Sveriges Kommuner och Landsting Greta Berg SKL Trygghet & säkerhet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Advertisements

EBP-cirkel 1 INGEGERD BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
Regeringsuppdrag Trafikanalys Trafikavtal Godstransporter Infrastruktur som stabiliseringspolitik Uppföljning för bättre transporter och konkurrenskraftiga.
Förbättringsområde Ökad tillgänglighet för personer med behov av att ta sitt blodtryck.
Oskrivna och skrivna regler i Kallhälls scoutkår Hälsodeklaration, personuppgifter och kontaktuppgifter Kåren har som policy att ta in en ny hälsodeklaration.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering Carolina Stiwenius Diskrimineringsombudsmannen,
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Nyutveckling Stöd och behandling 2016 Samverkan mellan SKL, Inera och 1177.
I ett globalt perspektiv växer nu många marknader snabbt och konkurrensen ökar också om kunderna. Hur bedömer du att detta påverkar.
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring ENSAMKOMMANDE BARN Under 2015 kom ensamkommande barn och unga till Sverige för att söka.
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Detta är miljömåltider
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Taltidning till fler 16 mars 2017 Götabiblioteken.
SKL Trygghet & säkerhet
Årskurs 7 Katarina Norra Skola
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Klassifikation av vårdåtgärder
Analysseminarium – ÖK februari
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
APL info åk 1 Arbetsförlagt arbete.
Tips och råd till äldre personer
Teletal Personligt stöd vid telefonsamtal En förmedlingstjänst från PTS
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Formativt lärande.
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Steg för livet
SKL Trygghet & säkerhet
Brottsförebyggande Information
Information till alla regionens medarbetare
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
- Geografi - Att studera helheten.
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Hur kan vi följa psykisk hälsa bland barn och unga i Jönköpings län?
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Barnkonventionen.
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
- ett verktyg för ANDT-uppföljning Introduktion
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Diagnos och delaktighet
- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Led- och muskelmottagning
Barnkonventionen och barnrättslagen
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
En lokal handlingsplan för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet.
Kontinuitetshantering
Säkerhetsinformation Regionens hus
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Presentationens avskrift:

Sveriges Kommuner och Landsting Greta Berg SKL Trygghet & säkerhet

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)  Är en arbetsgivar- och intresseorganisation.  Driver våra medlemmars intressen och erbjuder dem stöd och service.  Värnar lokalt och regionalt självstyre.

Våra medlemmar  Alla 290 kommuner.  Alla landsting och regioner.

Vilka är SKL Trygghet & säkerhet? Greta Berg Brotts- förebyggande Hot och våld Internt skydd Rakel Markus Planmo Krisberedskap i kommuner och landsting Max Ekberg Skydd mot olyckor / räddningstjänst Alarmeringstjäns t CBRNE Rakel Fredric Jonsson 20% åt SKL Öppna jämförelser Trygghet & säkerhet

Information från SKL Trygghet & säkerhet - Webb: - Prenumerera på nyheter: anmäl på

Väpnat våld i skolan - Ytterst ovanligt. - Varje händelse har ett unikt och oförutsägbart förlopp. - Vad man kan göra är att skolans personal har en mental förberedelse för vad som kan hända och hur man kan agera. - Hur skolan ska agera vid händelse av väpnat våld bör ingå i skolans krisberedskapsplan. - Hur många har en krisberedskapsplan?

Skrift om väpnat våld i skolan - Har skickats ut till samtliga mellanstadie- och högstadieskolor. - Stödmaterialet kan fungera som ett underlag för rektorer som vill informera skolpersonal om olika möjliga strategier vid väpnat våld i skolan. - Frågan om väpnat våld kan tas upp i samband med att andra säkerhetsfrågor i skolan behandlas, som tex brand.

Bakgrunden till skiften - I flera länder inkl. Sverige har det förekommit väpnat våld i skolan, däribland väpnat våld med skjutvapen i USA, Tyskland och Finland. - Väpnat våld i skolan kan också handla om användning av sprängmedel, farliga kemikalier, våld med knivar med mera. - Erfarenheten från andra länder visar att det är omöjligt att förutsäga i vilka områden och i vilken typ av skolor som väpnat våld kommer att inträffa. - Därför är det bra om de som arbetar i skolor har en mental förberedelse och insikter om olika möjliga handlingsalternativ.

Ring Vid väpnat våld i skolan, ring 112, för att larma. - Ju tydligare och mer detaljerad information polisen kan få desto större är möjligheten att polisen kan genomföra en effektiv insats. SOS Alarm skickar hjälp medan samtalet pågår. - Även vid hot om väpnat våld i skolan är det viktigt att ringa 112. Ett första steg i samtalet med polisen är att bedöma allvaret i hotet.

Underlätta polisens insats - Polisens agerande avgörs av vilken information man har och vilka resurser som finns tillgängliga. - Det är troligt att situationen kommer att vara kaotisk, även för ingripande poliser. - Det är viktigt att följa polisens anvisningar. - Polisens arbete underlättas om skolpersonal är medveten om hur polisen arbetar. - När polisen kommer – håll inget i händerna. Se till att dina händer hela tiden är synliga. Det kan vara svårt för polisen att avgöra vem som är gärningsperson.

Inrymning - Inrymning innebär att elever och skolpersonal stänger in sig i klassrum eller andra skolsalar. Genom att låsa dörren och/eller barrikadera den blir det svårare för en gärningsperson att komma in. - Inrymning är ingen garanti för säkerhet, men bidrar ofta till att förhindra att människor kommer till skada. - En avgörande faktor för hur inrymning fungerar är skollokalernas utformning. - Sök skydd efter golvet. Släck belysningen. Sätt mobiltelefonerna på ljudlöst. Titta inte ut genom fönster och dörrar.

Utrymning - Utrymning innebär att elever och skolpersonal lämnar skolan för att söka skydd. - Utrymning bygger på bedömningen att gärningspersonen inte upptäcker de eleverna och den skolpersonal som flyr bort från skolan. Utrymning kan också vara den lämpligaste åtgärden om gärningspersonen använder sprängämnen. - Utrymning kan även vara den bästa metoden om elever och personal redan befinner sig på skolgården eller i trapphus på väg in i skolan. Om väpnat våld då sker inne i skolan kan det vara bättre att fly bort från skolområdet.

Utestängning - Ytterligare en metod som kan användas under vissa omständigheter är att stänga ute gärningspersoner. - När det väpnade våldet pågår på skolgården, då kan det vara effektivt att stänga dörrar till skolan, hålla elever och skolpersonal inomhus medan gärningspersonerna utestängs. - I skolor med flera byggnader kan det också vara möjligt att inte bara låsa klassrum utan också försöka barrikadera ingångarna så att våldet inte sprider sig till fler skolbyggnader.

Förberedelser - Om det finns olika byggnader, olika ingångar, flera våningsplan etc är det en fördel om dessa är tydligt utmärkta, exempelvis med olika bokstäver. - Det är bra att kartlägga om det finns möjlighet att låsa klassrum och skolsalar. - Många skolor har larmsystem. Dessa kan användas för att uppmana elever och skolpersonal att inta någon form av skyddsläge. Det är viktigt att all skolpersonal har kunskap om hur de larm skolan eventuellt har fungerar. - Strategierna inrymning, utrymning och utestängning kan tas upp i samband med att skolans övriga säkerhetsarbete behandlas. - Vissa skolor har i dag skriftliga planer om hur man kan agera vid en krissituation. Frågor som gäller väpnat våld i skolan kan infogas i sådana planer.

Slutsatser - Mental förberedelse om väpnat våld i skolan och insikter om olika handlingsalternativ kan bidra till att rädda människoliv. - För att kunna agera snabbt behöver all skolpersonal, inte bara skolledning och lärare, vara mentalt förberedda för att agera vid väpnat våld i skolan. - I ett akut läge måste man ofta agera direkt eftersom det antagligen inte finns tid att rådgöra med andra.

Hur ska vi tänka? Låsta skolor och vakter och / eller Ökat fokus på mänskliga rättigheter, värdegrundsarbete och arbete för att minska mobbing och utanförskap

JAG VILL VETA – Allt om dina rättigheter vid brott - Barn och unga som har varit med om brott har rätt att få information. Våren 2013 fick Brottsoffermyndigheten ett uppdrag av regeringen att ta fram information om olika typer av brott och om var man kan få hjälp. - Resultatet blev webbplatsen jagvillveta.se, en barnbok om Liten och informationsbroschyrer som kan spridas via olika verksamheter som kommer i kontakt med barn som utsatts för brott.webbplatsen jagvillveta.se

Tack för visat intresse!