LÄRARENS YRKESETIK HANNELE NIEMI Varför så viktigt i Finland?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Skola och arbetsliv i samverkan
Utbildningsprocessen
Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning6/22/2014 Kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning.
(Utvidgad) inlärning i arbete Modeller, möjligheter, utvecklingspunkter.
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Välkomna till LNK MED ELEVEN I CENTRUM. Skolstarten MED ELEVEN I CENTRUM Skolstarten varit bra – mer om hur det varit i klasserna kommer tas upp av lärarna.
Wilma-anvisningar för lärarna
Att utvärdera nyttan av FoU
Framtidens skola Maria Stockhaus. Våra värderingar ” Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Hur bra är vår skola? Föräldrar Vårterminen 2013.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Vård- och omsorgs-(college)
Effektivitet. Vad är effektivitet? En kundorienterad, effektiv och högklassig verksamhet förbättrar arbetsmotivationen bland de anställda och inverkar.
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
Novus Opinion Föräldrar om skolan Första diagramrapport Arne Modig Viktor Wemminger.
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Möten. Möjligheter. Mervärde.. Mathias Ahrn Lärare (15 år) IT-pedagog (2006 och 2013) Projektledare.
Tänkande och språk Våga Visa
Kvalitetsarbete i korthet – varför, vad och hur?
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Hur bra är vår skola? Elever Vårterminen 2013.
Klubbverksamhet som stöd i fostran - Samarbetet mellan hemmet och skolan Micaela Romantschuk Förbundet Hem och Skola.
Sammanställning Enkät HT-2012 Antal svarande: 360/443 (81,6% svarsfrekvens)
ARBETSRO I SKOLAN S:t Pers skola, december 2010
Systematisk kvalitetsarbete med kunskapsuppföljning - Skolinspektionens bild av hur det ser ut.
Skolmiljö inflytande, stöd från lärare, mobbingförebyggande Skoljämförelser, 2012 (Ekebyhovsskolan åk 7, finns inte representerade. Ej heller Birkaskolan.
Uppföljning och utvärdering
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Uppföljningsbesök Uppföljningsbesöken Besöken har givit Delegationen för IT i skolan värdefull information om hur satsningen genomförs.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2004, kapitel 8.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
1 Inför den skolförlagda utbildningen. ”Den nya gymnasieskolan i ljuset av en reform”
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Sociala investeringar – ett nytt synsätt? Stefan Ackerby SKL.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
VUXENVUXEN DIDAKTIK UTVÄRDERING Petri Salo/Åbo Akademi/Pedagogiska institutionen 2001 Fem viktiga frågor i samband med utvärdering 1. När skall utvärderingen.
Skolornas självutvärdering 2015 Material för skolornas kvalitetsarbete Susanna Kareinen/Tove Heinonen, kvalitetsansvariga.
Bedömning - Skolan har ett kunskapsuppdrag som bedömningen ska relateras till - Kunskapssynen uttrycks i styrdokumenten – läroplanen, Lgr 11.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
STABILA OFFENTLIGA FINANSER
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LÄROPLANEN 2016 VERKSAMHETSKULTUREN I FÖRÄNDRING REKTORSEMINARIET I EVOIS
Föräldraråd Tack!. Bildningsförvaltningen Lgr 11 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Del 1- Skolans värdegrund och.
Nämndplan 2015.
Myh.se Kvalitetsarbete konst-och kulturutbildningar Utvecklingsarbete Steg 1 utarbeta en strategi för kvalitetsarbetet Arbetsmetod: diskussion med konstnärliga.
Lönekriterier för lärare inom samtliga skolformer inom Utbildning Gävle och Näringsliv & arbetsmarknad Gävle (gäller från och med 2016 års löneöversyn)
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
Stockholmsenkäten, 2012 Ekerö kommun Åk 9 Åk 2 (gymnasiet)
2015 års skolkommission Skolkommissionens delbetänkande Presentation den 17 augusti 2016.
Om arbetssituationen i den svenska skolan Johan Haeffner
Lära för livet!.
Seminarium i relation till Cösters bok Silwa Ckaesson
Validering inom Lärarlyftet
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Ny Remissrutin till BUP
Ungdomsenkäten Om mig hälsa och livsstil bland ungdomar i Östergötland
Begreppet undervisning
Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Demokratien Demokratien har nyligen blivit ett eget självständigt land, ni bor i landet och ska nu besluta vilka lagar som gäller i landet. Demokratiens.
Personen från Skolverket
Presentationens avskrift:

LÄRARENS YRKESETIK HANNELE NIEMI Varför så viktigt i Finland?

YRKESETIK – VARFÖR SÅ VIKTIGT I FINLAND? Läraren anses representera ett högstatus yrke jfr läkare, domare -Lång utbildning -Yrket förknippas med mycket autonomi -Rätt och plikt att påverka frågor som gäller fostran Läroplaner på lokalnivå -Läroplanens grunder ger ramen och värdegrunden -Lokalnivån har ansvar för utbildningens kvalitet och effekt -Läraren har frihet att besluta om många saker: läromedel, bedömning, undervisningsmetoder

INTERAKTIONENS MÅNGA PARTER Arbets- gemenskap, lärarna Eleverna, svåra situationer, arbetsro och disciplin FöräldrarRektor Övriga sakkunniga, multiprofession ella grupper Läraren i ett nätverk av många personrelationer

PRINCIPEN OM UTVECKLANDE UTVÄRDERING Utvärderingens mål är att uppnå förändringar till det bättre -Gäller skolans egen verksamhet -Gäller även elevbedömning -Läraren måste fatta beslut och göra val -Utvärderingen och bedömningen präglas av många värdefrågor och etiska synpunkter Undervisningssektorns etiska råds två uttalanden om utvärdering

UTVÄRDERING AV SKOLAN Utvärdering har alltid varit en väsentlig del av skolan. I lärarens etiska principer konstateras att läraren utvecklar sitt arbete och utvärderar sin egen verksamhet. Som självständig yrkesmänniska ansvarar läraren för sitt arbete och för att utveckla sin yrkeskompetens. Utvärdering är inget självändamål, utan syftet är att utvecklas i riktning mot de uppställda målen eller mot dem som är under arbete. Det centrala beträffande nyttan av utvärdering är hur resultaten behandlas och tillämpas i skolsamfundet. Resurser måste garanteras för man skall kunna förverkliga de förändringar som utvärderingen visar att är viktiga.  Även när utvärderingen sker på uppdrag av någon utomstående part, bör den tjäna skolans egen kreativa självvärderingsprocess och vara till nytta för alla medlemmar i skolan och skolsamfundet. Utvärdering är samarbete - Utvärdering förutsätter förtroende Slå vakt om frihet och kritiskhet

OM ELEVBEDÖMNINGEN Elever med varierande inlärningsförmåga gör att det är mycket utmanande att utvärdera undervisningen och inlärningen …eleven eventuellt inte till alla delar uppfyller de kriterier som har ställts upp för vitsordet fem…. I stället för satsningar på mildare bedömningskriterier borde man hjälpa eleven att inhämta till den grad adekvata kunskaper och färdigheter att vitsordet fem är sanningsenligt. Då flyttas eleven över till följande klass på rätta grunder. Eleven ska kunna sätta sin tillit till att bedömningen är rättvis och till att hans eller hennes vitsord grundar sig på dels de bestämmelser som omfattar grundskolan, dels de anvisningar som har gjorts upp för bedömningen En tillförlitlig bedömning av eleverna grundar sig på kriterierna för goda kunskaper, som utbildningsstyrelsen har publicerat.

LÄROMILJÖERNAS STORA FÖRÄNDRING Kunskapsmiljöerna är för till fället nästan gränslösa och okontrollerade I lärarens arbete blir det viktigare att: -Handleda till etiskt hållbart verksamhet i nya kunskapsmiljöer och sociala media -Vilken kunskap/information kan man lita på?, Integritetsskydd Undervisningssektorns etiska råds redigerade bok (2012) : Giller det!

Gillar det! Lärarens yrkesetik i en tid av social media (2012)

SKOLAN OCH SAMHÄLLET BLIR ALLT MER MÅNGKULTURELLT I huvudstadsregionen har 1/5 av eleverna en annan språkbakgrund än finska eller svenska Ställningstagande: Skolans medborgarfostran och integrationen av elever med invandrarbakgrund, 2010 Förändringarna i familjestrukturerna Ställningstagande: Samarbetet mellan hem och skola, 2007 Att möta olikheter Undervisningssektorns etiska råds verk: Erilaisuuden valot ja varjot (Olikheternas ljus och skuggor) (2007)

Undervisningssektorns etiska råds verk: Erilaisuuden valot ja varjot (Olikheternas ljus och skuggor) (2007)

LÄRAREN SOM ELEVERNAS RÖST Läraren fungerar som påverkare Elevernas välmående Nationellt och lokalt ansvar för god utbildning Utlåtande mot nedskärningar i utbildningsbudgeten 2013

Ställningstagande från undervisningssektorns etiska råd på barnens rättigheters dag “Nedskärningar som drabbar barn och unga är kortsiktiga och de har efterverkningar långt in i framtiden. Satsningar på till exempel skolan, som är basservice för barn och unga, är en lönande investering som genererar välbefinnande och sparar på offentliga medel. Arbete som gynnar välbefinnande och förebygger problem är mångfalt mer lönsamt än att i efterskott och för dyra pengar åtgärda uppkomna problem.”

ETISKA RÅDETS STÄLLNINGSTAGANDE Nedskärningar som drabbar barn och unga är kortsiktiga 2013 Att förebygga och ingripa mot mobbning i skolorna 2013 Elevbedömning 2013 Utvärdering som utvecklingsredskap, 2011 Skolans medborgarfostran och integrationen av elever med invandrarbakgrund, 2010 Permitteringar drabbar svaga elever hårdast, 2009 Samarbetet mellan hem och skola, 2007 En avgiftsfri grundskola och penninginsamlingar i skolorna, 2006 Tankar om tillväxt och fostran, 2005 Utvärdering av skolan, 2003 Att förebygga mobbning och ingripa vid mobbningsfall, 2002 Upphovsrätt och belöning i lärararbetet, 2001 Relationer mellan lärare och elev, 2000

TACK SÅ MYCKET!