Https://www.youtube.com/watch?v=s2jhT6HKd dw. Källkritik och Historiska Källor Med fokus på hur man tillämpar ett källkritiskt förhållningssätt i studier.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Advertisements

Missionsundervisning i skriftskolan Exempel på saker att ta upp under lektionerna om mission.
Återberättande text Berättar om något som har hänt.
HFF:s P02 Läsprojektet 2015 Ett samarbete mellan Huskvarna bibliotek och Huskvarna FF.
Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
{ Historiska källor. Källa: ur LGR 11 Förmåga: kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap, Kunskapskrav: Eleven.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
© Landja Marknadsanalys AB Säkerhet och olycksrisker Sveriges Lantbruk våren Sveriges Lantbruk våren 2009 En undersökning bland lantbrukare Jörgen.
Coachande ledarskap. Övning coachande ledarskap Ta reda på saker du inte vet om din kollega genom att ställa slutna frågor, ja och nej-frågor Ta reda.
MÅL KURS D HÖRALÄSA PRATA SKRIVA KLAR SIDA. Höra Dessa områden ska man kunna: - berättelser - beskrivningar - samtal - diskussioner - information - nyheter.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
STILFIGURER Smycka din text – få fram ditt budskap.
Jan Larsson Studieteknik Jan Larsson
Inför nationella provet i svenska
Kommande moment Idag: Gruppövning 1 Historiesyn
Berättande text Du ska skriva en berättande text. Den här texten skriver du inte till någon speciell person. Du behöver då inte tänka på att skriva hej.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Svenska som andraspråk 1
Religion - vad är det?.
Föräldraenkät 2017 Förskola
Historiskt Källmaterial
Vardagens komplexitet - Samhällets tankeförenkling
Människokännedom.
Kvalitativ metod II Hur gick det i går? Är det frågor?
Konsten att läsa skönlitteratur
Konsten att läsa sakprosa
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Källkritik Källa – är det som finns kvar av det förflutna, det som används som en källa till det förflutna. Historisk litteratur – är framställningar.
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Kritiskt förhållningssätt
Granska läromedel.
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Att diskutera och argumentera!
Steg för livet
Veckans mål: Slutsats och diskussion Material och metod Källförteckning.
Iris Rosengren Larsson
Läsförståelse.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Källkritik för högstadiet
5768 visningar på Youtube.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Hur skriver man en berättande text
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
Våra medier.
Källkritik.
Att tolka en källa Stormaktstiden.
Källkritik Historia.
Barnkonventionen.
2. genomföra systematiska undersökningar i kemi, och
Några källkritiska frågor att ställa i historia
Fallet 1) Ambulans och polis; frågar vad som hänt.
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
till en träff med fokus på hur WELIB kan användas för
Textgenrer.
Källkritik och historiska källor
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Att använda källor.
Inför nationella provet i svenska
KÄLLOR OCH KÄLLKRITIK.
Försök inte lura mig Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
Berättar om något som har hänt
Presentationens avskrift:

dw

Källkritik och Historiska Källor Med fokus på hur man tillämpar ett källkritiskt förhållningssätt i studier av Historia

Viktiga begrepp Närhet – i valet av olika källor föredras de källor som skapades i så nära anslutning som möjligt till den händelse som man vill beskriva. Detta är för att man tenderar att glömma. Vill man veta hur livet för en soldat på 1600-talet så vill man helst hitta dagböcker skrivna av någon som levde under den tidsperioden, eller hitta fysiska föremål såsom kläder, uniformer och vapen från den tiden. Detta för att föremålen och dagboken har en större närhet än t.ex. en tavla från 1800-talet som föreställer en soldat från 1600-talet. Större närhet= bättre källa

Viktiga begrepp Tendens: Är källan subjektiv (subjektiv= tar ställning för någon) eller objektiv? Innehåller den värdeladdade uttryck? Det kan också handla om urvalet av information som resulterar i att en mycket speciell bild ges av det som beskrivs. Är källan subjektiv så säger man att källan är tendensiös. En dagbok kan t.ex. vara tendensiös, dvs. den ger inte alltid en objektiv syn på vad som har hänt. Notate bene: bara för att en källa är tendensiös, så betyder det inte att källan inte kan användas. Men det gäller att ta hänsyn till detta när man ska tolka vad som hänt.

Viktiga begrepp Beroende: Är källan beroende av någon annan källa? Det kan handla om en gammal text som har en annan gammal text som grund. Då kallas källan för sekundärkälla (andrahandskälla). Motsatsen till sekundärkälla är primärkälla (förstahandkälla). En primärkälla kan t.ex. vara en person som var på plats när händelsen ägde rum.

Viktiga begrepp Stödjande källor: För att vara säker på att informationen stämmer använder man ibland oberoende källor. En polis kan förhöra olika vittnen till samma brott, en journalist frågar olika personer om samma uppgift etc. Om dessa oberoende källor berättar samma sak, kan man säga att källorna stödjer varandra och blir därför mer tillförlitliga. På samma sätt arbetar en historiker. Ju fler källor som berättar samma sak, ju bättre uppfattning får historikern om hur det var att leva förr.

Viktiga begrepp Kvarlämningar och berättande källor: En kvarlämning är något fysiskt, något man kan ta på, som t.ex. kläder och dagböcker. Berättande källor är någon som minna hur det var. Nackdelen med en berättande källa är att den som berättar kanske inte minns riktigt eller att man har ett specifikt syfte med hur man berättar, man kanske lämnar ute vissa saker och lyfter fram andra. Källan kan med andra ord vara tendensiös.

Viktiga begrepp Representativitet: Om du ska ta reda på vad folk tycker om Liberalernas skolpolitik så kan du inte bara fråga fem av dina vänner vad de tycker. Du kan inte heller gå ut och fråga 200 personer på Vänsterpartiets kongress. Varför? Svaret du får blir inte representativt för hela Sveriges befolkning. Detsamma gäller för historiska källor. En dagbok från en bonde som levde i Småland under 1850-talet representerar inte hur det var för alla bönder i hela Småland under 1850-talet.