Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kompetensplattform Västra Götaland Westum
Advertisements

Positive Footprint Housing Ett föredöme inom hållbart boende
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Staten och det civila samhällets organisationer
Policy för miljö och hållbar utveckling
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Internationellt föredöme inom hållbart boende och bostadsbyggande Positive Footprint Housing.
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Framtidsbilder från livet i Norrbotten Områden som Kraftsamlingarnas deltagare har pekat ut Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som.
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
En kommunal forsknings- och förnyelsestrategi antogs av styrelsen 2009 Bakgrunden var följande: Kommunförbundet Skåne har sedan 1998 bedrivit en FoU verksamhet,
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Pilotlän för grön utveckling Norrbotten Dalarna Skåne EID styrgrupp 8 oktober 2013.
Leadermetoden… Bygger på - Nära samverkan mellan sektorerna …underifrånperspektiv …fokus på lokal landsbygdsutveckling Bygger på - Nära samverkan mellan.
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, makt och inflytande Foto: Colourbox.
Vägar till en jämlik hälsa
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Region Norrland Vision och mål för kollektivtrafiken Arbetsmaterial för Norrstyrelsens trafikarbetsgrupp.
Strategisk plan MEDICINSKA FAKULTETEN VID LUNDS UNIVERSITET.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Breddtjänster - ett nytt skede i IT-politiken IT-kommissionen och Region Skåne Lund 26 september 2002.
Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Överenskommelsen inom integrationsområdet
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015 Ann Wahlström Naturvårdsverket Miljömålsdagarna Stockholm 7 maj 2014.
11:11 Meet Malmö – detta är bara början (Bilden på oss alla)
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Finansiell samordning
Myh.se Kvalitetsarbete konst-och kulturutbildningar Utvecklingsarbete Steg 1 utarbeta en strategi för kvalitetsarbetet Arbetsmetod: diskussion med konstnärliga.
Luleå 2050 – från vision till verklighet
Kommissionen för jämlik hälsa
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
”Från Kust till fjäll skapas en hållbar attraktiv region” Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län
Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB.
Regionbildning på gång? 18 augusti Lång dags färd mot ……? ?
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Välkomna! Sveriges Arkitekter - Arkitekturfrukost Hashtag sociala medier: #arkfrukost.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Station 5 Regional samverkan på riktigt. Workshop Agenda Presentationsrunda Introduktion ca 30 min Gruppvis diskussion: 5-7 st per grupp, redovisning.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Beslut i kommunfullmäktige
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Pilotlän för grön utveckling
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Samrådsförslag.
Agenda 2030 för hållbar utveckling
Digital plattform Delaktig kommunikation
Kommissionen för jämlik hälsa
Lisa Fröst Björnsdotter Leg. Psykolog Föräldra- barnhälsan
Styr- och resursutredningen - STRUTEN

Kultursamverkansmodellen Skåne
Vad innebär regionbildningen?
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110
Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
På spaning efter ett socialt hållbart samhälle VI
Samordnad utveckling för god och nära vård
Nulägesanalys 3in Incitament för ökad digital och hållbar innovation i utvecklingen av morgondagens transportsystem.
Presentationens avskrift:

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke den 14 oktober 2015

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Uppdraget Direktiv 2014:69 och 2015:25 Utredningen ska göra en översyn av den nuvarande politiken för arkitektur, form och design och föreslå hur en ny politik kan utformas. Syftet är att stärka arkitekturens, formens och designens värden och betydelse för individen, livsmiljön och den hållbara samhällsutvecklingen.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Betänkandets innehåll Språket och begreppen. Perspektivet gestaltad livsmiljö och utmaningar för området. Lärdomar från andra länder. Det offentliga och insatser inom området. Nya mål för politiken utifrån perspektivet. Höjd kompetensnivå inom offentlig upphandling. Kunskap, kompetens och samverkan. Lagstiftning och andra styrmedel. Konsekvenser. Politiken sedan Framtidsformer (Prop. 1997/98:117). Myndigheten för Gestaltad livsmiljö.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Perspektivet gestaltad livsmiljö Utgångspunkten är människans behov och möjligheter. En helhetssyn på arkitektur, form och design som ett sammanhållet område. Står i relation till samhällets utmaningar. Samverkar med andra samhälls- och politikområden.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Perspektivet gestaltad livsmiljö Arkitektur, form och design bidrar till: att skapa långsiktiga värden. en hållbar, jämlik och demokratisk samhällsutveckling. att överbrygga växande ekonomiska, sociala och fysiska klyftor.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Utmaningar för området Den nya politiken ska stå i relation till samhällets utmaningar: Klimat och resurser Teknisk utveckling Urbanisering, stadens och landsbygdens utveckling Boende Hållbar utveckling

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Arkitektur, form och design bidrar till att möta samhällets utmaningar.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Förslag till nya mål Det övergripande målet med den nationella politiken för arkitektur, form och design är att: områdets inflytande ska stärkas och därmed bidra till formandet av en långsiktigt hållbar och väl gestaltad livsmiljö.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Förslag till nya mål en helhetssyn präglad av kvalitet, samverkan och dialog i formandet av en attraktiv gestaltad livsmiljö ett inkluderande och demokratiskt samhälle med tillgång till goda livsmiljöer, såväl enskilda som gemensamma ett förebildligt agerande från det offentliga, i alla dess roller, för en stärkt kvalitet i den gestaltade livsmiljön en bred och tvärsektoriell kunskapsutveckling inom utbildning samt för utövare och aktörer inom området gestaltad livsmiljö

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Identifierade behov Mötesplats för samverkan och kunskap, en ”think tank”. En kontinuerligt uppdaterad politik utifrån aktuella utmaningar. Utvecklad samverkan med kommuner och regioner. Sprida kunskap och samla in nya perspektiv. Följa upp de nationella målen och föreslå nya. Samla utövarna.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Förslag Myndigheten för Gestaltad livsmiljö

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Identifierade behov Stimulera statens förebildlighet. Initiera program och utveckla statens verk och bolag. Inspirera genom debatt, seminarier, riktlinjer. En kunskapsresurs. Katalysator för utveckling.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Förslag En riksarkitekt och en motsvarande designfunktion.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Identifierade behov Stimulera branschutveckling och utövarnas initiativ. Stödja experiment och idéutveckling. Stödja kreativa samarbeten. Stärka områdets inflytande. Exportfrämjande.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Förslag En utvecklingsfond.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Några andra förslag Stöd till arkitektur-, form- och designprogram i kommuner och regioner. Metodstöd för nya upphandlingsformer och forum för kunskapsutbyte mellan parterna. Forskningsutlysning i hållbart samhällsbyggande. Breddad rekrytering till utbildningarna.

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Människan i centrum. Formuleras utifrån utmaningarna. ”Rullande politik”. För en hållbar, jämställd, inkluderande och demokratisk samhällsutveckling. Den nya politiken

Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Tack Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88