan för

7 Avseende kunskapsmiljöer ska följande uppdrag prioriteras inför verksamhetsplaneringen 2019.
Universitetsnivå: fastställa principer och process för inrättande av och arbete med kunskapsmiljöer. Fakulteter/NLU: föreslå inrättande av kunskapsmiljöer identifiera sätt att stödja spirande, mogna och framstående miljöer utveckla och synliggöra fakultetsövergripande arbetssätt.

8 stärka stödet för internationell rekrytering. Fakultetsnivå/NLU:
 Inom kompetensförsörjning ska följande uppdrag prioriteras inför verksamhetsplaneringen 2019. Universitetsnivå: utveckla processer och principer för rekrytering och meritering som stöder skapandet av universitetsgemensamma kunskapsmiljöer stärka stödet för internationell rekrytering. Fakultetsnivå/NLU: formulera mål för att öka andelen disputerade lärare och professorer beskriva hur fakulteten arbetar med rekrytering i linje med uppbyggnad av kunskapsmiljöer, och i relation till kompetensförsörjningsplaner på lång och kort sikt formulera mål för ökning av internationell rekrytering formulera mål för ökning av andelen nyrekryterade kvinnliga professorer.

9 Inom utmanande utbildningar ska följande uppdrag prioriteras inför verksamhetsplaneringen 2019: Universitetsnivå: presentera instruktioner för översyn av utbildningsutbudet presentera en modell för förändrad ersättningsnivå för utbildning på avancerad nivå utveckla stöd för uppdragsutbildning följa upp hur förstärkning av humsam-prislappen har använts implementera samordning av högskolepedagogiska frågor implementera en strategi för digitalt lärande implementera kvalitetssäkringssystem för utbildning. Fakultetsnivå: formulera mål för profilering av utbudet, ökad andel studenter på avancerad nivå, internationella kurser och utbildningarnas koppling till kunskapsmiljöer. formulera mål för en ökad omfattning på uppdragsutbildning implementera förbättringsåtgärder inom forskarutbildningen avseende introduktion, arbetsmiljö, att individuella studieplaner följs upp regelbundet samt att doktoranderna erbjuds ett adekvat kursutbud.

10 Gällande framstående forskning ska följande uppdrag prioriteras inför verksamhetsplaneringen 2019:
Universitetsnivå: utveckla ett systematiskt arbete med att följa upp och utveckla forskningens kvalitet utveckla ett systematiskt arbete med fundraising utveckla stöd för att söka externa medel utveckla förutsättningarna för att bedriva forskning presentera ett system som stödjer publicering via Open Access. presentera en strategi för hanteringen av forskningens infrastruktur och dess finansiering. Fakultet/NLU: beskriva och värdera hur kvalitetsarbetet framskrider och bidrar till att nå strategiska mål presentera en fördelningsmodell utifrån fastställda principer formulera mål för hur aktiviteter mellan fakulteter kan utveckla forskningsmiljöer formulera mål för ökning av forskningens externfinansiering formulera mål för ökning av den vetenskapliga publiceringen.

11 Inom samhällelig drivkraft ska följande uppdrag prioriteras inför verksamhetsplaneringen 2019: 
Universitetsnivå: ta fram ett förslag på hur samverkan kan dokumenteras, beskrivas, värderas och synliggöras föreslå en modell för omfördelning baserat på samverkan föreslå hur stödet för uppdragsutbildning, alumnarbete, integration samt projektledning ska utvecklas. Fakultet/NLU: föreslå hur samverkansarbetet ska prioriteras och utvecklas i linje med policyn för samhällelig drivkraft föreslå incitament och förutsättningar för lärare och forskare samt studenter att utveckla arbetet med samhällelig drivkraft.

12 Inom internationalisering ska följande uppdrag prioriteras inför verksamhetsplaneringen 2019: 
Universitetsnivå: koppla internationalisering till uppföljning av utbildningarnas kvalitet och som en faktor som stärker kompletta kunskapsmiljöer föreslå hur verksamhetsstödet till internationalisering för mobilitet och internationell studentrekrytering kan vidareutvecklas. Fakultet/NLU: formulera mål för att öka antalet utresande studenter formulera mål för en ökad internationell rekrytering av studenter föreslå hur internationella perspektiv och kulturell mångfald ska synliggöras i utbildningar, exempelvis genom virtuell mobilitet föreslå hur internationella samarbetsavtal ska kvalitetssäkras.

13 Inom hållbar utveckling ska följande uppdrag prioriteras inför verksamhetsplaneringen 2019: Universitetsnivå: formulera mål och handlingsplan för som knyter an till Agenda 2030 och som integrerar hållbar utveckling med lika villkor och jämställdhetsintegrering implementera miljöledningssystemet på universitetsövergripande nivå. Fakultet/NLU: föreslå hur hållbarhetsmålen kan brytas ned i konkreta aktiviteter på institutionsnivå implementera miljöledningssystemet på fakultets- och institutionsnivå.

14 Inom lika villkor ska följande uppdrag prioriteras inför verksamhetsplaneringen 2019: Universitetsnivå: föreslå hur ett målinriktat och systematiskt arbete ska bedrivas för att uppfylla åtgärder i Plan för jämställdhetsintegrering och Plan för lika rättigheter och möjligheter föreslå hur ett systematiskt arbete med att säkerställa att jämställdhet i utbildningarnas innehåll, utformning och genomförande ska bedrivas. Fakultet/NLU: beskriva hur man ska delta i genomförandet av jämställdhetsintegrering enligt planen för jämställdhetsintegrering redovisa hur det systematiskt arbete med att beakta jämställdhet i utbildningarnas innehåll, utformning och genomförande bedrivs.

15 Inom det samlade verksamhetsstödet ska följande uppdrag prioriteras inför verksamhetsplaneringen 2019: stödja arbetet med prioriterade uppdrag som anges vid strategiska områden i verksamhetsplanen föra en dialog mellan akademi och verksamhetsstöd för ökad kvalitet, effektivitet och strategiska prioriteringar fördjupa samarbetet mellan universitetsförvaltning och fakultetskanslierna för att hitta kommunikativa, verksamhetsnyttiga och rättssäkra processer utveckla arbetet med intern styrning och kontroll genom att identifiera, värdera och återkoppla till ledningen risker för att universitetet inte når krav som ställs i lag och förordning utveckla uppföljning kopplat till verksamhetsplanering i enlighet med policyn för intern styrning och kontroll utifrån gemensamma definitioner arbeta fram och kvalitetssäkra nyckeltal.

16


Ladda ner ppt "Verksamhetens inriktning och ekonomiska förutsättningar"

Liknande presentationer


Google-annonser