Hur kan vi veta vad som har hänt? Historiska källor.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Anne Frank Historia.
Samtala om böcker.
Vilka källor kan du lita på?
Vem ska jag tro på?.
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Mål och betygskriterier
Källkritik.
Att inte tro på allt vi läser och ser…
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen.
Romantiken 1760 – 1840.
Förintelsen.
Varför tror människor.
Källkritik.
Eller formativt lärande…
BILDSPRÅK Bilder har olika syfte Reklambild Konstbilder.
”Brottsplats: Storegårdsskolan”
Källkritik på Internet
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Att övertyga ! Disposition och mall.
Källkritik.
Källkritik - kontrollera fakta
Källkritik.
Källkritik.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
INFORMATIONSKOMPETENS 1
KÄLLKRITIK.
Källkritik ID1A 25/ Svenska.
Vad är sant? Vem kan man lita på?
Källkritik.
Några källkritiska frågor att ställa i historia
Sju ”SAKER” som du ska bli duktig på när vi läser historia
Hur kan vi veta vad som hänt i det förflutna?
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Att söka information och bli källkritisk
 Kvarlevor (sånt som lämnats kvar) tex: mynt, byggnader, statyer, runstenar, bilder  Berättande källor tex: dagboksanteckningar, brev, krönikor, bouppteckningar,
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Källmaterial och källkritik
Källkritik.
För att ta reda på det, använder vi källor!  Något som ger oss information om det som hänt i förfluten tid.
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
1 Metodpraktikan Del II Hur man samlar in och analyserar data kapitel 15 Källkritik Esaiasson, Peter, Gilljam, Mikael, Oscarsson, Henrik & Wängnerud, Lena.
Vad är källkritik? En metod som du använder för att granska den information du får från olika källor. Du tränar kritiskt tänkande för att bli bättre på.
Att skriva en nyhetsartikel
KÄLLKRITIK Då man bedömer källor är det viktigt att man är källkritisk. Det blir allt viktigare ju mer information som samlas i molnet, i internet.
Källkritik 101.
Konsten att läsa skönlitteratur
Huvudvärk eller huvudverk?
Huvudvärk eller huvudverk?
Introduktion källkritik
Osynliga i historien.
Svenska – skriva berättelser
Etik & moral.
Föreläsning Svenska II
Jag har läst en bok som heter Nya Bellman historier och den är skriven av Peter Gissy.
Etik & moral.
Medeltiden –den mörka tiden?
Hur kan vi veta vad som hänt i det förflutna?
Källkritik.
Religion.
Källors relevans och trovärdighet
Folksagan i 2000-talets Sverige
Vasaskeppet Källor och källkritik.
Källkritik och historiska källor
Presentationens avskrift:

Hur kan vi veta vad som har hänt? Historiska källor

Genom historien har människan lämnat spår efter sig. Dessa spår kallas för källor. En historisk källa är alltså något som ger oss information om förfluten tid. Det en historiker gör är att titta på källorna och försöka rekonstruera det förflutna. Arbetet en historiker gör påminner ungefär om det arbete som en brottsutredare gör. Man undersöker de olika källorna och försöker se vad de egentligen säger historikern.

Vem är mördaren? Vad var det som hände? Samlar in föremål från brottsplatsen Vittnen Allt som finns på brottplatsen Texter om eller av gärningsman/offer Källor för att ta reda på vad som har hänt

Två problem för historiker Allt har inte lämnat spår efter sig som det finns kvar av idag. Hur ska vi gå tillväga för att förstå vad källorna säger om det förflutna? Källkritik behövs för att tolka källor!

Olika sorters källor Kvarlevor Fysiska föremål som finns kvar från en viss händelse. Enkelt uttryckt kan man säga att en kvarleva under själva händelseförloppet. Tex en sak/ett föremål, ett domstolsprotokoll eller en förteckning över föremål i hemmet osv.

Berättelser En källa som berättar något om en händelse Delas upp i skriftliga källor och muntliga källor. När man tittar på berättelser från det förflutna är det viktigt att kolla på om dom är primära källor (förstahandskällor) eller sekundära källor (andrahandskällor). Kvarlevor är alltid primärkällor! Dagbok Brev Tidningsartikel Muntlig berättelse

Till skillnad från kvarlevorna är de berättande källorna ofta skapade i efterhand och de har ofta kommit till på grund av att olika människor har haft ett behov av att berätta och/eller minnas, av att skydda sitt namn eller urskulda sina handlingar. De berättande källorna är alltså inte lika pålitliga som kvarlevorna, men de behövs ändå bl a därför att de handlar om enskilda människors upplevelser..

En enkel metod för källkritik inom historia Frågor till källan som sådan: 1) När blev källan till? 2) I vilket syfte skapades källan? Anne Frank skrev sin dagbok för sin egen skull när hon och hennes familj gömde sig för nazisterna. Medan Fredrik Reinfeldt kanske skrev sin dagbok för att ge ut den i bokform efter sin tid som statsminister och göra sig en hacka på den. Ju kortare period det gått mellan det som hänt och källan desto pålitligare är den. En dagboksanteckning gjord på samma kväll händelsen utspela sig är ju bättre än att skriva om den 25 år senare. Vilken är mest ärlig tror ni?

Bygger källan på egna erfarenheter? Anne Franks dagbok är en primärkälla där hon berättar vad hon har varit med om. Primärkällor är alltid bättre än en sekundärkälla. Om Anne Franks kusin som inte var född under kriget skriver en bok om Anne Franks familj, så är detta en sekundär källa. Sekundära källor bygger inte på vad den som berättar själv varit med om.

Går det att säkert veta att något har hänt? En källa är sällan helt pålitlig. Därför måste en historiker samla ihop många olika sorters källor som alla ger sin lilla del till det stora pusslet i jakten på att få hela bilden av vad som har hänt.

Är det här en bra källa? Carl Wahlbom, Gustav II Adolfs död i slaget vid Lützen, målad 1855

Ett skelett uppgrävt från en medeltida kyrkogård för endast ett par år sedan. Fingerring som hittades i en vikingagrav på Birka. Den har inskriptionen Allah inristat.

Domstolsprotokoll från 1749, där en kvinna vid namn Stina döms för äktenskapsbrott. Pyramiderna i Giza